Lepiota lilacea
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Agaricaceae
Cins: Lepiota
Tür: Lepiota lilacea
Lepiota lilacea-Çayır Pullusu Mantarı, Avrupa çayırlarına ve ormanlarına özgü, ancak ülkemizde de nadiren de olsa rastlanılan türlerden biridir. Tip olarak Macrolepiota’ların (Şemsiye Mantarı) minimali gibi görünmektedir. Türkiye çayır ve ormanlarında görülmesine rağmen daha sık karşılaşılan tüketilmesi şüpheli türlerden Lepiota cristata ile hayli benzer bir türdür.
Toksisitesi ile ilgili detaylı araştırma bulunmamasına rağmen, lepiota cinsi türler arasında zehirli mantarlar bulunmasından ve karıştırılma ihtimalinden dolayı şüpheyle yaklaşılması gereken bir türdür. Ülkemizde nadir rastlanılması sebebiyle yöresel olarak isim verilmemiştir. Mantarlı Yaşam ailesi olarak, Türkiye Mantarları Listesi (Aralık 2020) kitabından yararlanarak “Çayır Pullusu” adı ile detaylı inceleyeceğiz.
Şapka: Küçük bir şapkaya sahiptir. Genellikle 1.5 cm çapında olan şapka nadiren 3 cm civarlarına çıkabilir; dışbükey olarak açılan şapka, yüksek bir umboya (çıkıntı) sahiptir. Şapkayı kaplayan 2.perde, kuru, mor-kahverengi ila koyu kahverengi renklerindedir. 2. perde yaşla beraber çatlayarak pullu bir yapıya bürünür. Şapka rengi beyaz tonlarındadır.
Lameller: Kısa sık, yaşla beraber aralıkları fazlalaşan düzenli lamellere sahiptir. Lameller üzerinde herhangi bir iz veya süt barındırmaz.
Gövde-Sap: 2-4 cm uzunluğunda; 2-4 mm kalınlığındadır. Kalınlık sap boyunca eşit olarak görülür. Tazeyken pembemsi ila kremsi, yaşla kahverengi, morumsu pürüzlü yapıya bürünür. Sap üzerinde sabit yüzük bulundurur. Yaşla veya doğal şartlarla yüzük kaybolsada yüzük izini korur.
Koku: Kokulu veya ayırt edici değil.
Spor Baskısı: Beyaz.
Habitat: Saprobik bir mantardır. Yaygın olarak otlaklarda ve çayırlarda görülür. Bununla beraber pinus (iğne yapraklı) ve diğer karma ormanlarda da rastlanabilir.
Mevsim: İlkbahar – Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Toksisitesi ile ilgili detaylı araştırma bulunmamasına rağmen, zehirli lepiota türlerinde bulunan toksik madde Amotoksinin bu türde de bulunduğu ile ilgili bazı kaynaklarda bahsi geçmektedir. Lepiota cinsi türler arasında zehirli mantarlar (örn: Lepiota brunneoincarnata) bulunmasından ve karıştırılma ihtimalinden dolayı şüpheyle yaklaşılması ve tüketilmemesi gereken bir türdür.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın