Press ESC to close

Sarımsı Örümcekmantarı (Cortinarius leucoluteolus)

Cortinarius leucoluteolus – Sarımsı Örümcekmantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Cortinariaceae

Cins: Cortinarius

Tür: Cortinarius leucoluteolus

Cortinarius leucoluteolus, genellikle soluk sarı veya krem renkte bir şapka ve sarımsı bir renge sahip bir sap ile karakterize Cortinarius cinsine mensup bir mantardır. İngilizce adı “jaundiced webcap” olarak bilinir. Henüz bilinen bir Türkçe ismi olmayan bu mantarı “Sarımsı Örümcekmantarı” ismi ile sizlere anlatacağız.

Sarımsı Örümcekmantarı- C.leucoluteolus, Aralık 2020 ‘de C. roseocastaneus ile birlikte Türkiye’den ilk kez rapor edilmiş ve kayıt altına alınmış bir türdür. Mantarın Türkiye kaydını ilk, Prof Dr. Ertuğrul Sesli hocamız, Trabzon’un Maçka ilçesinden toplanan örneklerle yapmıştır.

Şapka: Mantar gençken dışbükey, yarı küresel veya çan şeklindedir. Mantar olgunlaştıkça şapka düzleşir ve çoğunlukla soluk sarı, soluk ten rengi, sarımsı beyaz veya krem renktedir. Şapka çapı genellikle 4 ila 8 cm arasında değişir. Bazen loblu olan şapka üzerinde bir umbo bulunmaz.

Cortinarius leucoluteolus

Lameller: Lameller emarginate yani derin kesikli ve pürüzsüzdür. Koyu sarı veya soluk ten rengi olan lamelleri berelendiğinde daha koyu olur. Beyazdan sarıya veya krem rengine kadar olabilir. Olgunlaştıkça sarıya dönebilirler.

Cortinarius leucoluteolus

Gövde-Sap: C. leucoluteolus sapı silindirik ve genellikle kavislidir. İnce ve uzun olan sap, 80–120 X 8–12 mm boyutlarındadır. Sap rengi şapkasına nazaran biraz daha koyu olabilir. Sarımsı, beyazımsı veya kremsidir. Sap çoğunlukla pürüzsüz olup, bazen kırmızımsı kahverengi kalıntılarla kaplıdır. Oldukça sert olan sap tabana doğru sivrilme eğilimi gösterir.

Cortinarius leucoluteolus

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Basidiosporlar oval, elipsoid veya amigdaliformise yani badem görünümlüdür. Pürüzsüz veya hafif granüllü olan sporlar, 5.6-7,6 x 3.2–4.8 μm boyutlarındadır. Basidia yani sporları muhafaza eden kese ise klavat olup, 38–42 x 7–9 μm boyutlarında ve 4 sporludur. ‬            

Habitat: Türkiye’de toplanan örnekler, gürgen (Carpinus betulus) ve ladin (Picea orientalis) ağaçlarının olduğu ormanlardan toplanmıştır.

Mevsim: Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği hakkında literatürlerde net bir bilgi bulunmayan bu mantarı kesinlikle tüketmemenizi öneririz. Cortinarius türleri içinde ölümcül ve çok zehirli mantarlar bulunduğu unutulmamalıdır.

Ek bilgiler: Makalenin yazılımında ve fotoğrafların temininde, DergiPark’da yayımlanmış olan bilimsel makaleden faydalanılmıştır. Makalenin orijinalini görmek için linke tıklayınız.

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1370669

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.