Atractosporocybe

Akkaygan Mantarı (Atractosporocybe inornata)

Published

on

Atractosporocybe inornataClitocybe inornata – Akkaygan Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Tricholomataceae

Cins: Atractosporocybe

Tür: Atractosporocybe inornata

Atractosporocybe inornata, Tricholomataceae familyasının Atractosporocybe cinsine (daha önce Clitocybe) mensup yenilebilir bir mantardır.

Sinonim yani eşanlamlıları arasında, Agaricus inornatus, Agaricus sordarius, Agaricus zygophyllus, Clitocybe inornata, Clitocybe inornata f. ianthinophylla, Clitocybe inornata subsp. aestivalis, Clitocybe inornata subsp. occidentalis, Clitocybe inornata var. occidentalis, Clitocybe zygophylla, Omphalia inornata, Paxillus inornatus,, Paxillus inornatus, Paxillus sordarius bulunur.

Şapka: 2-7 (max 9) cm genişliğinde olan Akkaygan Mantarı şapkası, önce dışbükey, sonra yayılıp düzleşir ve geri çekilir. Mantarın katikülü (şapka zarı)derisi kolay soyulur. Beyazımsı veya soluk kahverengi renklerde olabilir. Şapka kenarları merkeze nazaran daha koyudur.

Eti yani dokusu beyazımsı, sulu ve incedir.

Atractosporocybe inornata

Lameller: Lamellerin rengi önce grimsi, daha sonra gri-kahverengidir.Sapa zayıf bir şekilde tutturulmuşlardır veya biraz aşağı sapa doğru inerler ve oldukça geniştirler.

Gövde-Sap: A.inornata sapı, 3-8 cm boy ve 0.8-1.5 cm kalınlığındadır. Sap silindirik, bazen şapkaya göre eksantrik olarak yerleşmiş, sıklıkla kavisli, tüylü, pürüzlü, içi önce dolu sonra boş, tabanda biraz daha kalındır. Rengi sap boyunca grimsi ila kahverengimsidir. Fakat lamellere yakın üst kısmı beyazımsıdır.

Koku: Hoş olmayan, itici ve kötü bir kokusu vardır; Mantar gençken kokusu meyve ya da turp gibidir, yaşlandığında ise ekşimiş un ya da fare idrarı gibi güçlü ve nahoştur, tadı da ekşimiş un gibi nahoştur.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar iğ şeklinde, pürüzsüz, renksiz ve 7-10 x 2.5-4 µm boyutlarındadır.         

Habitat: Karışık ve iğne yapraklı ormanların kireçli topraklarında, toplu olarak saprotrof (çürükçül) olarak yaşarlar.

Türkiye’de de resmi kaydı olan bu türe ülkemizde; Güney Marmara Bölümü, Batı ve Doğu Karadeniz Bölümleri, İç Batı Anadolu Bölümü, Konya Bölümü ile Yukarı Fırat Bölümünde rastlanmıştır.

Mevsim: Yaz ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Her ne kadar yenilebilir bir tür olsa da, çok hoş olmayan kokusu nedeniyle ve lezzet kalitesi çok düşük olması sebebiyle toplamaya değmez diyebiliriz.

Ek bilgiler: Calocybe gangraenosa – Smoky Domecap mantarı ile karıştırılma ihtimali vardır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Exit mobile version