Clathrus
Yılan Kafesi Mantarı (Clathrus ruber)
Published
4 yıl agoon
By
Onur ŞahinClathrus ruber- Yılan Kafesi Mantarı
Taksonomi–Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Phallales
Aile: Phallaceae
Cins: Clathrus
Tür: Clathrus ruber
Clathrus ruber – Yılan Kafesi Mantarı
Clathrus: Kafes ruber: Kırmızı
C. ruber – Yılan kafesi mantarı, Volvadan doğumundan itibaren, yetişkinliğine kadar farklı formlara dönüşen, genel, bilinen mantar türlerinden farklı bir mantar türüdür. Göz alıcı Kırmızı rengi ve farklı formları itibariyle toplayıcılardan çok, mantar avcıları için değer gören bir mantardır. Özellikle fotoğraflanmak için çok fazla aranan bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Halk arasında, ”Kafes Mantarı, Kırmızı Kafes Mantarı, Kırmızı Yılan Kafesi, Yılan Kafesi Mantarı” gibi isimlerle anılmaktadır. Şimdi gelin, Mantarlı Yaşam ailesi olarak Yılan Kafesi Mantarını detaylı inceleyelim;
Şapka-Lameller-Gövde: Bu türde şapka, lamel, gövde ayrımı yapmaksızın yılan kafesini genel hatlarıyla tanımlayacağız ; Doğumunda Başlangıçta yarı gömülü beyazımsı bir top veya ‘yumurta’ olarak görünen bu mantarın kafes benzeri formu, yumurtanın dış zarı patladığında görünür hale gelir.
Dışındaki zar çatladıktan sonra, altıgen hücreleri olan kırmızı kafes şeklindeki yapı, göz alıcı bir şekilde ortaya çıkar ve hızlı bir büyüme evresine girer, Boyutları küresel olarak 5 ila 15 cm arasındadır, parlak kırmızı gövdesi bu türün tanımlanması çok kolaylaştırır. Ancak çevre koşullarına çok fazla dayanıklılığı olmayan gövdenin göz alıcı kırmızı rengini yakalamak çok zordur, hızlı bir şekilde solma ve içe doğru çökme evresine girer.
Koku: Çürümüş ete benzeyen, güçlü, keskin ve hoş olmayan bir kokusu vardır.
Spor Baskısı: Spor baskıları pürüzsüz, uzun ve eliptik şekildedir. 4–6 x 1.5–2.5µm. Baskı rengi: Zeytin Kahvesi kötü kokulu koyu kahverengimsi sıvıları ile böcekleri, kendisine çeken Yılan kafesi mantarı bu sayede böcekler ve sinekler vasıtası ile sporlarını çevreye yayarlar.
Habitat: Saprobiktir. Farklı habitatlarda görülse de çoğunlukla çürümüş meyve döken ağaçların bulunduğu ortamlarda, ağaç ve yaprak birikintilerinin yakınında oluşur. Çayır, park ve bahçelerde tek başına veya gruplar halinde büyüyebilir. Bu türe, dünyanın çok farklı yerlerinde rastlanabilir. Dağılım alanları incelendiğinde 5 farklı kıtada kaydı yapılmıştır. Türkiyede’de çok fazla rastlanan bir türdür.
Mevsim: Yaz sonunda sonbahar sonuna kadar rastlanabilir
Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli bir tür olarak kayıtlara geçmiş olsa da, yavru halinin, kafes şeklini almadan evvelki volva içindeki halinin yenilenebildiği söylenmektedir. Ancak, bu durumda bile içinden akan koyu kahverengimsi sıvının yaydığı aşırı kötü kokusu yüzünden tüketilmemesi tavsiye edilir. Yetişkin hali ise içerisinde toksik maddeler barındıran ZEHİRLİ bir türdür.
Referans ve Kaynaklar: Clathrus.Wikipedia’da. En.wikipedia.org, Dictionary of the Fungi; Paul M. Kirk (2008)
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Güzel videosunu kullanmamıza izin verdiği için Zafer Bilgin hocamıza, ayrıca güzel fotoğrafları için Sayın Sema Aypolat Kurtuluş hocamıza, Lucio Scala üstadımıza ve web sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.