Dacrymyces chrysospermus – Turuncu Altınpelte Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Dacrymycetes
Takım: Dacrymycetales
Aile: Dacrymycetaceae
Cins: Dacrymyces
Tür: Dacrymyces chrysospermus
Dacrymyces chrysospermus – Turuncu Altınpelte Mantarı, Orange Jelly Spot İngilizce ismi ile bilinen, zehirli olmayan, sarı veya portakal renkli bir Ascomycota mantarıdır.
Tür, ilk kez 1873 yılında İngiliz Mikolog Miles Joseph Berkley (1803 – 1889) ve ona Dacrymyces chrysospermus adını veren Yeni Zelandalı Moses Ashley Curtis tarafından tanımlanmıştır. D. chrysospermus günümüzde de kullanılan ve geçerli olan bilimsel adıdır.
Sinonim isimleri arasında; Dacrymyces palmatus (1904), Dacrymyces palmatus var. minor (1990), Dacryopsis palmata (1920), Tremella palmata (1834) bulunmaktadır.
1816’da Nees tarafından kurulan Dacrymyces cinsi, gözyaşı anlamına gelen Dacry-‘den (ağlayan gibi) ve mantar anlamına gelen -myces’ten adlandırılırken, spesifik lakap chrysospermus, altın anlamına gelen Chrys- ve tohum anlamına gelen -spermus’tan gelir. (Bu mantarın sporları kütle olarak görüldüğünde gerçekten sarıdır.)
Makroskobik (Morfolojik) Özellikleri: D. chrysospermus jelimsi, jelatinimsi, parlak turuncu renkli ve son derece değişken şekle sahip, ancak tipik olarak kaşık veya fincan şeklinde bir mantardır.
Mantar altın sarısı veya turuncu-sarı renklerdedir, ancak bağlanma noktasında neredeyse beyazdır. Mantar kuruduğunda kırmızımsı-kahverengi ve daha yarı saydam hale gelir.
Mantarın düzensiz loblu ilginç bir şekli vardır. Mantar 1 ila 2.5 cm boyundadır ve 6 cm genişliğe kadar büyüyebilmektedir.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi sarıdır. Sporlar dikdörtgen ila hafif kavisli veya sosis şeklinde olup, pürüzsüz ve ince duvarlıdır. 18-23 x 6.5-8µm boyutlarında olup olgunlukta 7-9 septattır (7 ila 9 çapraz duvar geliştiren sporları bulunur).
Habitat: Tür, saprotrof yani çürükcül bir mantardır. Ölü kozalaklı ağaçların kütüklerinde ve çürüyen gövdelerinde kümelenmiş olarak veya kabuk çatlaklarından çıkar halde dağınık şekilde bulunurlar. Cinsin en yaygın bulunan türüdür.
Türkiye’de de resmi kaydı yapılmış bir mantar türüdür. Batı Karadeniz Bölümünde kaydı vardır.
Mevsim: İlkbahardan kış mevsimine kadar habitatlarında görmek mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir mantar olduğu bildirilmiştir.
Ek bilgiler: Dacrymyces chrysospermus ile benzer birçok mantar türü bulunmaktadır: Bu mantar, Tremella aurantia’yı yakından taklit eden sarı-turuncu bir jel mantarıdır. Tremella aurantia, genellikle sağlam kabuğu olan sert ağaçların konakçısı tipik bir parazitidir. Buna karşılık, Dacrymyces chrysospermus, süslenmiş kozalaklı ağaç üzerinde oluşur ve Stereum türleriyle ilişkili değildir. Benzer görünümlerine rağmen, iki takson aslında çok farklı mikroskobik karakterleriyle kanıtlandığı gibi , bu iki tür ancak uzaktan ilişkilidir. Tremella aurantia, uzunlamasına septat ve oval sporlar olan basidialara sahipken, Dacrymyces chrysospermus, akort-çatalı şekilli basidialara ve çok septat, kavisli dikdörtgen sporlara sahiptir
Aynı cinse mensup yakın akrabası olan benzer tür olan Dacrymyces stillatus, daha küçük, yastık benzeri mantar gövdeleri üretir ve sert ağaçların yanı sıra yumuşak ağaçlarda da bulunur.
Tremella mesenterica ile benzer renkte mantar gövdeleri üretir, ancak loblar genellikle daha büyük ve genellikle daha kıvrımlıdır. Ayrıca sporları da beyazdır.
Naematelia aurantia, makroskobik olarak D. chrysospermus ile aynıdır, ancak sert ağaçtaki büyümeleri ve mikroskobik özellikleri ile kolayca ayrılabilir. Ayrıca , Dacryopinax spathularia ve Femsjonia türleri ile de benzerlik gösterebilirler.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.