Clavariaceae

Altınmercan mantarı (Clavulinopsis fusiformis)

Published

on

Clavulinopsis fusiformis Altınmercan


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Clavariaceae

Cins: Clavulinopsis

Tür: Clavulinopsis fusiformis

Genellikle Altın İğ (As Golden Spindles), İğ Şeklinde Sarı Mercan (Spindle-shaped Yellow Coral) veya İğ Şeklinde Peri Çomağı (Spindle-shaped Fairy Club) olarak bilinen Clavulinopsis fusiformis, Clavariaceae ailesinden bir mercan mantarı türüdür.

Clavulinopsis fusiformis, kolayca tanınabilen bir otlak mantarıdır. Karakteristik olarak sivri uçlu, oldukça yassı dalsız sarı mantar gövdelerinden oluşan, yoğun bir şekilde paketlenmiş bir tutam gibi gözükür. Bu uçlar, mantarın geri kalanı gibi sarı, kahverengi ve hatta bazen kırmızı olabilir. Gübreli toprağı sevmezler ve yok olurlar. Topraktaki çürüyen organik maddelerle beslenir ve toprağın asit mi yoksa alkali mi olduğu onlar için çok önemli değildir. Anti-B aglutinin içeren lektinleri içerdiğinden diğer Mercan mantarlarından farklıdır. Lektin, şekerler için spesifik bağlanma bölgelerine sahip proteinlerin veya glikoproteinlerin bir karbonhidrat bağlanmasıdır.

İlk olarak 1799’da İngiliz mikolog James Sowerby tarafından Clavaria fusiformis olarak tanımlanmıştır. İngiliz mikolog Edred John Henry Corner tarafından 1950 yılında Clavulinopsis cinsine aktarılmıştır.

Eş anlamlıları arasında Clavaria fusiformis Sowerby, Clavaria ceranoides, Ramaria ceranoides ve Clavaria fusiformis var. ceranoides WG Sm. bulunur.

Clava Latince olup çomak, sopa, çubuk (club) anlamındadır. Fusiformis sıfatı da Latince’den gelir ve ‘iğ şeklinde’ anlamına gelir, yani tabanda ve uçta dar ama orta bölgede daha geniştir.

Bu türün diğer yaygın isimleri arasında Sarı İğ Mercan (Yellow Spindle Coral), Altın Peri İğ (Golden Fairy Spindle), Alev Dilleri (Tongues of Flame) ve İnce Altın Parmaklar (Slender Golden Fingers) bulunur.

Mantar gövdesi: Altınmercan mantarı gövdesi, 5 ila 15 cm yüksekliğe, 1,5 cm genişliğe kadar, silindirik ve dalsız, genellikle düzleşme ile, bazen oluklu, kuru, parlak ya da soluk sarı veya turuncu-sarı, yaşla birlikte solan, tabanın dibinde beyaz, genellikle biraz sivri uçludur. Eti sarı ve incedir.

Clavulinopsis fusiformis

Clavulinopsis fusiformis özü, anti-B kırmızı kan hücresi aglutinin içerir.

Clavulinopsis fusiformis

Koku: Kokusu ayırt edici olmayıp, tadı biraz acıdır.

Spor Baskısı: Genellikle elipsoidal ila subglobose, pürüzsüz, 5-9 x 4.5-8.5µm, belirgin bir apikulus ile, spor baskısı beyazdır. Basidia 40-65 µm uzunluğunda; klavat; temelde kenetlenmiş, 4-sporludur. Kelepçe bağlantıları mevcuttur.         

Habitat: Saprobiktir (çürükçül), kaynaşmış yoğun kümeler halinde veya bazen toplu halde büyür. Sert ağaçların veya kozalaklı ağaçların altında, bazen çimenlerde yaygın olarak görülür.

Türkiye kaydı : Clavulinopsis fusiformis (Sowerby) Corner. is reported for the first time for the mycobiota of Turkey. This species is the fourth member of the genus Clavulinopsis Overeem in Turkey and characterized by its yellow and fasciculated fruit bodies, ellipsoid to subglobose or globose, one to multi-guttulate basidiospores with a distinct apiculus, and the presence of clamp connection at the base of basidia. The collected sample is described briefly and the photographs related to its macro and micromorphologies were provided

(Clavulinopsis fusiformis (Sowerby) Corner. Türkiye mikobiyotası için ilk kez rapor edilmiştir. Bu tür, Türkiye’deki Clavulinopsis Overeem cinsinin dördüncü üyesidir ve sarı ve fasiküllü mantar gövdeleri, elipsoidden subglobose veya globose, bir ila multi-gutulate basidiosporlara ve belirgin bir apikulusa sahip olması ve tabanda kenet bağlantısının varlığı ile karakterize edilir. Toplanan örnek kısaca anlatılmış ve makro ve mikromorfolojileri ile ilgili fotoğrafları verilmiştir.)

Kaynak: https://doi.org/10.30616/ajb.969193

Yazarlar: Ali KELEŞ (YUZUNCU YIL ÜNİVERSİTESİ, VAN EĞİTİM YÜKSEKOKULU) Abdullah KAYA (GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ)

Mevsim: Temmuz-Kasım arası.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Altınmercan mantarı tüketilmeyen mantarlar arasında kabul edilir.

Ek bilgiler: Clavaria fragilis , boyut ve morfoloji bakımından benzerdir, ancak beyazdır. Clavaria amoenoides boyut olarak benzerdir ve Clavulinopsis fusiformis gibiyoğun kümeler halinde büyür, ancak çok daha nadirdir. Kelepçe bağlantıları olmayan şişirilmiş hiflere sahip olduğu için mikroskobik inceleme ile C. fusiformis’ten kolaylıkla ayırt edilebilir. Clavulinopsis laeticolor renk ve biçim olarak benzerdir, ancak daha küçüktür, 5 cm’ye (2,0 inç) kadar uzundur, sivri uçları yoktur ve tek başına, dağınık veya gevşek gruplar halinde büyümeye eğilimlidir. Benzer şekilde, C. helvola ve C. luteoalba benzer bir renge sahiptir, ancak daha küçüktür ve tipik olarak kümeler halinde büyümez.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version