Lenzites betulinus – Lamelli Huş Poliporu
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Polyporales
Aile: Polyporaceae
Cins: Lenzites
Tür: Lenzites betulinus
Lenzites betulinus, Türkiye’de de resmi kaydı yapılmış olan Polyporaceae familyasından yenilmeyen bir mantardır. Trametes versicolor – Hindikuyruğu ve Trametes hirsuta – Kırçıllı Hindikuyruğu mantarı ile çok benzerler, L.betulinus türü, şapka altının gözenekli değilde lamelli olması ile kolayca ayırt edilir.
Dünyada gilled polypore, birch mazegill ve multicolor gill polypore isimleri ile de tanınan bu ilginç mantarı sizlere ““Lamelli Huş Poliporu” Türkçe ismi ile anlatacağız.
Tür, ilk kez 1753 yılında taksonominin babası Carl Linnaeus tanımlanmış ve ona iki terimli bilimsel ismi olan Agaricus betulinus adını vermiştir. İsveçli büyük mikolog Elias Magnus Fries, 1838 yılında bu türü Lenzites cinsine aktarmış ve bugünkü ismi olan Lenzites betulinus kullanılmaya başlanmıştır.
Lenzites betulinus – Lamelli Huş Poliporu’nun çeşitli sinomimleri yani eşanlamlıları vardır: Agaricus betulinus, Agaricus flaccidus, Daedalea variegata, Apus coriaceus, Daedalea betulina,, Merulius betulinus, Trametes betulina, Lenzites flaccida ve Lenzites variegata bunlardan bazılarıdır.
Şapka: L.betulinus, şapka genişliği 10 cm ve kalınlığı 2 cm kadar olan bir polipor yani ağaç mantarıdır. Şapka yarım daire biçimli, yelpazeyi andıran, düzensiz köşeli parantez şeklinde veya böbrek görünümlüdür. Mantar düzleştirilmiş-dışbükey olup, yoğun tüylü ve eşmerkezli doku bölgelerine sahiptir. Genellikle radyal olarak engebeli veya çıkıntılıdır. Şapka yüzeyi beyazımsı, grimsi ve kahverengimsi renkli bölgeleee sahiptir. Bazen, özellikle yaşlılıkta alglerin bir sonucu olarak yeşilimsi renkler geliştirebilirler..
Lameller: Şapka altında Trametes türlerindeki gözenekli yapıların aksine gerçek lamelleri bulunur. Bu özelliği, tür için ayırt edici önmeli bir özelliktir. Başlangıçta beyaz olan lamelleri, mantar olgunlaştıkça ve yaşlandıkça kahverengiye döner.
Gövde-Sap: Bu mantarın belirgin bir sapı bulunmaz. Mantar konakçısı olduğu ağaca veya dala, direk mantarın merkezinden bağlanır.
Mantarın eti (dokusu) beyaz olup, kösele gibi son derece serttir.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı beyaz olup, sporları 5-6 x 2-3 µm boyutlarında düz, silindirik ve amiloiddir.
Habitat: Saprotrofik yani çürükçül bir mantardır. Genellikle sert, yaprak döken ağaçların bazen de kozalaklı ağaçların ölü odunlarında büyürler.
Mevsim: Tüm yıl boyunca görmek mümkün olsa da asıl mevsimi Yaz ve Sonbahardır.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilmez kösele gibi serttir. Lakin, yapışan araştırmalar antioksidan, antimikrobiyal, antitümör ve bağışıklık baskılayıcı aktiviteler de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.
Ek bilgiler: Bundan başka birkaç “lamelli polipor” daha vardır, ancak Lenzites betulina’yı diğerlerinden ayırmak oldukça kolaydır. Keskin beyaz lamelleri (özellikle genç ve tazeyken) ve beyaz bir eti yani dokusu vardır. Diğer lamelli poliporlar çoğunlukla Gloeophyllum cinsinden olup, daha koyu lamelleri ve Potasyum Hidroksit (KOH) içinde siyaha dönüşen paslı kahverengi eti vardır.
Güzel görselleri ile makalenin yazılmasına destek olan, site takipçimiz, Düzce ilimizden Ramazan Doğan kardeşimize Mantarlı Yaşam ailesi olarak çok teşekkür ederiz.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.