Press ESC to close

Karyağdı Mantarı (Amanita strobiliformis)

Amanita strobiliformis – Karyağdı mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Amanitaceae

Cins: Amanita

Tür: Amanita strobiliformis

Amanita strobiliformis, Amanitaceae ailesindeki bir mantar türüdür. Genellikle siğil amanita (warted amanita) olarak adlandırılır. 

Bu türün adı, Agaricus strobiliformis’i bu cinse aktaran Fransız mikolog Louis-Adolphe Bertillon’un 1866 tarihli bir yayınından gelmektedir.   

Amanita cins adı Türkiye’deki Amanos dağlarından gelmektedir.

Eşanlamlılar arasında Hypophyllum strobiliforme ve Agaricus strobiliformis bulunur.

Şapka: Genç evrede küresel olan şapka, zamanla hafif kubbeli hale döner. 5 ila 15 cm çapında olup, nadiren 25 cm çapa kadar büyüyebilir. Parlak beyaz, şapka kenarında yumuşak ve kabarık olan büyük kremsi gri tül parçalarıyla rastgele kaplanmıştır.

Amanita strobiliformis
Amanita strobiliformis

Lameller: Karyağdı mantarının sık lamelleri, Amanita türlerinde pek olmayacak şekilde bitişik ve beyazdır.

Amanita strobiliformis
A. strobiliformis

Gövde-Sap: 5 ila 13 cm boyunda, genelde 2 cm çapında volva kalıntıları ve hafif şişkin bir tabandan çıkan siğil benzeri parçalar ile kaplıdır. Yüzük zayıf ve genellikle geçicidir. Olgun örneklerde hiç iz bırakmadan kaybolduğu gözlemlenebilir.

Amanita strobiliformis
A. strobiliformis

Koku: Karyağdı Mantarı koparıldığında veya kesildiğinde turp gibi kokar.

Spor Baskısı: Spor baskısı beyazdır. Yarı küresel ila elipsoidal, pürüzsüz ve 10-13,5 x 7-8,5µm boyutlarında sporlara sahiptir.

Habitat: Bu tür Avrupa’dan ve Akdeniz ülkelerinden bildirilmiştir. Alkali topraklarda, yaprak döken ağaçlar ile mikorizaldir.

Mevsim: Haziran- Kasım arası sezonudur.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Özellikle Patates kesesi mantarı (Amanita citrina) veya Ölüm meleği mantarları Amanita verna, Amanita virosa ile karıştırılma ihtimali yüksektir. İçeriğinde İbotenik asit veya muscimol içerdiğine dair raporlar vardır. Bazı saha rehberleri yenir dese bile zehirlidir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir