Press ESC to close

Kaba Papazküre Mantarı (Hymenogaster griseus)

Hymenogaster griseus – Kaba Papazküre Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Hymenogastraceae

Cins: Hymenogaster

Tür: Hymenogaster griseus

Hymenogaster griseus, oldukça düzenli küresel şekli, dış görünümündeki ve renklerindeki büyük değişkenlik ile karakterize edilen bir mantar türdür. Türün Türkiye kaydı ilk kez 2013 yılında Muğla ilimizin Fethiye ilçesinden toplanan örnekler kullanılarak Prof Dr Aziz Türkoğlu hocamız ve çalışma arkadaşı Michael Angelo Castellano tarafından yapılmıştır. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Makroskobik Özellikleri: Karpafor (mantarın dış şekli, görünümü) 0.5 -2 cm çapında olup, genellikle çok düzenli küreseldir. İnce, ayrılmaz peridium, önce beyaz, sonra farklı tonlarda, açık gri, zeytin grisi ve sonunda olgunlaşarak neredeyse siyaha döner.

Hymenogaster griseus

Gleba oldukça düzensiz ve labirentimsi hücrelerden oluşur. Koyu kahverengi renktedir ve biraz daha açık renkli bölmelerle ayrılır.

Hymenogaster griseus

Kaba Papazküre mantarının başlangıçta beyaz, olgunlaştıkça açık gri, zeytin grisi ve olgunlaştıktan sonra siyahımsı bir renge dönüşmesi oldukça ilginçtir ve tanımlanmasını zorlaştırır.

Hymenogaster griseus

Koku: Çok kötü koktuğu bildirilmiştir. Özellikle olgunlaştıktan sonra kötü nemli toprak veya küf kokusu yaydığı bilinir. Bazı kaynaklarda zambağı gibi koktuğu yazar.

Spor Baskısı: Spot baskısı rengi soluk sarımsı kahverengi ile koyu sarımsı kahverengidir. Sporlar, iğ şeklinde, tepe noktası keskin, perisporium oldukça yapışık, buruşuk ve 23-27 x 10-12 µm boyutlarındadır.           

Habitat: Bu mantarlar farklı derinliklerde toplu halde çıkarlar. Artı, farklı ağaç türleri ile birlikte büyürler. Akkavak (Populus alba) bunlardan sadece biridir. Bazik toprakları tercih ederler.

H. griseus türünün, Türkiye’de de var olduğu bilinmekte olup, Antalya Bölümünde (Fethiye ilçesi Gökben köyü – meşe ağacı altındaki kalkerli toprakta bulunun örneklerle) resmi kaydı yapılmıştır.

Mevsim: ilkbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Tüketilmeyen mantar türleri arasında yer alırlar.

Ek bilgiler: H.griseus, küçük boyutlu, düzenli iğ şeklindeki sporları ve yapışık perisporiumu ile ve tipik vadi zambağı kokusu ile tanınır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.