Mantar Türleri
İçikınalı Mantar (Melastiza chateri)
Published
8 ay agoon
Melastiza chateri – İçikınalı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Pyronemataceae
Cins: Melastiza
Tür: Melastiza chateri
Melastiza chateri, Türkiye Mantarları Listesi (Aralık 2020) referans kitabımızdaki ismi “İçikınalı” olan ve Pyronemataceae familyasından portakal ve kırmızımsı renkleri ile karakterize apothecial yani kupa veya disk görünümlü küçük bir mantardır. Dünyada “False Eyelash Cup” ve “Red Saucer” İngilizce isimleri ile tanınır. Parlak turuncudan parlak kırmızya (Çin kırmızısı) kadar renklerde olabilen mantar fincan şeklinde olup, sapsızdır. Mantarın kenarlarında kısa tüylü kahverengi tüyler bulunur.Mantarın üst yüzeyi 1.5 cm’ye kadar genişlikte olabilir. Başlangıçta fincan şeklinde olup, daha sonra genişleyerek düzleşme eğiliminde olur.
Tür, İlk olarak Worthington George Smith tarafından tanımlanmış ve bugünkü ismi ona 1907 yılında Jean Louis Emile Boudier tarafından verilmiştir. Bilinen sinonim isimleri arasında Peziza chateri (1872), Leucoloma chateri (1877), Humaria chateri (1889) ve Lachnea chateri (1895-1896) ve bulunur.
Morfolojik (Makroskobik) Özellikler: Parlak turuncu ila kızıl arası renklere sahip olan mantar, ortalama 0.5-1.5 cm genişliğinde ilk zamanlar yarım küre şeklinde, sonra konik ila tabak şeklindedir. Mantar olgunlaştığında düzensiz dalgalıdır.
Alt taraf mantarın üst yüzeyine nazaran daha soluk, kenarlara doğru küçük tüylü, kahverengi tüy demetleri ile noktalıdır.
Türün Türkiye kaydı, ilk kez 2011 yılında, Prof Dr Ilgaz Akata ve arkadaşları (Prof Dr Abdullah Kaya ve Doç Dr Yasin Uzun) tarafından Trabzon ilimizden toplanan örnekler ile yapılmıştır. Değerli akademisyenlerimize teşekkür eder, başarılarının daim olmasını diliyoruz.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Askosporlar ortalama 17-19 x 9-11 µm boyutlarında ve eliptiktir, ancak sporun her iki ucunda genellikle omurga benzeri bir çıkıntıya sahip olan kaba, yükseltilmiş bir retikulum vardır. Asci, silindirik, hiyalin ve inamiloid olup, 8 sporlu, 300 x 15 µm kadardır.
Habitat: Mantar zeytinliklerde, kumlu, killi ve kireçtaşlı topraklarda, yol kenarlarında ve çorak arazilerde, çok sayıda ve grup halinde büyür. Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölümünde resmi kaydı yapılmıştır.
Mevsim: İlkbahardan Sonbahara kadar habitatlarında görmek mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Bilinmiyor.
Ek bilgiler: M. chateri, benzer morfolojileri nedeniyle bazı Scutellinia ve Cheilymenia türleri ile ve de aynı cinse mensup türler ile karıştırılabilir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.