Basında Mantar
Mantar nasıl saklanmalı?
Published
1 yıl agoon
Mantar nasıl saklanmalı? Facebook grubumuzun ve mantarliyasam.com sitemizin devamlı takipçilerinden emekli doktor ve profosyonel fotoğrafçı değerli ağabeyimiz Ömer Yağlıdere, geçenlerde Facebook sayfamızda bizlere “Mantar nasıl saklanır, mantar saklama yöntemleri nelerdir?” diye bir soru sordu. Sorması iyi de oldu, güzel ve güncel bir soruydu, aynı zamanda her mantar avcısının da merak ettiği bir konuydu. Ülkemizde “mantarlar” gibi “mantarların saklanması” konusu da pek bilinmiyor veya toplanan mantarların çoğu taze kullanıldığı için pek önemsenmiyor . Konu ile ilgili Türkçe kaynak da yok denecek kadar az veya bu bilgilere ulaşım zor. Sosyal medyada ise mantarların nasıl saklanması gerektiği konusunda dağınık, bölük pörçük bilgiler mevcut. Herkes kendi kullandığı ve alıştığı yöntemi anlatmakta. İnternette ise kendi dilimizde ayrıntılı bilgi bulmak çok zor, iyi bir İngilizcesi olan biri için tabiki bilgiye ulaşmak biraz daha kolay. Soruyu soran değerli ağabeyimize, hocamıza konuyu derinlemesine araştırıp, derleme bir makale yazacağımı, yani hazır olduktan sonra bu sorusunu cevaplayacağımı söyledim. Bu vesile ile yazacağımız makaleden birçok vatandaşımızın da yararlanabileceği konusunda hemfikir kaldık. Bu makalenin yazılmasına vesile olan emekli doktor hocamıza, ağabeyimize mantarlı yaşam ekibi olarak çok teşekkür ediyoruz.
İşte konu ile ilgili araştırma makalemiz;
Mantar nasıl saklanmalı? Mantar saklama yöntemleri ve püf noktaları nelerdir; Mantar avcıları bilir, doğada yenilebilir yabani mantarlar aramak, başlı başına bir zevktir! Bu güzellikler ile muhteşem yemekler yapıp yemekte ayrı bir zevktir. Çok bereketli ve muhteşem bir mantar avından sonra, eve çok taze ve kaliteli mantarlarla (bir veya daha çok sepet dolusu) ile geldiniz. Siz ve ev halkının yüzü gülüyor. Çünkü, bu, akşama harika bir mantar yemeği yapıp, afiyetle yiyeceksiniz. Hemen veya 1-2 gün içinde yiyebileceğinizden çok daha fazla mantar bulduğunuz zamanlar mutlaka olmuştur, olacaktır da. Bu nedenle mantarları nasıl saklayacağımızı ve koruyacağımızı bilmek biz mantar avcıları için oldukça önemlidir. Peki mantarların kalitesinin bozulmamasını ve mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını sağlamak için bizlere düşen görevler nelerdir, neler yapmalıyız ki mantarımız uzun süre taze kalsın;
İlk olarak bilinmesi gereken konu, mantarların usulüne uygun temizlenmesi ve doğadan mutfağa en doğru şekilde taşınmasıdır. Doğasında sapından tutup burkarak koparılan mantarlar, bir bıçak ve çakı yardımı ile sapının ucu kesilip, mümkünse doğal ortamında sert bir mantar fırçası ile güzelce temizlenmeli ve taşımak için sepete veya pazar filesine konulmalıdır. Mantar temizlenirken, her zaman böcek, sümüklü böcek vb kiracıların mantar üzerinde konuşlanıp konuşlanmadığı kontrol edilmelidir. Mantarlarınızı doğasında usulüne uygun olarak temizlemek ile, hem mutfağınıza temiz mantarlar getirmiş olursunuz, hem de onları yemeklik olarak kullanacağınızda (veya daha sonra kullanmak üzere saklayacağınızda) işinizi kolaylaştırmış olursunuz. Mantarlarınızı topladınız, usulüne uygun olarak habitatında güzelce temizlediniz, file veya sepetinize koyarak eve getirdiniz. Mantarları eve getirdikten sonra, her mantarı tekrar incelemeniz ve temizlemeniz önemlidir. Ormanda olduğunuzda, birçok insan mantar avına devam etmek için o kadar heveslidir ki, mantarların temizlenmesi süreci genellikle biraz fazla hızlıdır. Bu nedenle, davetsiz böcekler ve kir – toz – toprak genellikle mantarların üzerinde kalır ve çok iyi temizlenmemiş olur. Bu nedenle, her mantarı evde kontrol ettiğinizden ve fırçaladığınızdan ve kötü kısımları kestiğinizden emin olun. Mantarları yıkamanız veya durulamanız gerekip gerekmediğine dair birçok efsane vardır. Bazı mantarları çok kirliyse fırçayla temizlemek zor olabilir. Bu durumda yıkma ve durulama yapılabilir. Mantarlar çok kirliyse suda çabucak durulanabilir. Genel olarak mantarı yıkamamak en doğrusudur. Mutlaka yıkanacaksa mantarları akan suyun altında hızlıca durulayın, çok su çekmelerine, ıslanmalarına izin vermeyin. Durulamadan hemen sonra ise mantarları hemen kurutun, bir peçete havlu ile kurutmayı hızlandırabilirsiniz. Şimdi gelelim saklama yöntemlerine…Aşağıda sıralayacağım mantar saklama yöntemlerinin her biri için yüzlerce sayfalık kitap yazılabilir. Ben bu derlememde tüm bu yöntemleri sizlere çok kolay anlaşılır bir dil ile ve en yalın haliyle anlatmaya çalışacağım.
Mantar saklama yöntemleri;
1- Buzdolabındas saklama, 2-Kurutarak saklama, 3- Dondurarak saklama, 4-Salamura veya Turşu olarak saklama.
1-Mantarları buzdolabında saklama; Marketten satın aldığımız kültür mantarlarını veya doğal habitatından bizzat topladığımız yaban (Köylü pazarından parayla satın aldığımız yaban mantarları dahil) mantarları güzelce temizledikten sonra buzdolabında 3-5 gün, hatta 1-2 hafta bozulmadan saklamamız mümkündür. Buzdolabında saklama süreleri mantarın cinsine ve buzdolabına konulduğu andaki tazelik durumuna göre değişir. Topladığımız veya satın aldığımız mantarları şayet çok kısa süre içinde tüketeceksek, buzdolabında saklama yöntemi idealdir. Topladığınız veya satın aldığınız mantarların mümkün olduğu kadar taze kalmaları için 4–7 °C (40–45 °F) arasında saklanmaları gerekir. Onları bu kadar serin tutmak için genellikle en iyi yer buzdolabınızdır.
Mantarları kısmen açık bir plastik torbaya koyun. Mantarlarınızın nem içeriğini doğru tutmak için plastik bir torba iyi bir seçenektir. Plastik torba, buzdolabındaki mantarınızın nemini etkili bir şekilde tutar. Buradaki püf nokta mantarlarınızın neminin bir kısmının soğutma işlemiyle giderilebilmesi için torbayı kısmen açık tutmaktır. Fermuarlı bir buzdolabı torbası da mantarları saklamak için iyidir, ancak torbanın fermuarını tam kapatmamak biraz açık bırakıp hava alması gerekir. Bu plastik poşetin kısmen açık kalmasını sağlamak çok önemli bir ayrıntıdır. Yanlışlıkla tamamen kapatılırsa mantarlar hızla bozulabilir. Market ve süpermarketlerden satın alınan mantarların orijinal ambalajlarında saklanması gerekir. Mantarların satıldığı orijinal paketler tipik olarak nefes almalarına izin verirken, aynı zamanda onları soğutmanın neden olduğu dehidrasyondan koruyacak şekilde tasarlanır.
Mantarları daha uzun süre taze tutmak istiyorsanız, alabileceğiniz en iyi görünen, diri mantarları satın alın. Bunu yapmak için, önceden paketlenmiş mantarlar yerine açıkta satılan mantarlar almalısınız, böylece istediğiniz mantarları tek tek seçme şansınız olacaktır. Açık mantar satın almak, aynı zamanda yalnızca bir kerede tam olarak ihtiyacınız olan mantar miktarını satın almanıza da imkan tanır ve mantarlarınızın buzdolabınızda uzun süre saklama gereksinimini en aza indirebilir. Önceden paketlenmiş kaplarda mantar satın alırken bütün mantarları satın alın. Bir paket mantar alacaksanız, dilimlenmiş mantarlar yerine bütün mantarları seçin. Bütün mantarlar buzdolabında dilimlenip paketlenmiş mantarlardan çok daha uzun süre taze kalırlar. Ağzı açık kese kağıdında buzdolabına koymak da pratik ve iyi bir yöntemdir. Buzdolabında Mantarları uzun süre bozulmadan saklamanın püf noktası, dolaba koyduğunuz mantarlarınızın nefes almasına izin verilmesidir. Buzdolabına koyduğunuz mantarların türü ne olursa olsun, onların nefes almaya ihtiyaçları vardır. Mantarları hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklamak, bozulma ve çürüme için bir reçetedir. Unutmayınız ki uygun kap veya poşette hava almasına izin vererek sakladığınız mantarlar, buzdolabınızda muhtemelen bir haftaya (bu zaman dilimi mantarın türüne göre değişebilir) kadar taze kalacaktır.
2- Mantarları kurutarak saklama; Bu yöntemi anlatmaya başlamadan evvel bilinmesi gerek en önemli konu “Mantar Kurutma” konusunda sayfalar dolusu kitap yazılabileceği ve makalemizde konunun çok önemli ve sadece gerekli kısımlarının anlatılacağıdır. Mantarları kurutarak saklamanın, en iyi ve güvenilir mantar saklama yöntemi olduğu ve kurutarak mantar saklama yönteminin çok eski zamanlardan beri kullanıldığı bilinmektedir. 5000 yıldan fazla bir yaşı olan, Bakır çağından kalma, Ötzi Buz Adam (Otzi Ice Man) mumyası ile birlikte bulunmuş olan kurutulmuş mantarlar Fomitopsis betulina -Kızılağlayanı Mantarı (eski adı ile Piptoporus betulinus) ve Fomes fomentarius – Kav Mantarı buna en güzel 2 örnektir.
Kurutma mantarları uzun süre saklamanın en yaygın ve en kolay yollarından biridir. Mantar nasıl saklanmalı? sorusuna birçok mantarının vereceği cevap “kurutarak sakla” olacaktır. Kurutma sahip olduğunuz ekipmana bağlı olarak farklı şekillerde yapılabilir.
Hava ile kurutma; Bir iplik üzerinde kurutma hava ile kurutmada akla ilk gelendir. Havayla kurutma, dilimlenmiş veya bütün olan mantarlarınızdaki nem seviyelerini azaltmak için evlerimizin içindeki veya dışındaki havanın yavaş bir şekilde kullanılmasına dayanır. Ancak, bazı bölgelerde evin dışı yani açık hava nem oranı yüksek ise yeterince kuru olmayabilir. Havayla kurutmanın en geleneksel yolu, mantar dilimlerini ipe dizmektir. Dilimleri sağlam bir ipe geçirmek için bir iğne kullanılabilir. İpe dizilen mantarlarınızı havadar, güneş alan temiz (hijyenik) bir yere asın. Kulağa basit geliyor ama işin püf noktasını bilmrk önem arz eder; mantarları dizdiğiniz ipliğin etten kopmasını önleyecek kadar sağlam olması ve mantarları tek tek sabırla ipe dizmek için sizin sabrınızın iyi olması işin püf noktasıdır. Bu olursa, daha küçük mantar parçaları veya daha kalın bir iplik düşünün. Ne kadar süreceği, kurutulan mantarlara, parçaların kalınlığına, sıcaklığa ve neme bağlıdır. Bir gün kadar kısa da sürebilir, bir hafta kadar uzunda. Havayla kurutmanın bir başka bir yöntemi ise mangal, katlanır et veya balık ızgarası kullanarak kurutmaktır. Kullandığınız kurutma aletine bağlı olarak, mantar dilimleri düz konulabilir ve ardından bir radyatörün yanına yerleştirilebilir.
Elektrikli kurutucu veya fırın vb kullanarak kurutma; Havayla kurutmadan farklı bir kurutma yöntemi de Elektrikli kurutucu veya bir fırın kullanmaktır. Fırın kullanarak kurutma yönteminin de diğer yöntemler gibi artıları ve eksileri vardır. Mesela bazen daha hızlı kurusun diye aceleye getirilip, sıcaklık ayarını optimal tutamayabilir ve mantarlarınızı kızartabilirsiniz.. Bu risk her zaman vardır ve fırındaki mantarlar sürekli ve dikkatlice takip edilmelidir.İnce dilimlerinizi alın ve havanın parçaların etrafında dolaşmasını sağlamak için tel raflara veya ızgaralara yayabiliriz. Mantarlarınızı ideal sıcaklığa (35 -40 derece santigrat) ayarlanmış fırına koyun ve fırınınızın kapağını biraz açık bırakmanız iyi olabilir.Kurutma 8 saat veya daha fazla sürebilir, bu yüzden size en uygun bir zamanda kurutma işlemini yapmanızı tavsiye ederim. Evde küçük çocuk varsa fırınınızın kapağının açık bırakılması tehlike arz edebilir, dikkatli olmakta yarar var. Güvenlik sebeplerinden dolayı ev fırını yerine elektrikli modern bir kurutma makinası kullanılması daha doğru olacaktır. Elektrikli modern bir kurutma makinanız varsa, mantarlarınızı kurutma tepsisine yerleştirebilir ve kurutucuyu oda sıcaklığına veya maksimum 40 santigrat dereceye ayarlayabilirsiniz (30-45 derece arası ideal). Kurutucudaki mantarlara kuruması için bolca zaman verilmelidir, böylece mantarın bünyesindeki tüm su yavaş yavaş buharlaşmalıdır. Kurutucunuz çok yüksek bir sıcaklığa ayarlanırsa, mantarların kalitesinden ödün verilmiş olur ve kuruttuğunuzu sandığınız mantarlar yenmez hale gelir. Şimdiye kadar en iyi kurutma yöntemi, amaca yönelik kaliteli, iyi ve modern bir kurutucu kullanmaktır. Bunları internetten veya elektronik beyaz eşya satan yerelerden satın almak mümkündür. Satın alacağınız elektrikli kurutucunun bir sıcaklık kontrolü ve zaman ayarlayıcısının olmasına ve 6 ila 10 tepsiden oluşmasına dikkat edilmelidir. Bunların ticari amaçlı olanları metaldir ve havayı tepsiler boyunca yatay olarak iterek eşit bir kurutma sağlar. Düşük kaliteli ev tipi makineler ise plastiktir ve havayı tepsilerden sırayla aşağıdan yukarı iter, bu da tüm tepsilerin kuruması için aralıklarla değiştirilmesini gerektirir. Uzmanlar iyi bir kurutma için, sıcaklık ve zaman ayarını iyi yapan ve yatay kurutma yöntemini kullanan plastikten yapılmış bir ev tipi kurutma makinalarının kullanılmasını önerirler. Bunlar çok etkilidir ve 8 ila 10 saat içinde, 35 – 45 santigrat dereceler arasında (İdeali 40) kullanarak büyük miktarlarda mantar kurutabilirsinz. Gece koyduğunuz taze mantarlar sabaha kurumuş olarak depolanmaya hazır olacaklardır.
Mantar kurutma ile ilgili en çok sorulan sorular;
Mantarlar bütün olarak mı yoksa dilimler halinde mi kurutulmalı? Bazı mantarların bir bütün olarak kurutulması zordur, 2-3 mm kalınlığında ince dilimler halinde kesilerek kurutulması tavsiye edilmektedir. Misal Porcini mantarları (Bolet türleri) sağlam ve büyüktürler ve bu nedenle kurutulmadan önce dilimler halinde kesilmesi gerekir. Kuzugöbeği, Mıhbaşı ile Kazayağı, Borazan, Civciv mantarı gibi Cantharellus türleri ve diğer ince cidarlı veya içi boş mantarlar kolayca bütün olarak kurutulabilirler.
Mantarların tamamen kuruması ne kadar sürer? Mantarların tamamen kuruması genellikle 24 saat kadar sürer. Onlara tam manası ile kuruması için yeterince zaman vermek çok önemlidir, aksi takdirde hala su içerirler ve raf ömürleri yani saklama süreleri çok kısalır. Nemli kaldıkları için bakteri ve küf oluşumları başlar. Bazı mantarların tam kuruması kullanılan yönteme ve mantarın türüne ve yapısına bağlı olarak daha uzunda olabilir.
Kurutulmuş mantarlar nasıl muhafaza edilmelidir? Mantarlarınızı kuruttuktan sonra en kısa sürede hava geçirmez kaplara alınması gerekir. Tabi mantarınızın isminin ve kurutulduğu tarihin olduğu bir etiket koymakta ilerde işinize yarayacaktır. Şayet bir cam kavanozda birden çok kurutulmuş mantar türü depolanıp, saklanacaksa, bilinen en ideal yöntem, kurutulmuş mantar türlerinin ayrı ayrı zipli (fermuarlı) buzdolabı poşetlerine koyup, etiketleyip aynı hava geçirmez kavanozda saklamak olabilir. Tabi herkesin kendisine göre daha pratik ve kolay bulduğu, alıştığı yöntemler mutlaka vardır. İşin püf noktası kurutulan mantarların Hava almayacak kaplarda serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Gerisi size kalmış.
Peki kurutmaya uygun mantarlar hangileridir? Mantarların birçoğu kurutmaya uygundur. Ancak, kurutmak için en ideal an uygun olan mantarlardan bazıları şunlardır: Morel yani Kuzugöbeği mantarları, Borazan mantarı, Porçini diye tabir ettiğimiz Çörek mantarları.
Kurutulmuş mantarları zamanı geldiğinde nasıl tüketebiliriz? Kurutulmuş mantarlar kullanılacaksa önce su ile ıslatılmalıdır. İnce ve içi boş olan kurutulmuş mantarların 20-30 dakika, diğerlerinin ise pişirmeye hazır hale gelmeleri için daha fazla süre suda bekletilmeleri gerekmektedir. Bu ıslatma suyu isteğe bağlı olarak, mantar bulyon olarak kullanılabilir ve soslara, çorbalara, güveçlere veya benzerlerine eklenebilir. Islatılmış mantarlar, örneğin risottolarda, soslarda, çorbalarda, tavada kızartılmış ve çok daha fazlasında taze mantar olarak hazırlanabilir. Ayrıca kurutulmuş mantarları ıslatmamayı ve bunun yerine usulüne uygun güzelce kurutulmuş bu mantarları harmanlayıp mantar unu haline getirmeyi de tercih edenlerde olabilir.
3- Mantarları şoklayarak veya dondurarak saklama; Besinlerin (et, balık, sebze ve meyveler dahil) taze iken dondurularak veya şoklanarak saklanması yöntemi, 21 yüzyılda hepimizin alışık olduğu bir yöntemdir. Mantarlar da diğer tüm besinler gibi dondurularak saklanabilir. Mantarları dondurarak veya şoklayarak saklama yöntemindeki en büyük sorun, dondurduğumuz mantarların steril olmasını, yani canlı bakteri, virüs veya küf (daha fazla mantar!) içermemesini sağlamaktır. Ayrıca steril yani hijyenik ortamlarda işlemin gerçekleşmiş olmasına da özen göstermek, dikkat etmek gerekir. Dondurulmuş mantarların kullanılmak üzere buzları çözüldüğünde bu mikroskobik canlılar yani bakteri, virüs veya küfler mantarlarımızın çok çabuk bozulmasına neden olacaklardır. Bu gibi durumlara meydan vermemek için mantarları dondurmadan veya şoklamadan evvel hijyenik koşulları yerine getirmeli ve ön pişirme tekniği uygulandıktan sonra şoklama veya dondurma işlemine geçilmelidir. Mantarın ön pişirme (kızartma veya soteleme) ile sıcaklığını 80c’nin üzerine çıkarmamız gerekmektedir. Bunu hızlı kızartma veya soteleme ile yapabiliriz. Mantarlarınız piştikten sonra doğrudan, hiç zaman kaybetmeden etiketli temiz (steril-hijyenik) dondurucu poşetlerine koyun, poşetlerin ağzını kapatın (bağlayın veya fermuarlı ise kilitleyin), yeterince soğumasını bekleyin soğuma tamamlanınca derin dondurcunuzda, veya buzdolabınızın buzluk bölümünde -16 ve -22 dereceler arasında saklayınız (-20 ideal). Saklama süreniz şoklama ve dondurma kalitenize ve mantarınızın cinsine göre 6 aydan 2 yıl kadar olabilir. Tavsiye edilen süre, en çok 1 yıl içinde dondurduğunuz mantarların tüketilmesidir. Şoklama ile dondurmanın farkı, şoklamanın -70 derece gibi çok ama çok düşük sıcaklıklarda çok hızlı olarak yapılmasıdır! Genelde ticari amaçla yapılır, ekipman, bilgi ve tecrübe gerektirir. Ama unutmayalım ki bazı mantarlar dondurucuya koyduğumuz zaman ilk lezzetleri kalmayabilir misalen kazağı mantarı olarak tabir ettiğimiz mantar dondurucudan çıktığı zaman yenilemeyecek kadar acı hale gelebilir .
Mantarları dondurucuda saklamanın en iyi yolu, önce mantarları buharda pişirmek, kızartmak veya haşlamaktır. Pişirildikten sonra soğumaya bırakın ve plastik torbalarda veya kapalı kaplarda 6-12 aya kadar saklayın. Taze mantarlar çok fazla su içerdikleri ve bu nedenle çözüldükten sonra yapılarını ve lezzetlerini kaybedecekleri için dondurucuda çiğ olarak saklanmamalıdırlar.
4- Mantarları Tuzlama, Konserve ve Turşu-Salamura olarak saklama; En çok bilinen mantar saklama yöntemlerine ekleyebileceğimiz diğer bazı yöntemler, konserve, mantar tuzlama, mantar turşusu yaparak saklama olarak sıralanabilir.
Bu yöntemlerde genel olarak küçük mantarlar bütün olarak kullanılır ve daha büyük mantarlar daha küçük parçalara bölünür veya dilimlenirler.
Peki uzun süre saklamak için mantarlar nasıl tuzlanır? Mantarları birkaç dakika haşlayın ve bir kevgir içine alıp, soğuk suda durulayın ve süzün. Daha sonra mantarlarımızı soğumaya bırakın. Güzelce temizlenmiş, hijyenik kavanozlara mantarlarınızı koyun. 1 kg mantar için yaklaşık 100 gram tuza ihtiyaç vardır. Bu oran tecrübe ve isteğe göre bira az biraz çok olabilir. Mantarların tamamen sıvıyla kaplandığından emin olun, aksi takdirde yüzeyde kalan mantarlarınız küflenirler ve çabuk bozulurlar. Mantar kavanozları üzerine baskı uygulamak için, üzerine taş veya benzeri bir şey koyanlar vardır. Tuzlanmış mantar doku kavanozlarınızı buzdolabında veya soğuk bir mahzende saklayın. Tuzlanmış mantarlarınızı birkaç hafta sonra kullanılabilirsiniz. Ancak, mantarlarınızın en az 24 saat temiz suda bekletilip, tuzunun seyreltilmesi gerekir. Bu uygulamada suyunun birkaç kez değiştirilmesi gerektiğini de sakın unutmayın. Son olarak, her mantarın ( Örneğin porçini dediğimiz bolet türlerinin) tuzlamaya uygun olmadığını sakın unutmayın.
Mantar turşusu nasıl yapılır konusu ile ilgili, “normal turşu nasıl yapılıyor ise mantar turşusunu da öyle yapabilirsiniz” diyebiliriz. Siz okuyucularımıza mantar turşusu yapımı ile ilgili YouTube videolarını izlemenizi ve internette araştırma yapmanızı öneririz.
Son olarak tekrar hatırlatmamız gerekirse, diğer tüm gıda maddelerinin saklanması gibi, mantarların saklanması için de pek çok yöntem bulunmaktadır. Dememiz o ki, besinlerin saklanması içln kullanılan uygulamalar, yöntemler mantarlara için de geçerlidir. Lakin, her türün, farklı, kendine has ideal saklanma yöntemi olabilir. Mesela Bolet mantarları gibi bazı mantar türleri kurutularak saklandığında tat ve lezzet kazanırken, tuzlama yapılan bolet mantarları yumuşar, o sebepten porçini mantarları tuzlamaya uygun değildir. Bazı mantarlar ise sadece ön pişirme (kızartma, haşlama ve soteleme gibi) sonrasında dondurularak saklanabilir. Onlar için de ideal saklama yöntemi budur! Her mantarın turşusu yapılsa da bazı türler mesela Beyaz Cincile Mantarı (Calocybe gambosa) turşu için ideal olanlardan biridir.
Mantar uzmanı sayın Jilber Barutçiyan’da mantarları saklamak icin kullanılan yöntemleri Makro Mntarlar kitabında şöyle sıralamıştır:
- Kurutarak saklama
- Dondurarak saklama
- Tursu yapma
- Yağda saklama
- Alkolde saklama
- Konserve
- Sterilizasyon
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
Makalenin yazılmasında bizlere ilham kaynağı olan sayın hocamız, Dr Ömer Yağlıdere ağabeyimize ayrıca çok teşekkür ederiz. Güzel Fotoğraflları için Mümin Aksu ve Firdevs Hüseyin Şimşek ağabeylerimize de çok teşekkür ederiz. Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.