Mantar Türleri
Kıvrık göbek mantarı (Morchella pulchella)
Published
2 yıl agoon
Morchella pulchella – Kıvrık göbek
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Morchellaceae
Cins: Morchella
Tür: Morchella pulchella
Morchella pulchella- Kıvrık göbek, 2012 yılında Philippe Clowez ve Franç tarafından bilime yeni tür olarak tanıtılan Morchellaceae familyasına ait bir Morel yani Kuzugöbeği mantarı türüdür.
M. pulchella, tepede sivrilen ve kısa ışınlarla tabanda daha geniş olan içi boş, beyaz, dışbükey bir gövdeye (sap) ve bu gövdeye keskin bir şekilde tutturulmuş verimli bir alana sahiptir.
Şapka: Ascomata, 60–70 × 52–56 boyutunda, kahverengi ve koniktir. Hymenophore 50 × 40 mm, hafif konik,ve çukurludur. Çukurlar kısa, uzun ve çıkıntılıdır (hem düzenli hem düzensiz).
Diğer tüm moreller gibi Kıvrık göbek mantarı da lamel bulundurmaz.
Gövde-Sap: Sap keskin bir şekilde şapkaya tutturulmuş olup, 15–25 mm uzunluğunda, içi boş, sarımsı, dışbükeydir. Orta çukurlu tabanda ışınlar mevcuttur.
Koku: Ayırt edici değildir.
Mikroskobik Özellikleri: Ascospores 20.4–24 × 13–15.6 μm, elipsoid, pürüzsüz ve homojen içeriklidir. Asci 8-sporlu, silindirik, hiyalin, 200–260 × 15-20 μm boyutlarında olup, uzunluk/genişlik (Qm) oranı 1.5 μm’dur. Asci’den daha olan kısa parafizler, 78–150 × 10–14 μm, silindirik, subklavat, uçlar yuvarlak, dar, çoğunlukla subakut, nadiren akut, septat, homojen içerikli ve hiyalindir. 77–181 × 7.9–26 µm boyutlarındaki steril sırtlar üzerinde sarı hifler bulunur.
Habitat: Fransa’da bulunan ilk resmi kayıt örnekleri, Summer lilac yani Kelebek Çalısı (Buddleja davidii) altındaki kalkerli topraklarda bulunmuştur. Pakistan’da kayıt altına alınmış örnekler Ağlayan Çam veya Himalaya Çamı olarak da bilinen Pinus wallichiana altında bulunmuştur. Tür kalkerli topraklarda, dağlarda (çok kar yağışı alan bölgeler dahil) ve yüksek rakımlı bölgelerde doğal olarak büyür. Franda’dan başka Çin, Türkiye ve Pakistan ve İspanya’dan da bildirilen M. pulchella türüne ülkemizde Batı Karadeniz Bölümünde, İç Batı Anadolu Bölümünde ve Adana Bölümünde rastlanmıştır. Resmi kayıtlar girilmiştir.
Mevsim: İlkbahar (Mart -Haziran arası).
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir lezzetli bir mantardır, iyi pişirilmiş olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Diğer tüm gerçek moreller gibi çiğ veya az pişmiş hali hafif toksik yani zehirlidir.
Ek bilgiler: Türün ayırt edici özellikleri arasında Ascı’dan daha kısa parafizleri ve steril sırtlar üzerinde sarı hif elemanları olması gösterilebilir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.