Morchella crassipes -Sarıgöbek
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Morchellaceae
Cins: Morchella
Tür: Morchella crassipes
Morchella crassipes, ekonomik değeri yüksek olan, tipik bir sarı morel türüdür ve esas olarak Avrasya’nın alçak rakımlı ovalarında yayılış gösterir. Türkiye Mantarları Listesi (Aralık 2020) adlı kitaptaki Türkçe ismi “Sarıgöbek” mantarıdır. Türkiye’de yaygın dağılımı olan kuzugöbek türlerinden biri olan Sarıgöbek, Asıl Ege Bölümünde, Konya Bölümünde, Yukarı Fırat Bölümünde, Orta Fırat Bölümü ile Akdeniz Bölgesinde resmi kaydı yapılmıştır.
Makroskobik Özellikleri: Bu türün şapkası yumurtamsi konik biçimde ve pas rengindedir. Eti beyazımsı veya açık sarı, kırılgan, mumsu ve içi boştur.
Gövde-Sap: Sarıgöbek sapı adı üstünde kalındır (Big Foot Morel-Kalın bacaklı Morel), İçi boş, beyazımsı, pütürlü ve uzunlamasına çizgilidir. Şapkasından uzun olan sapı, kalın ve buruşuk bir biçimdedir.
Koku: Mantarımsı bir kokusu ve hoş baharatlı bir tadı vardır.
Mikroskobik Özellikler: Spor rengi beyazımsı ila kirli beyazdır. Sporlar 17-24 x 11-15 µm boyutlarındadır.
Habitat: Alüvyal ormanları, parkları, bahçeleri, orman kenarlarını, orman çayırlarını ve ağaç kabuğu malçlarını kendilerine habitat seçerler. Meşe, akçaagaç, kayın mescerelerinde, dişbudak ve karaağaçlar altında görülürler. Genellikle görüldüğü killi-kumlu topraklarda PH değeri 5.5-7 arasında değişmektedir.
Mevsim: İlkbahar mantarıdır. Karların erimesi ile Şubat ayında sezonu başlar. Haziran ayına kadar mevsimi devam edebilir. En bol zamanı ise Nisan ayıdır.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Tüm morel (Kuzugöbeği) türleri gibi Sarıgöbek- Sarı kuzugöbeği mantarı da, çiğ olarak veya yeterince iyi pişirilip hazırlanmadan yenilirse ciddi mide-bağırsak zehirlenmesine neden olabilir. Pişirildiğinde çok lezzetli aranan bir mantardır.
Ek bilgiler: Hayati mantar (şifalı mantar): Naturopatide hayati bir mantar (tıbbi mantar) olarak veya geleneksel Çin ve Japon tıbbında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış ve de kullanılmaktadır. Bilimsel çalışmalar, bağışıklık sistemini güçlendiren ve tümör oluşumunu engelleyebilen antioksidanlar buldu. Ayrıca hazımsızlık, nefes darlığı ve aşırı salgı için bir çare olarak kullanılırlar. Şifa mantarları içinde en önemlilerinden biri kabul edilmişlerdir.
Morchella ile karıştırılması muhtemel cinsler Gyromitra ve Verpa türleridir. Üsteki resimdeki örneklere bakınız.
M crassipes, M.esculenta ile sıklıkla karıştırılsa da boyut olarak ondan daha büyüktür. Alveollerin düzensiz ve geniş olmasıyla beraber şapka oluşturma periyodu M.esculenta’ ya nazaran 10 gün daha fazladır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın