
Clitocybe vibecina – Sünük Hunimantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Clitocybaceae
Cins: Clitocybe
Tür: Clitocybe vibecina
Clitocybe vibecina, Clitocybe cinsinin iğne yapraklı ağaçların altında (Çam ve Ladin gibi) bulunan ve peri halkaları oluşturan bir mantarıdır. Türkiye Mantarları Listesindeki Türkçe ismi Sünük Hunimantarıdır.
Şapka: Şapka rengi grimsi kahverengi veya zeytin kahverengisidir. 3 ila 6 cm çapında olan C. vibecina şapkası, ilk başlarda dışbükeydir ve kısa süre sonra genişleyerek düzleşme eğiliminde olur, şapka üzeri onfoloid yani ortası göbekli bir görünüme bürünür. Düz kavisli kenar boşluğu, yetişkin örneklerde çok dalgalı kavislidir. Mantar şapkası kurıduğunda soluk, yağışlı havalarda ise çizgilidir.

Lameller: Şapkası ile aynı renkte olan lamelleri çok sayıda, ve kıvrımlıdır. Adnate yani sapa bitişik veya hafif decurrent (sapa doğru akar halde) ve oldukça sıktır.

Gövde-Sap: Sap (gövde) kalınlığı en büyük bölümde yaklaşık 5 mm olup, ortalama boy 2 ila 8 mm arasında değişir. Silindirik, içi boş, kıvrımlı ve kahverengimsi gri bir arka plan üzerinde beyaz pamuksu fibriller ile kaplıdır.
Eti (dokusu) ince, kıt, grimsi tüylü yani lifli ve kahverengidir. Kesildiğinde veya berelendiğinde renk değiştirmez.

Koku: Kokusu kötü, kokmuş yemek gibidir, tadı ise unumsudur.
Spor Baskısı: Beyaz sporları vardır. Sporlar yaklaşık 6.4-7.0 X 4.2-4.8 mikron boyutlarında, çoğunlukla elipsoid ve pürüzsüz olup, inamiloid’dir.
Habitat: Özellikle çam ağaçlarının olduğu iğne yapraklı ormanların, nemli ve yosunlu topraklarında gruplar halinde büyürler, peri halkaları oluştururlar. Saprotrofik yani çürükcüldürler.
Bu mantar, Türkiye’de, İç Batı Anadolu Bölümü, Konya Bölümü ve Orta Fırat Bölümünde resmi kaydı olan bir Clitocybe türüdür.
Mevsim: Sonbahar ve Kış.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Herhangi bir mutfak değeri olmayan bu mantar, zehirli olmamakla birlikte diğer zehirli Clitocybe türlerine benzerliği nedeniyle tüketimi önerilmemektedir ve kesinlikle uzak durulması gereken bir mantardır.
Ek bilgiler: Diğer Clitocybe türleri ile, özellikle de Clitocybe ditopus ile benzer ve karıştırılabilir, C.ditopus daha büyüktür, nemli olduğunda gri, kuruduğunda ise beyaz bir şapkası vardır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ















Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.