Connect with us

Boletaceae

Elma Şekeri Boleti (Exsudoporus frostii)

Published

on

Exsudoporus frostii – Buzlubolet


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Boletales

Aile: Boletaceae

Cins: Exsudoporus

Tür: Exsudoporus frostii

Exsudoporus frostii, dünyada yaygın olarak Buzlu Bolet (Frost’s Bolete), Elma Şekeri Boleti (Candy Apple Bolete) veya Elma Boleti (Apple Bolete) gibi isimler ile bilinen tür, ilk kez 1874 yılında Boletus frostii, bilimsel ismi ile tanımlanmış bir bolet mantarıdır. Göz kamaştırıcı renkleri ve albenisi ile mantar avcılarını cezbeder. Henüz herhangi bir Türkçe resmi ismi bulunmayan bu güzel Bolet mantarını sizlere Elma Şekeri Boleti olarak anlatacağız.

Sinonimler arasında, Boletus frostii (1874), Suillus frostii (1898), Suillellus frostii (1909), Tubiporus frostii (1968) ve Butyriboletus frostii (2016) bulunmaktadır.

Şapka: Şapkanın şekli, genç örneklerde yarım küreden dışbükeye değişir, daha sonra geniş dışbükey, hatta düz olur. Şapka 5–15 cm çapında olup, sığ bir şekilde bastırılır. Şapkanın kenarı içe doğru kıvrıktır, ancak yaşlandıkça kıvrılıp yukarı dönebilir. Nemli koşullarda, jelatinleştirilmiş hiflerden yapılan kütikülün bir sonucu olarak şapkayüzeyi viskozite yani yapışkanımsıdır. Mantar şapkası şayet yağmurdan sonra kurumuşsa, özellikle parlak görünür.

Tüpler ve Gözenekler: Boletaceae familyasının bir üyesi olan bu mantarda lamellerin yerini diğer tüm Boletlerde olduğu gibi tüpler ve gözenekler almıştır. Hymeniumun rengi başlangıçta parlak kırmızıdır, ancak yaşlandıkça bu parlaklık kaybolur. Et kalınlığı en çok 2,5 cm kadardır ve rengi soluktan soluk sarıya ve limon sarısına kadar değişir. Etin morarmaya tepki olarak değişken bir lekelenme reaksiyonu vardır, bu nedenle bazı örnekler hemen koyu maviye dönerken diğerleri zayıf ve yavaş bir şekilde maviye döner. Gözeneklerin yüzeyini oluşturan tüpler 9–15 mm derinliğinde, sarıdan zeytin sarısına (hardal sarısı) kadardır ve zedelendiğinde donuk maviye döner. Gözenekler küçüktür (mm’de 2 ila 3), daireseldir ve yaşlanıncaya kadar koyu kırmızı renktedir ve sonunda solgunlaşır. Gözenek yüzeyi, gençken (ayırt edici bir özellik) genellikle sarımsı veya kehribar rengi damlacıklarla boncukludur ve zedelendiğinde kolayca maviye lekelenir.

Exsudoporus frostii

Gövde-Sap: Sap (Gövde) 4 ila 12 cm uzunluğunda ve tepesinde 1 ila 2,5 cm kalınlığındadır. Uzunluğu boyunca kabaca eşit kalınlıktadır, ancak tepeye doğru biraz incelebilir; bazı örnekler ventrikoz (ortada şişmiş) görünebilir. Çubuk yüzeyi çoğunlukla kırmızı veya tabana yakın sarımsıdır; ağ benzeri bir model şeklinde düzenlenmiş sırtlarla karakterize edilen ağ şeklindedir. Sapın tabanında görülen miseller sarımsı beyaz ila açık sarı renktedir. Genç örnekler kehribar rengi bir sıvı salgılarlar.

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi zeytin kahvesidir. Sporlar 13–22 x 4–5 µm boyutlarında, kalın cidarlı, pürüzsüz ve iğ şeklindedir. Spor taşıyan hücreler, (basidia) dört sporludur ve 26–35 x 10.5–11.5 µm boyutlarındadır. Cystidia, bazidiaların arasına serpiştirilmiş fertil olmayan hücrelerdir.      

Habitat: Exsudoporus frostii mikorhizal bir türdür, bu da mantarın çeşitli ağaç türlerinin kökleriyle ilişki kurduğu anlamına gelir. Bu birliktelikler karşılıklıdır, çünkü mantar topraktan mineral besinleri emer ve bunları bitkiye kanalize ederken, bitki de mantara bir fotosentez ürünü olan şeker sağlar. Özellikle Meşe ile ve diğer bazı sert ağaçlarla mikorizaldır, tek başına, dağınık veya topluca bulunabilirler.

Mevsim: Yaz- Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir mantardır. Bazı kaynaklarda iyi yenilebilir, hatta tercih edilen mantarlar kategorisindedir. Ancak, ekşi, acımsı ve buruk bir tadının olması bazı mantar avcıları için itici gelir. Ayrıca, her ne kadar yenilebilir olarak kabul edilse de, diğer zehirli, kırmızı gözenekli ve kesilince maviye renk değişen şeytan boleti gibi mantarlarla karıştırılma riski nedeniyle genellikle tüketilmeleri önerilmez.

Ek bilgiler: Benzer türler bulunur; Zehirli Boletus flammans görünüş olarak benzer. Diğer kırmızı şapkalı arasında zehirli B. flammans fan başka B. rubroflammeus ile de benzerlik gösterir; ilki en çok kozalaklı ağaçların altında yetişir, ikincisi ise sert ağaçlarla birlikte yetişir. Exsudoporus floridanus ve E. permagnificus ile karıştırılır, ancak ikinci tür, yalnızca Avrupa ve Batı Asya’dan bilinir ve her zaman meşe ve bazen de tatlı kestane ile birlikte büyür. Exsudoporus floridanus, daha açık bir şapka rengine sahip olması ve şapka yüzeyinin dokusu bakımından E. frostii’den farklıdır: nispeten pürüzsüz yüzeye kıyasla tüylü (yoğun, kısa, yumuşak, keçeleşmiş tüylerle kaplı) veya kadifemsi yapıdadır. İlk kez 2011 yılında Japonya’dan yeni tanımlanan B. kermesinus’un genç örneklerinin morfolojik (dış görünüş) olarak E. frostii’ye benzer. B. kermesinus, dağılımına ek olarak, E. frostii’den morarmayan et rengi ve retikulumun derin ve kalın olmayan bir sapa sahip olmasıyla da ayırt edilebilir. Belize’de bulunan B. pseudofrostii, çapı 1,7 ila 2,0 cm olan, daha küçük şapkaları ile ayırt edilir. Doğu Kuzey Amerika’da bulunan Boletus russelli’nin kırmızı ila kırmızımsı kahverengi bir şapkası ve ağsı bir sapı vardır, ancak gözenek yüzeyi sarıdır ve mantar kesilince , berelenince morarmaz tabi renk değiştirmez.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Continue Reading
Agaricaceae7 saat ago

Çakalosuruğu Mantarı (Lycoperdon excipuliforme)

Mantar Türleri2 gün ago

Akkarakız Mantarı (Tricholoma album)

Amanita5 gün ago

İrisiğilli Kese Mantarı (Amanita magniverrucata)

Amanitaceae1 hafta ago

Başlı Duvakluca Mantarı (Saproamanita codinae)

Cortinariaceae2 hafta ago

Vişne Örümcekmantarı (Cortinarius violaceus)

Mutinus2 hafta ago

Kızıl Kokarboynuz Mantarı (Mutinus ravenelii)

Amanita2 hafta ago

Şampanyakese Mantarı (Amanita crenulata)

Mantar Türleri3 hafta ago

Kızıl Pulbaş Mantarı (Pholiota alnicola)

Gomphaceae3 hafta ago

İri Mortopaç Mantarı (Gomphus crassipes)

Aspergillaceae4 hafta ago

Divane Asper Mantarı (Aspergillus tubingensis)

Gomphaceae4 hafta ago

Tellice Mantarı (Ramaria flava)

Britzelmayria4 hafta ago

Çit Pulcuklu Mantar (Britzelmayria multipedata)

Hygrocybe1 ay ago

Bal Mummantarı (Hygrocybe reidii)

Agaricaceae1 ay ago

Solguntellice Mantarı (Ramaria pallida)

Mantar Türleri1 ay ago

Kızılkenet Mantarı (Pycnoporus cinnabarinus)

Mantar Türleri1 ay ago

İri İztutan Mantarı (Paxillus obscurisporus)

Elaphomyces2 ay ago

Benli İçikara Mantarı (Elaphomyces granulatus)

Gomphidiaceae2 ay ago

Kaygan Gabaramantarı (Gomphidius glutinosus)

Boletaceae2 ay ago

Enginsüngercik Mantarı (Rubroboletus pulchrotinctus)

Agaricaceae2 ay ago

Hosmantarı (Lycoperdon echinatum)

Amanita2 ay ago

Uzak Doğu Sezar Mantarı (Amanita caesareoides)

Hypsizygus2 ay ago

Kahve Kırkkafa Mantarı (Hypsizygus tessulatus)

Hymenogaster2 ay ago

Kaba Papazküre Mantarı (Hymenogaster griseus)

Boletaceae2 ay ago

Gri Sap Örgübacak (Leccinum cyaneobasileucum)

Hydnangiaceae2 ay ago

Çam Düzenbazı (Laccaria trichodermophora)

Boletaceae2 ay ago

Karakalpak Mantarı (Strobilomyces strobilaceus

Hebeloma2 ay ago

Meşe Turpkokan (Hebeloma quercetorum)

Inocybaceae2 ay ago

Çırpıkümbet Mantarı (Inocybe lacera)

Genel2 ay ago

Çatlakyumurta Mantarı (Gyroporus castaneus)

Boletaceae2 ay ago

Oktavyan Mantarı (Octaviania asterosperma)

Cortinariaceae2 ay ago

Akça Örümcekmantarı (Cortinarius variegatus)

Agaricaceae3 ay ago

Sarıçalan Mantarı (Agaricus iodosmus)

Bankeraceae3 ay ago

Turuncuağlayan Mantar (Hydnellum aurantiacum)

Boletaceae3 ay ago

Bahçeboleti (Hortiboletus bubalinus)

Genel3 ay ago

GDPR Gizlilik Politikası

Mantar Türleri3 ay ago

Gevrek Süngermantarı (Suillus spraguei)

Abortiporus3 ay ago

Karanfilmantarı (Abortiporus biennis)

Mantar Türleri3 ay ago

Yer yumurtamantarı (Volvariella surrecta)

Mantar Türleri3 ay ago

Aslan Çıtkırdı Mantarı (Pluteus leoninus)

Asterophora3 ay ago

Mantareniği (Asterophora parasitica)

Bondarzewia3 ay ago

Yanıktere Mantarı (Bondarzewia mesenterica)

Boletaceae3 ay ago

Tapa Bolet Mantarı (Boletus barrowsii)

Mantar Türleri4 ay ago

Gölgeli Çıtkırdı Mantarı (Pluteus umbrosus)

Inocybaceae4 ay ago

Utangaçmantar (Inocybe godeyi)