Clavaria
Gevrekçomak mantarı(Clavaria fragilis)
Clavaria fragilis – Gevrekçomak
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Clavariaceae
Cins: Clavaria
Tür: Clavaria fragilis
Genellikle peri parmakları (fairy fingers), beyaz solucan mercanı (white worm coral) veya beyaz iğler (White spindles) olarak bilinen Clavaria fragilis, Clavariaceae ailesinden bir mantar türüdür. Clavaria vermicularis ile eş anlamlıdır. Mantar, Clavaria cinsinin tip türüdür ve çomak mantarlarının bir üyesidir. Genellikle kısa otlaklarda büyüdüğünde fark etmek kolaydır. Mercan mantarı bazı türler ascomycetous’tur. Fakat Clavaria türleri Basidiomycota’ya aittir.
İlk olarak 1790’da Danimarkalı mikolog Johan Theodor Holmskjold tarafından tanımlanmış ve şu an kabul gören ismi verilmiştir.
Eş anlamlıları arasında Clavaria cylindrica Gray , Clavaria vermicularis Fr, Clavaria vermicularis var. gracilis Bourdot & Galzin bulunur.
Clavaria latince Clava kelimesinden gelmekte olup çomak (club) anlamındadır. Yine latince’den gelen fragilis sıfatı kırılgan anlamındadır.
Mantar gövdesi: Gövde 3-9 cm boyunda, 2-4 mm kalınlığında olup, basit, dallar enine kesitte yuvarlatılmış ila yassılaşmış, genellikle kavisli, küt veya sivri, yüzeyi pürüzsüz, beyaz, özellikle uçlarda zamanla sarımsıdır ve zamanla kahverengiye döner. Eti beyaz, kırılgandır.
Koku: İyot benzeri bir kokusunun olduğu bildirilmiştir.
Spor Baskısı: Sporlar 4,5-7 x 2,5-4,0 µm boyutlarında, eliptik ve pürüzsüzdür. Spor baskısı rengi beyazdır.
Habitat: Saprobik olarak otlakların zemininde ve ormanlık kenarlarda, yaprak döküntülerinde gözlemlenir. Tek başlarına büyüyebilseler de, kümeler halinde olmadıkça tipik olarak göze çarpmazlar. Türler, Kuzey Yarımküre boyunca, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da bulunur. Avustralya ve Güney Afrika’dan da kaydedilmiştir. Türkiye’de Doğu Karadeniz bölümü, Erzurum-Kars bölümünden kaydı girilmiştir.
Mevsim: Haziran-Kasım arası.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Gevrekçomak mantarı yenilebilir bir türdür, fakat aşırı narin ve kırılgan yapıları onların toplanmasını zorlaştırmakta ve yemek olarak kullanılmasından alıkoymaktadır.
Ek bilgiler: Clavulinopsis fusiformis ile benzer ama bu tür altın sarısı rengindedir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.