Press ESC to close

Kızıl Yağlıbolet (Butyriboletus fuscoroseus)

Butyriboletus fuscoroseus– Kızıl Yağlıbolet


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Boletales

Aile: Boletaceae

Cins: Butyriboletus

Tür: Butyriboletus fuscoroseus

Butyriboletus fuscoroseus, Boletaceae familyasından ilk 1912 yılında Smotlacha tarafından Boletus fuscoroseus olarak tanımlanmış gözenekli bir mantardır. Daha önce bir Boletus türü olarak kabul görmüş olan tür, 2014 yılında Vizzini& Gelardi tarafından yeni oluşturulan Butyriboletus cinsine aktarılmıştır. 1927 yılında ilk olarak Boletus appendiculatus’un bir alt türü olarak tanımlanmış olan ve bir Avrupa taksonu olan Boletus pseudoregius ile eşanlamlıdır. B. fuscoroseus, Çek Cumhuriyetinde nesli tehlikedeki kritik mantar türlerinden olarak kabul edilir.

Şapka: Dışbükey olan B.fuscoroseus şapkasının yüzeyi kadifemsidir. Donuk pembe, pembe ve kırmızımsı kahverengi renklerde olan şapka, yaklaşık 20 cm çapa kadar büyüyebilir.

Butyriboletus fuscoroseus
Butyriboletus fuscoroseus

Gözenekler: Gözenekli şapka altı önce limon sarısı, sonra sarıdır. Sarının birçok tonunda olabilen bu gözenekler, kesildiğinde, berelendiğinde morarma yaparak mavileşir. 

Butyriboletus fuscoroseus
Butyriboletus fuscoroseus

Gövde-Sap: Sap silindirik ila sopa şeklinde, bazen tabana doğru sivrilen, üst kısımlarda sarı veya parlak sarı, alt kısımlarda 1/2 – 1/3 uçuk pembe, pembe veya bazen pembemsi kahverengi, en azından üst yarıda iyi gelişmiş  taban veya kırmızımsı ağ ile aynı renktedir. Berelendiğinde, kesildiğinde sap yüzeyi mavileşir.  

Et, şapkada sarımsı beyaz veya beyazımsı, uçta limon sarısı, uç tabanında uçuk pembe ila kirli pembe, havaya maruz kaldığında ağırlıklı olarak tüplerin üzerinde mavi renktedir.  

Butyriboletus fuscoroseus
Butyriboletus fuscoroseus

Koku: Koku ve tat ayırt edici değildir. Genç bireylerin kokusunun belirsiz, olgunlaştıkça kimyasal veya füme et kokusu olduğu bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Sporlar 10–14,5 × 4–5.5 μm boyutlarındadır.

Habitat: Ilıman iklimleri severler. Geniş yapraklı ormanlarda özellikle Meşe (Quercus) ağaçları ile mikorizaldır. Buna ek olarak kayın (Fagus) veya tatlı kestane (Castanea sativa) ağaçları ile de mikorizal olduğu bildirilmiştir. Avrupa’nın kuzey ülkelerinde görülmez ve güneyde daha yaygındır. Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Makedonya, Romanya, Rusya (Kafkaslar), Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsviçre, İngiltere ve Türkiye’de kaydedilmiştir. Türkiye’de Çatalca – Kocaeli Bölümünde resmi kaydı vardır.

Mevsim: Yaz – Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği hakkında henüz net bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Ek bilgiler:  Benzer türler mevcuttur;  Butyriboletus (Boletus) regius’a biraz benzer, ancak pembe ila pembemsi kırmızı şapkaya, sarı değişmeyen ete ve farklı büyüklükte sporlara sahiptir. Boletus kluzakii, benzer şekilde renkli mantar gövdelerine sahiptir ancak acı bir tadı vardır. Butyriboletus (Boletus) appendiculatus ve Butyriboletus (Boletus) fechtneri ile de karşılaştırmakta fayda vardır..

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir