Boletaceae

Oynaktüplü Mantar (Lanmaoa fragrans)

Published

on

Lanmaoa fragrans – Oynaktüplü Mantar


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Boletales

Aile: Boletaceae

Cins: Lanmaoa

Tür: Lanmaoa fragrans

Lanmaoa fragrans, özellikle Güney Avrupa’da bulunan Boletaceae familyasından yenilebilir ama nadir bulunan bir bolet türüdür.

Tür, ilk olarak 1835’te İtalyan mikolog Carlo Vittadini tarafından bir Boletus fragrans olarak tanımlanan mantar, 2015 yılında Alfredo Vizzini tarafından Lanmaoa cinsine transfer edilmiştir.

L.fragrans sinonimleri (eşanlamlı) arasında, Leccinum fragrans (1989), Boletus fragrans (1835), Versipellis fragrans (1886), Suillus fragrans (1898) ve Tubiporus fragrans (1918) bulunmaktadır.

Şapka: 5-12cm (max 15cm) çapında olabilen L.fragrans şapkası, ilk başlarda yarım küre, sonra dışbükey, düz-dışbükey ila düz olmaktadır. Şapka yüzeyi kuru, genellikle kadifemsi, kahverengi ila koyu kahverengi, bazen kırmızımsı kahverengi renklerdedir. Şapka eti berelendiğinde renk değiştirmez, kenarlar ise genellikle dalgalıdır.

Lanmaoa fragrans

Gözenekler ve Tüpler: Tüpler, soluk sarı ila sarı veya zeytin rengi tonlardadır. Berelendiğinde, yaralandığında maviye döner. Gözenekler tüplerle aynı renktedir, ancak bazen pas rengi tonlarda olur, berelendiğinde mavileşme veya kararma gözlemlenir.

Gövde-Sap: Sap, kısa, silindirik, sopa şeklinde olup, bazen biraz şişkin, krem veya soluk sarı veya sarı renklidir. Sap rengi şapkaya yakın kısımlarda sarımsı iken, tabana doğru, alt kısımlarda genellikle kırmızımsı, kahverengimsi veya paslı beneklidir. Berelendiğinde veya kesildiğinde gözeneklerde olduğu gibi mavileşme veya kararma gözlenir.

Koku: Ayırt edici bir kokusu yoktur.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi kahverenginin tonlarında ve özellikle zeytin kahverengisidir. Sporlar 10–13 × 4–4.5 μm boyutlarında ve eliptiktir.

Habitat: Yaprak döken, geniş yapraklı ağaçlar ile, özellikle Quercus yani Meşe ağaçları ile mikorizal bir mantardır. Akdeniz iklimini sever, Orta ve Güney Avrupa’da geniş yapraklı ağaçların olduğu (Meşe vb) ormanlarda büyürler.

Türkiye’de resmi kaydı vardır, resmi kaydı olan bölgeler arasında, Batı Karadeniz Bölümü, Asıl Ege Bölümü ve Erzurum – Kars Bölümü bulunmaktadır.

Mevsim: Yaz sonu, özellikle Sonbahar. Nemli ve ılıman iklim koşulları mantarın büyümesini teşvik eder.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Hoş bir tada ve aromaya sahip olduğu bilinmektedir. Yenilebilir bir mantardır.

Ek bilgiler: Değişmeyen eti yani dokusu, tüpleri ve gözenekleri olan Boletus impolitus ile karıştırılabilir. Kırmızımsı kahverengi şapka formları nedeniyle biraz Boletus spretus’a benzetilebilir. Benzer diğer bir tür de Boletus depilatus‘tur.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Exit mobile version