Amanita

Beyaz Ölüm Mantarı (Amanita verna)

Published

on

Amanita verna– Beyaz Ölüm Mantarı


Taksonomi- Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Mantarlar- Fungi 

Bölüm: Basidiomycota  

Sınıf: Agaricomycetes  

Takım: Agaricales

Aile:  Amanitaceae

Cins: Amanita

Tür: Amanita verna 

Amanita verna, Beyaz ölüm mantarı , Amanitaceae familyasından çok zehirli bir mantardır. Bu tür, özellikle Avrupa’da bahar aylarından belirmektedir. Avrupa’da ve dünya’da yaygın olarak “fool’s mushroom” yani “aptalın mantarı” olarak bilinen, Amanita cinsine mensup, ölümcül zehirli türlerden biri olan, basidiomycete mantarıdır.  Avrupa’da ilkbaharda ortaya çıkan Amanita verna, çeşitli yaprak döken ve iğne yapraklı ağaçlarla mikorizaldir.

Yirminci yüzyılın başlarında, Amanita virosa hakkında, makrokimyasal nokta testinin sarı reaksiyonu hakkında bir rapor yayınlandı.  Amanita phalloides var. alba olarak tanımlandı (Bataille, 1926 ). Bu rapor daha büyük bir çalışmaya dahil edildiğinde, Bataille  (1948) “var. Alba ”  “var. Verna ” ile değiştirdi

 Neville ve Poumarat ( 2004 ) tarafından belgelendiği üzere bu yorum bir hataydı . Görünüşe göre Bataille ,  verna’yı hiç test etmemiştir veya olumsuz bir sonuç aldığı inancı, yanlış bir yoruma dayanmaktadır.

Şapka: Amanita verna’nın şapkası 4 ila 7 cm genişliğinde, ortada beyaz, sarı-topraksı, ilk önce düz bir merkezle yarım küre, sonra dışbükey, ayrıca pürüzsüz, parlak, nemliyken hafif viskozdur ve çabuk kurursa saten olur. Meyve eti beyazdır, gövdesi yaklaşık 3 – 5 mm kalınlığındadır ve nispeten serttir.

Amanita verna
Amanita verna

Lameller: Lameller yetişkin örneklerde serbesttir, beyaz veya kremsi beyaz olup 6 mm’ye varan genişliğe sahiptir. Kenarları biraz düzensizdir ve genç örneklerde ince bir topaklanma vardır ayrıca kısa lameller çoğunlukla kesiktir.

Beyaz ölüm mantarı

Gövde-Sap: Gövde 8 ila 12 cm uzunluğunda 2 ila 3 cm çapında, silindirik, beyaz renkli , içi doludur. İnce pullar ile kaplı, düz, tabanda Amanita ailesine özgü yumuşak, yuvarlak bir volva bulunur. Yüzük ince, etek benzeri yapıdadır, ayrıca kalıcıdır.Üst tarafında birkaç belirsiz çizgi vardır.

 

Amanita verna

Koku: Başlangıçta kokusu yoktur, bununla birlikte yaşlı örnekler rahatsız edici kokar. Bu mantar ölümcül zehirlidir.

Spor Baskısı: KOH çözeltisinde sarı olan örneklerden elde edilen sporların ölçüsü 8-11 x 6-9  µm’dir, ayrıca geniş olarak elipsoid, seyrek olarak uzamış ve amiloiddir.

Ölümcül verna

                                    

Habitat:  Avrupa’da ilkbaharda ortaya çıkan bu zehirli tür, çeşitli yaprak döken ve iğne yapraklı ağaçlarla mikorizaldir. Görünüş olarak ayrılmaları pek mümkün olmayan Ölüm meleği ( Amanita virosa) ise Ağustos-Kasım ayları arasında gözlemlenir .

Mevsim: Özellikle ilkbaharda kendini gösterir, Amanita virosa ile aralarındaki en belirgin ayırt edici özellik mevsimdir.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Beyaz ölüm meleği oldukça toksiktir ve ciddi mantar zehirlenmelerinden sorumludur. Yakından ilişkili olduğu Amanita phalloides gibi, yüksek derecede toksik amatoksinleri  ve fallotoksinleri içerir. Bazı uzmanlar bu mantarları sofra için toplananlarla aynı sepete koymamayı ve onlara dokunmamayı şiddetle tavsiye eder. Mantar avcıları bu türü iyi tanımalı ve kesinlikle uzak durmalıdır.

                                           

Beyaz ölüm meleği

Ek bilgiler: Amanita verna diğer ölümcül Amanita türleri olan; Amanita virosa , Amanita subjunquillea var. Alba, Amanita exitialis, Amanita bisporigera ile benzerlikler gösterir . Tüm bu türler ölümcül zehirlidir.

GALERİ

Amanita verna
Beyaz ölüm meleği
Beyaz ölüm meleği
Amanita verna

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version