Amanita

Dikenlikese Mantarı (Amanita echinocephala)

Published

on

Amanita echinocephala – Dikenlikese Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Amanitaceae

Cins: Amanita

Tür: Amanita echinocephala

Amanita echinocephala, Türkiye Mantarları Listesi (Aralık 2020) adlı kitaptaki Türkçe ismi ile Dikenlikese Mantarı, Amanitaceae ailesine mensup, Türkiye’de de resmi kaydı olan bir mantardır.

İlk olarak İtalyan mantar bilimci Carlo Vittadini tarafından 1835 yılında Agaricus echinocephalus olarak tanımlanmıştır. Lamelli mantarların neredeyse hepsi başlangıçta Agaricus cinsine dahil edilmiş, sonra diğer cinslere taşınmıştır ! Bu tür Lucien Quélet tarafından Amanita cinsine aktarılmış ve bugün kullanılan ismi olan Amanita echinocephala olarak kaydedilmiştir.

Eş anlamlıları arasında Amanita solitaria (Bull. ex Fr.) Secr. ve Amanita strobiliformis var. aculeata (Quel) bulunur.

Sıfat olan echinocephala, Latince dikenli anlamına gelen  echino ve baş anlamına gelen cephalum kelimelerinden oluşur. Bu nedenle echinocephala ‘dikenli başlı’ anlamına gelir.

Şapka: Başlangıçta küreseldir, daha sonra dışbükey hale gelir ve olgunlukta düzleşir. Genellikle aşağı dönük bir kenarla, pürüzsüz, beyaz veya krem, sivri pullar şeklinde kremsi siğil benzeri peçe kalıntıları ile kaplıdır. Ancak yağışlı havalarda siğillerin çoğu yıkanıp düşebilir. Şapka kenar boşluğu tül benzeri parçalar ile yıpranmış görünümdedir. Çapı 15 cm’yi bulabilir. Eti beyaz ve serttir.

Amanita echinocephala

Lameller: Hafif yeşilimsi bir görünüm ile birlikte genelde kremsi beyazdır. Sık, dar ekli ve serbest görünümlüdür.

Gövde-Sap: 8 ile 16 cm boyunda ve 1 ila 2.5 cm çapındadır. Kremsi beyaz renkte olup volvanın parçalarını bulunduran derin köke sahiptir. Tabana doğru şişkin ve kabarcıklıdır. Yüzük kremsi beyaz renkte, güçlü ve olgunlaştığında sarkıktır.

Koku: Pek hoş olmayan hafif bir koku.

Spor Baskısı: Spor baskısı beyazdır. Sporlar; elloipsoidal, pürüzsüz, 9,5-11,5 x 6,5-8 µm; amiloid.

Habitat: Genellikle sert ağaçlar ile, bazen de kozalaklı ağaçlar ile mikorizaldir. Dikenlikese Mantarı, kuru, kireçli toprak ile karışık ormanlarda görünür. Türkiye’de Batı Karadeniz Bölümü, Asıl Ege Bölümü ve Erzurum-Kars Bölümünden kaydı bulunmaktadır.

Mevsim: Temmuz’dan Kasım’a kadar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir tür değildir. Ayrıca Ölüm Meleği mantarı ( Amanita virosa/verna) ile karıştırılması ölümcül sonuçlar doğurur.

Ek bilgiler: Amanita strobiliformis ile karıştırılabilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version