Agaricaceae
Dedekülahı mantarı (Macrolepiota permixta)
Published
3 yıl agoon
Macrolepiota permixta – Dedekülahı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Agaricaceae
Cins: Macrolepiota
Tür: Macrolepiota permixta
Macrolepiota permixta, Türkiye Mantarları Listesi (Aralık 2020) adlı kitapta “Dedekülahı” Mantarı olarak geçen, yenilebilir bir Macrolepiota türüdür.
Şapka: 20-50 cm çapa kadar büyüyebilen şapkası, başlangıçta küresel veya oval, daha sonra çan şeklinde ve sonunda şemsiye görünümlü olur. Şapka ortasında bir kambur mevcuttur. Şapka yüzeyi kahverengi ve koyu kahverengi pullarla kaplıdır. Renk merkezde daha koyudur.
Lameller: M.permixta lamelleri beyazdır. Lameller oldukça sık, yoğun, geniş ve kırılgandır.
Gövde-Sap: 30 cm yüksekliğe ve 1 ila 2 cm kalınlığa kadar büyüyebilen sapı, silindirik, içi boş, ve kırılgandır. Sap çift halkalıdır. Alt kısmı daha geniştir. Yüzüğün üstü ve altı kahverengi, benekli kahverengi ve alta doğru benekli kırmızımsı kahverengi, ayrıca beyazımsı alt kısım, hasar gördüğü alanlarda maviye döner.
Eti beyaz, kırılgan ve liflidir, kesildiğinde renk değiştirmez,
Koku: Hoş bir mantar kokusu ve tadı vardır.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar 12-18 x 8-11 μm boyutlarında ,eliptik ve pürüzsüzdür.
Habitat: Dedekülahı mantarı yaprak döken ve karışık ormanlarda, genellikle tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur. Türkiye’de resmî kaydı olan bölgeler arasında Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri ile Yukarı Fırat Bölümü bulunmaktadır.
Mevsim: Yaz sonu ve Sonbahar boyu görülürler.
Yenilebilirlik ve Toksisite: İyi yenilebilir diğer Macrolepiotalar gibi Dedekülahı mantarı da yenilen bir türdür. Sadece şapkasının yenilmesi ve sapının atılması önerilir.
Ek bilgiler: M.permixta, Index Fungorum’a göre Agaricaceae familyasındaki bir türdür. İsim güncel olarak listelenmemiş, Macrolepiota fuliginosa’ya atıfta bulunulmuştur (06/10/2012 itibariyle). Klanın ayrı bir tür olup olmadığı tartışmalıdır. Bollmann, Gminder, Reil, burada listelenen ad altında olduğu gibi listeliyor, ancak procera’ya ait olabileceğine dikkat çekiyor. Kriegelsteiner, Kırmızı Dev Şemsiye Mantarını yalnızca Şemsiye (Macrolepiota procera var. permixta) çeşidi olarak adlandırılmıştır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.