Press ESC to close

Sümüklüce Mantarı (Hygrophorus latitabundus)

Hygrophorus latitabundus – Sümüklüce Mantarı


TaksonomiBilimsel Sınıflandırma

Alem: Mantarlar-Fungi

Bölüm: Basidiomycota 

Sınıf:  Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Hygrophoraceae

Cins: Hygrophorus

Tür: Hygrophorus latitabundus

H.latitabundus, Hygrophorus cinsine mensup, ülkemizde yöresel olarak üzerindeki kaygan ,sümüksü, jelimsi, ıslak yapısından dolayı, sümüklüce, sümüklü mantar, balmumu mantarı, suluca, olarak adlandırılan bu mantarı, Mantarlı Yaşam ailesi olarak sümüklüce mantarı olarak detaylı inceleyeceğiz;

Şapka: Sümüklüce mantarı, dışbükey, 2-11 cm çapında bir şapkaya sahiptir. Ortasında umbo dediğimiz hafif çıkıntı mevcuttur. Umbo ve etrafı koyu kahverengi tonlarında görülürken, şapkanın diğer bölümleri daha açık kahverengi tonlarındadır. Şapka üstü sümüksü, jölemsi yapıdadır. Şapka, yağmur ile buluştuğunda daha ıslak ve kaygan bir yapı alır. Yağmursuz, kurak geçen dönemlerde ise, şapka üzeri jölemsi yapısını kaybedebilir.

Hygrophorus latitabundus
Hygrophorus latitabundus

Lameller: Sümüklüce mantarı şapkasında bulunan mumsu, yapışkan yapı, baskın olmamakla beraber, lamellerde de görülür. Sümüklüce mantarının lamelleri, düz ve sık olmayan aralıklarla sıralanmış, sapa zayıf bir şekilde yapışmış konumdadır. Lamel rengi, solgun beyaz ve hafif krem tonları arasında değişir.

Hygrophorus latitabundus
Hygrophorus latitabundus

Gövde -Sap: Sümüklüce mantarının sapı 2-4 cm kalınlığındadır. sap kısmının uzunluğu 12 cm’lere kadar çıkabilir. sap eti sert ve kırılgan olmayan yapıdadır. üzerinde lekeler bulunur. Bu lekeler genç örneklerde çok fazla belirgin değilken, erginleşmiş örneklerde belirgin ve kahverengi tonlarını alabilir.

Hygrophorus latitabundus
H. latitabundus

Koku:  Sümüklüce mantarının ayırt edici bir kokusu olmamasına rağmen, aromatik mantar kokusu olduğu söylenir.

Spor Baskısı: Sümüklüce mantarının sporları Beyaz renklidir.

Habitat: Dünyanın bir çok bölgesinde kaydı olmasına rağmen, Orta Avrupa, Yunanistan ve Türkiye’de sık karşılaşılan bir türdür. Yumuşak topraklı ve iğne yapraklı ağaçların olduğu ormanlarda (pinus) sıkça rastlanır..

Mevsim: Sonbahar

Yenilebilirlik ve Toksisite: Hygrophorus latitabundus- Sümüklüce mantarı , yenilebilir bir türdür. Şapka kısmındaki yapışkan yapı farklı maddeleri üzerinde tutabileceğinden dolayı, şapka zarının soyularak tüketilmesi tavsiye edilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir