Infundibulicybe mediterranea – Akdeniz Ebişkesi
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Tricholomataceae
Cins: Infundibulicybe
Tür: Infundibulicybe mediterranea
Infundibulicybe mediterranea, Tricholomataceae familyasından yenilebilir bir mantar türüdür. Özellikle Akdenize kıyısı olan Avrupa ülkelerinde bulunan bu mantar, ilk kez 2011 yılında yeni bir tür olarak tanımlanmıştır. Infundibulicybe gibba ile çok yakın akrabadırlar, ancak daha koyu renkli şapkası ve sapı ile ve daha küçük sporları ile bu türden ayırt edilebilir.
Infundibulicybe (Clitocybe) gibba var. mediterranea sinonim (eş anlamlı) ismidir.
Şapka: 1-6 (max 8) cm çapında geniş bir şapkası vardır. Şapkası başlangıçta hafifçe basık, çoğunlukla küçük bir umbolu, daha sonra göbekli ve son olarak net huni şeklindedir. Kenarlar kıvrımlı, bazen çentikli veya hafif loplu ve dalgalıdır. Genellikle higrofan değildir, tüysüz veya hafif lifli bir kütikül içerir, genellikle pullu değildir. Renk, fındık-kahverengimsiden koyu kahverengiye kadar değişir ve açılma eğilimi gösterir. Yüzeyin potasyum hidroksit (KOH) ile temas etmesi sonucu oluşan reaksiyon, hem taze hem de kurutulmuş numunelerde nötr veya sarımsı bir renk verir.
Lameller: Lameller birbirine yakın, ince, dar, bazen çatallı veya araya girmiş olup beyaz renktedir. Lameller sapa doğru biraz akar.
Gövde-Sap: 1,5-5 × 0,3-5 cm boyutlarında olan Akdeniz Ebişkesi sapı, kısa, merkezi, silindirik veya tabanda biraz daha kalındır. Şapkası ile aynı renkte veya biraz daha açıktır. İlk başlarda dolu, daha sonra içi boş olan bu türün genellikle yapraklar ve odunsu döküntüler içeren beyaz sert bir tabanı vardır. Neredeyse şapkasıyla aynı renkte olan koyu renkli sap özelliği, Infundibulicybe mediterranea – Akdeniz Ebişkesini, her zaman sap rengi şapkasından daha açık olan Infundibulicybe gibba’dan ayırmak için önemli bir kriterdir.
Koku: Ayırt edici değildir. Ancak, mantarımsı aromatik bir kokusun olduğu bildirilmiştir.
Spor Baskısı: Spor baskısı beyazdır. Sporlar 4.5-6 X 3-1 μm boyutlarında ve gözyaşı damlası şeklinde, hiyalin ve pürüzsüzdür. Basidia 20-25 X 6-7.5 μm boyutlarında olup 4 sporludur.
Habitat: Özellikle meşe (Quercus suber), pırnal meşesi (Ouercus ilex) gibi geniş yapraklı ağaçların altında, dağınık, toplu halde, sıklıkla peri halkaları halinde, ara sıra yapraklar ve humus üzerinde büyürler. Akdeniz’e kıyısı olan bazı Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden bildirilmiştir. Bunlar arasında, İtalya, Fransa ve Fas ilk akla gelenlerdir.
Mevsim: Yaz – Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: İyi yenilebilir mantarlardandır.
Ek bilgiler: Koca Huni Mantarı – Infundibulicybe gibba ile çok benzerler ve karıştırılma ihtimali her zaman vardır; Ancak, Akdeniz Ebişkesi, I. gibba’dan şapka ve gövde üzerindeki daha koyu renkler ve daha küçük sporları olmasıyla farklılık gösterir. Infundibulicybe mediterranea’yı Infundibulicybe gibba’dan ayırt etmek için organoleptik özelliklerin de önemli olduğuna dikkat edilmelidir, çünkü Infundibulicybe gibba belirgin bir siyanik veya acı badem kokusuna sahiptir.
Diğer benzer türler arasında Infundibulicybe costata, Infundibulicybe meridionalis, Infundibulicybe catinus, Infundibulicybe squamulosa, Infundibulicybe alkaliviolascens, Infundibulicybe glareosa, Clitocybe phaeophthalma, Clitocybe vibecina, Paralepistopsis amoenolens ve Paralepista flaccida bulunur.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.