
Lactarius subdulcis -Mild milkcap
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Lactarius
Tür: Lactarius subdulcis
Lactarius subdulcis, Mild Milkcap olarak bilinir. Geniş yapraklı ağaçların altında yaygın olarak bulunan bu küçük Lactarius türü özellikle kayın (Beech) ağaçlarıyla mikorizaldir. Ancak aynı zamanda huş ağaçlarının ve bazen yaprak döken meşelerin altında da görülürler. Bu Lactarius türü, çok fazla benzerleri olduğu için, kesin olarak tanımlanması zor bir türdür.
Lactarius subdulcis ilk olarak 1801’de mikolog Christian Hendrik Persoon tarafından Agaricus subdulcis olarak tanımlanmıştır. İngiliz mikolog Samuel Frederick Gray 1821’de İngiliz Bitkilerinin Doğal Düzenlemesi’nde onu şimdiki Lactarius cinsine koymuştur. Spesifik sıfat, sütün gecikmiş tatlı tadından sonra Latince sub “under” ve dulcis “tatlı” sözcüklerinden türetilmiştir. L.subdulcis ürettiği bol miktarda sütü ile tanınır.
Sinonşm isimleri (Eşanlamlıları): Agaricus subdulcis Pers. (1801), Agaricus lactifluus var. subdulcis Pers., Galorrheus subdulcis (Pers.) P.Kumm. (1871), Lactifluus subdulcis (Pers.) Kuntze (1891).
Şapka: L.subdulcis’in 3-7 cm çapında olan şapkası başlangıçta dışbükeydir, daha sonra bir çöküntü geliştirir. Bazen küçük bir umbo vardır. Şapka rengi kırmızımsı-kahverengi, paslı veya koyu tarçın olabilir, daha sonra soluklaşır, ancak ortası genelde daha koyudur. Başlık, oldukça sert ila esnek ve pürüzsüz ila hafif kırışık olabilir. İlk başta, kenarları bazen hafifçe kırılmış olsa da, içe doğru kıvrıktır.

Lameller: Sık ve yoğun olan lameller hafifçe sarkıktır. Beyaz veya pembe renkli olabilir. L.decipiens gibi diğer Lactarius türlerinden ayıran, kumaşları sarı lekelemeyen (kuruyunca sarıya dönmeyen) beyaz ve bol sütü vardır.

Gövde-Sap: Sap 3–7 cm uzunluğunda ve 6 ila 13 mm kalınlığındadır ve genellikle silindiriktir, ancak sopa şeklinde olabilir. Gövde bazen uzunlamasına oyuktur ve üstte daha soluk olsa da genellikle şapkayla aynı renktedir. Et rengi soluktur ve şapkada sadece ince bir tabaka vardır. Sapta bir yüzüğü bulunmaz.

Koku: Kokusu ayırt edici değildir. Tadı başlangıçta hafif ve sonra tatlıdır, ama sonunda biraz acı ve buruk hale gelir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi hafif somon pembesi bir renk tonu ile kremdir. Sporlar elipsoidal,7.5-9.5 x 6.5-8 µm boyutlarında, İyi gelişmiş bir ağ oluşturmak için dar sırtlarla birleştirilmiş 1 µm boyunda siğiller ile süslenmiştir.
Habitat: Kayın ağaçları ile mikorizal bir mantar olan L.subdulcis yaz sonundan sonbahar sonlarına kadar kayın ağaçlarının altında küçük gruplar halinde veya tek tek bulunur ve kayın ağacı (Beech) ile mikorizal en yaygın iki mantar (Diğeri Beech Milkcap- Lactarius blennius) türünden biridir. Kuyusütlüce mantarı alternatif olarak, tarlalarda büyük gruplar halinde de (bazen yüzden fazla) bulunabilir. Avrupa’da bulunur ve aksine önceki araştırmalara rağmen Kuzey Amerika’da yoktur. Türkiye’de Batı ve Doğu Karadeniz Bölümlerinde resmî kaydı yapılmış bir Lactarius türüdür.
Mevsim: Sezonu Yaz sonundan Sonbahar bitimine kadardır.
Yenilebilirlik ve Toksisite: L.subdulcis yenilebilir bir mantar olmasına rağmen, aynı habitatta ve aynı mevsimde bulunan, daha leziz ve değerli Lactarius türlerinin olması bu mantarı değersiz kılmıştır. O sebeple pek tüketilmezler.
Ek bilgiler: Lactarius blennius-Beech Milkcap ile benzerdir, ama Beech milkcap çok daha gridir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ






Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın