Press ESC to close

Ölümsüzlük Mantarı-Reishi (Ganoderma lucidum)

Ganoderma lucidum – Reishi – Ölümsüzlük Mantarı


TaksonomiBilimsel Sınıflandırma

Alem:Mantarlar-Fungi

Bölüm: Basidiomycota 

Sınıf:  Agaricomycetes

Takım: Polyporales

Aile: Ganodermataceae

Cins: Ganoderma

Tür: Ganoderma lucidum

Ganoderma lucidum – Ölümsüzlük Mantarı (Reishi Mantarı) olarak bilinen bu tür, Çin tarihinde önemli bir yere sahip mantar türüdür. Çin imparatorlarının ömürlerinin bu mantar sayesinde uzadığı, bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı rivayet edilmektedir. Hayvanlar üzerinde son zamanlarda yapılan klink testlerde bazı sonuçlar elde edilmiş olsada, insanlar üzerinde yapılan az sayıda ki tıbbi çalışmalarda yeterli kanıt elde edilememiştir. Tıbbi olarak kanıtları ortaya serilmemiş hatta dünya üzerinde olumsuz kayıtları olan bu mantar türünün, ekstratlarının piyasada her derde deva mantar şeklinde pazarlanması da insan sağlığını riske atabilecek ticari faaliyetlerden sayılabilir. Dünya üzerindeki kayıtlar incelenecek olursa, bu tarz ürünlerden zarar gördüğü belirlenen hastalar da mevcuttur. Bu kapsamda; fayda ve zararı tam olarak ortaya konulmayan üzerindeki çalışmalarda çelişkiler ve farklı bulgular tespit edilen bu türün özütlerinden elde edilen ürünleri veya direk olarak kendisini , Biz Mantarlı Yaşam ailesi olarak tavsiye etmiyoruz. Şimdi gelin Ölümsüzlük mantarını (Reishi Mantarı) hep beraber detaylı inceleyelim ;

Şapka: 5-12 (18) × 2-3 cm kalınlığındadır. Şapka üstü ve eti sert kabuksudur. Şapka ortasında sapa doğru dere yatağı şeklinde derinlik mevcuttur. Tüm şekilleri farklı olsada, genel olarak böbrek yapısını andıran bir biçimi vardır. Şapka rengi koyu kahve, bazı örneklerde ise aşağıya inildikçe sarı ve beyaz tonları görülebilir. Şapka pürüzsüz ve parlak bir yapıya sahiptir. Şapka üstü ve eti, sert, kabuksu ve kahverengi tonlardadır.

Ganoderma lucidum
Ganoderma lucidum

Lameller: Genç örneklerde lamel ve şapka tek parça gibi görülürken, olgunlaştıkça lameller ortaya çıkar. Burada da sert yapı görülebilir, ancak şapka kadar sert değildir. Lamellerdeki yapı topuk taşlarını andırır ve solungaçlıdır. Lameller üzerindeki delikli yapılar, lameller ile şapkanın birleşme noktalarına geldikçe azalır.

Ganoderma lucidum
Ganoderma lucidum

Gövde-Sap: Yapı itibariyle şapka ile aynıdır. Sert odunsu yapı burada da devam eder. 5-15 (20) × 1,5-3 cm boyutlarındadır, şapka ile birleşim noktasından aşağı doğru incelerek devam eder. Parlaklık burada da korunmasına rağmen daha mat haldedir.

Ganoderma lucidum
Ganoderma lucidum

Koku: Ayırt edici bir kokuya sahip değildir.

Spor Baskısı: Çikolata rengine benzer.

Habitat:  Saprofitik bir türdür. Meşe, Kavak, Dişbudak, Akçaağaç, Kireç, Kayın, gibi ağaçların kütüklerinde, budak boşluklarında veya kök uzantılarında çıkabilir.

Mevsim: Dayanıklı ve odunsu bir mantar olmasından dolayı, her mevsim karşılaşılabilir. Aslen sporlanmayı sonbahar mevsiminde yaparlar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Sert dokusundan dolayı bilinen mantar türleri gibi iyi yenilebilir değildir. Acı ve zevksiz bir tada sahiptir. Genel olarak rendelenerek veya rendelenmiş haliyle çayı yapılarak kullanılır. Belirli baskın bir tadı yoktur. Ancak, uzak doğuda çeşitli tıbbi iddialarda bulunulmuştur. Kanser tedavisinde etkili olabileceği üzerine çalışmalar devam etmektedir. Çin’de yapılan bazı tıbbi çalışmalarda bir takım sonuçlar elde edilse de, yapılan çalışmalarda yapılan hasta seçimleri, kullanılan yöntemler gibi yönlerden çalışmaların güvenilirliği şüphelidir. Ülkemizde de ölümsüzlük mantarı olarak ün salmış olup, her derde deva gelen mantar olarak, şurupları, ekstratları yapılıp satılmaya başlanmıştır. Ancak içerisinde bulundurduğu bir takım antioksidanlar dışında herhangi bir hastalığa iyi geldiği ile ilgili tıbbi bir bulgu bulunmamaktadır. Hatta içerisinde bulunan bazı maddelerin, bir laboratuvar çalışmasında; Ganoderma lucidumun iddia edilenin aksine bağışıklık sistemi hücreleri için zararlı olabileceği belirtilmiştir. Bizde Mantarlı Yaşam ailesi olarak üzerinde bir çok tartışma bulunan bu türün tüketilmesini tavsiye etmiyoruz.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Güzel fotolar için Sayın büyüğümüz Mümin Aksu (Usta) beye ve Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir