Boletaceae
Çörek Mantarı-Porçini (Boletus edulis)
Published
3 sene agoon

Çörek Mantarı – Boletus edulis
Taksonomi- Bilimsel sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Homobasidiomycetae
Takım: Boletales
Aile: Boletaceae
Cins: Boletus
Tür: Boletus edulis
Çörek mantarı (Boletus edulis), Boletaceae familyasından yenilebilen güzel bir mantardır. Bilimsel adındaki Bolet latincede “üstün mantar“, edulis te “yenebilen” anlamındadır. Boletus edulis kardeşi Boletus aereus -Kara Kafa Bolet Mantarı ile birlikte, dünyanın en çok beğenilen, aranan mantarları arasında üst sıralardadırlar.
Boletus edulis (İngilizce: cep, penny bun, porcino veya porcini) bir basidiomycete mantarıdır ve Boletus cinsinin türüdür. Kuzey Yarımküre’de Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak bulunur. Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Brezilya’da tür kaydı olmasına rağmen, Güney Yarımküre’de doğal olarak pek görülmez. Daha önce Boletus edulis’in çeşitleri veya formları olduğu düşünülen, yakından ilişkili birkaç Avrupa mantarı, moleküler filogenetik analiz kullanılarak farklı türler olarak gösterilmiştir ve daha önce ayrı türler olarak sınıflandırılan diğerleri bu türlerle uyumludur. Yaygın olarak Kaliforniya kral bolete (Boletus edulis var. grandedulis) olarak bilinen batı Kuzey Amerika türü, ilk resmi olarak 2007’de tanımlanan büyük, daha koyu renkli bir varyanttır. Sinonimleri ise; Ceriomyces crassus, Boletus solidus, Leccinum edule, Dictyopus edulis.

Şapka: Çörek Mantarının sarı-kahverenginden kırmızımsı kahverengiye kadar olan şapkaları, olgunlukta çapları 10 ila 30 cm (maç 35cm) arasında değişir. Şapka, yarımküre şeklinde, daha sonra tümsek, nihayet yayvandır. İyi pişmiş, kabarmış çöreğe benzer. Bu sebeple Memleketimizde Çörek mantarı olarak isimlendirilmiştir. Şapka kenarı başlangıçta içe kıvrıktır. Son derece büyük olanlarına da zaman zaman rastlamak mümkündür. Bu devasa boyutlarından dolayı (3 kg a kadar olanları bulunmuştur), memleketimizin bazı yörelerinde ( Özellikle Batı Karadeniz Bölgesinde) tüm Boletlere AYI MANTARI ortak adı verilmiştir. Kenar boşluğu genellikle kapağın geri kalanından daha açık renktedir ve kesildiğinde, şapka eti mavileşme (renk değiştirme) belirtisi olmadan beyaz kalır. Şapkanın zarı düzgün değil, çıplak ve kurudur. Islak olduğu zaman parlar ve hafif yapışkandır. Rengi çok değişken olup, kestane kahverengisi veya daha soluk olabilir. Kenarının rengi hafifçe daha açık renklerde olur.

şapka altı gözenekleri
Lameller: Çörek mantarının da diğer Boletler gibi lamelleri yoktur. Lamellerin yerini süngerimsi tüp ve gözenekler almıştır. Bu tüpler (gözenekler), şapkasından parça koparıldığında veya dilimlendiğinde bu gözenekler daha net görülebilir. Açık sarı, zeytin veya kahverengi olabilen bu süngerimsi gözenekler, şapkadan rahatlıkla ayrılabilir. Çörek mantarı – Porçini, kesildiğinde veya berelendiğinde, aynı aileden diğer bazı Bolet mantarları gibi oksidasyona uğrayıp renk değiştirmezler.
Gövde-Sap: Gövde (Sap) rengi beyaz ve etli kısmı katıdır. Orta ve köke yakın yerlerde şişkin olabilir. Sap boyu 10-20 cm, kalınlığı ise en geniş olduğu noktada 10 cm kadar olabilir.
Koku: Çörek Mantarı- Boletus edulis’in hafif ama hoş bir kokusu vardır. Hafif ceviz- Fındık tadı olduğu söylenir.
Spor Baskısı: Boletus edulis spor rengi zeytin yeşili , sarımsı veya kahverengidir. Sporlar İğ şeklinde ve pürüzsüz olup, boyutları ise 14-17 x 4.5-5.5μm.
Habitat: Haziran başından Kasım sonuna kadar, yaprak döken ağaçlardan meşe, huş, bilhassa kayın, iğne yapraklılardan çam, ladin ağaçları altında ve çevresinde, oldukça asit karakterde topraklarda, ormanlara bitişik yol kenarlarında, orman sınırı boyunca, yaprak çürüntüsü üzerinde, genelde çok sayıda, ocaklar, guruplar halinde, bazen de tek tek görülebilir.
Mevsim:Yaz başından Kış başına kadar görülebilen harika bir mantardır.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Çörek mantarı, sinekler larvaları tarafından işgal edilmeye meyilli bir mantardır. Çok lezzetli olan bu mantarın o yüzden dikkatli incelenmesi, taze tüketilmesi veya usulüne uygun saklanması gerekir. İtalya başta olmak üzere, birçok ülkenin, çok çeşitli mutfak yemeklerinde bir bileşen olarak her zaman aranan bir mantar olarak yerini almış olan Hakiki Çörek Mantarı en iyi yenilebilir mantarlar arasında yer almaktadır. Genellikle çorbalar, makarnalar veya risottolar başta olmak üzere bir çok yemeği yapılır. Bu harika mantar, yağlar ve sindirilebilir karbonhidratlar bakımından düşüktür ve proteinler, vitaminler, mineraller ve diyet lifleri bakımından yüksektir. Ticari değeri çok yüksek bir mantar olmasına rağmen yetiştirilmesi çok zordur. Orta, Güney ve Kuzey Avrupa’da sonbaharda taze olarak bulunur, çoğunlukla kurutulur, paketlenir ve dünya çapında dağıtılır. Kuruduktan sonra lezzetini korur ve daha sonra sulandırılarak pişirmede kullanılır. Çörek mantarı, salamurası yapılıp satılan birkaç mantardan biridir.
Ek bilgiler: Porçini mantarı ve benzeri simbiyotik (ektomikorizal) ilişkide mantarlar, ağacın topraktan hayati mineralleri almasına yardımcı olurlar ve karşılığında ağacın kök sistemi, fotosentez ürünleri olan enerji açısından zengin besinleri mantarın miselyumuna iletir. Çoğu ağaç, mikorizal partnerleri olmadan hayatta kalabilse de, boletler (ve diğer birçok orman tabanı mantarı) ağaçlar olmadan yaşayamazlar. Sonuç olarak bu sözde “zorunlu olarak mikorizal” mantarlar açık otlaklarda görülmez. Bununla birlikte, ağaçların kökleri uzun bir yol uzanır ve böylece porçini – çörek mantarını ortak ağacın gövdesinden onlarca metre uzakta fışkırırken bulabilirsiniz. Çörek mantarı bulma şansınızı artırmak istiyorsanız, bu muhteşem mantarların en çok bağlı olduğu, doğru yerlere ve doğru ağaçların altına bakmanız gerekmektedir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur!
GALERİ








Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Çakalosuruğu Mantarı (Lycoperdon excipuliforme)

Akkarakız Mantarı (Tricholoma album)

İrisiğilli Kese Mantarı (Amanita magniverrucata)

Başlı Duvakluca Mantarı (Saproamanita codinae)

Vişne Örümcekmantarı (Cortinarius violaceus)

Kızıl Kokarboynuz Mantarı (Mutinus ravenelii)

Şampanyakese Mantarı (Amanita crenulata)

Kızıl Pulbaş Mantarı (Pholiota alnicola)

İri Mortopaç Mantarı (Gomphus crassipes)

Divane Asper Mantarı (Aspergillus tubingensis)

Tellice Mantarı (Ramaria flava)

Çit Pulcuklu Mantar (Britzelmayria multipedata)

Bal Mummantarı (Hygrocybe reidii)

Solguntellice Mantarı (Ramaria pallida)

Kızılkenet Mantarı (Pycnoporus cinnabarinus)

İri İztutan Mantarı (Paxillus obscurisporus)

Benli İçikara Mantarı (Elaphomyces granulatus)

Kaygan Gabaramantarı (Gomphidius glutinosus)

Enginsüngercik Mantarı (Rubroboletus pulchrotinctus)

Hosmantarı (Lycoperdon echinatum)

Uzak Doğu Sezar Mantarı (Amanita caesareoides)

Kahve Kırkkafa Mantarı (Hypsizygus tessulatus)

Kaba Papazküre Mantarı (Hymenogaster griseus)

Gri Sap Örgübacak (Leccinum cyaneobasileucum)

Çam Düzenbazı (Laccaria trichodermophora)

Karakalpak Mantarı (Strobilomyces strobilaceus

Meşe Turpkokan (Hebeloma quercetorum)

Çırpıkümbet Mantarı (Inocybe lacera)

Çatlakyumurta Mantarı (Gyroporus castaneus)

Oktavyan Mantarı (Octaviania asterosperma)

Akça Örümcekmantarı (Cortinarius variegatus)

Sarıçalan Mantarı (Agaricus iodosmus)

Turuncuağlayan Mantar (Hydnellum aurantiacum)

Bahçeboleti (Hortiboletus bubalinus)
GDPR Gizlilik Politikası

Gevrek Süngermantarı (Suillus spraguei)

Karanfilmantarı (Abortiporus biennis)

Yer yumurtamantarı (Volvariella surrecta)

Aslan Çıtkırdı Mantarı (Pluteus leoninus)

Mantareniği (Asterophora parasitica)

Yanıktere Mantarı (Bondarzewia mesenterica)

Tapa Bolet Mantarı (Boletus barrowsii)

Gölgeli Çıtkırdı Mantarı (Pluteus umbrosus)

Utangaçmantar (Inocybe godeyi)

Tellice Mantarı (Ramaria flava)

Çit Pulcuklu Mantar (Britzelmayria multipedata)

İri Mortopaç Mantarı (Gomphus crassipes)

Divane Asper Mantarı (Aspergillus tubingensis)

Kızıl Pulbaş Mantarı (Pholiota alnicola)

Kızıl Kokarboynuz Mantarı (Mutinus ravenelii)

Şampanyakese Mantarı (Amanita crenulata)

Vişne Örümcekmantarı (Cortinarius violaceus)

Başlı Duvakluca Mantarı (Saproamanita codinae)

İrisiğilli Kese Mantarı (Amanita magniverrucata)

Akkarakız Mantarı (Tricholoma album)
