Mantar Türleri

Engin Yerkulak Mantarı (Otidea onotica)

Published

on

Otidea onotica – Engin yerkulak mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Ascomycota

Sınıf: Pezizomycetes

Takım: Pezizales

Aile: Pyronemataceae

Cins: Otidea

Tür: Otidea onotica

Otidea onotica  (Hare’s ear mushroom = Tavşan Kulağı Mantarı), Türkiye Mantarları Listeside Engin yerkulak mantarı olarak isimlendirilmiştir. Biz de bu enteresan türü emeğe saygı diyerek, çok değerli akademisyen hocalarımızın verdiği bu isimle sizlere anlatacağız.

Yaygın olarak Hare’s ear yani tavşan kulağı olarak bilinen Otidea onotica, Pyronemataceae familyasına ait bir tıbbi mantar türüdür. Bu mantar, çoğunlukla kayın ağaçlarıyla birlikte, yaprak döken ormanlık topraklarda tek başına veya küçük gruplar halinde bulunur. Mantar ilkbahardan erken sonbahara kadar bir tarafta derin bir kap olarak görünür ve boyu 10 cm’ye kadar olabilir. Renk ise pembemsi bir belirti ile sarıdır. Kısacık sapı beyaz tüyler ile kaplıdır.

Tür, ilk kez Christiaan Hendrik Persoon tarafından 1801 yılında Peziza onotica olarak tanımlanmıştır. 1870 yılında bu türü Otidea cinsine aktaran ve şu anda kabul edilen bilimsel adı olan Otidea onotica olarak yeniden adlandıran Alman mikolog Karl Wilhelm Gottlieb Leopold Fuckel (1821 – 1876) olmuştur.

 Otidea onotica’nın eşanlamlıları arasında Peziza onotica, Pseudotis abietina ve Scodellina onotica bulunur.

Makroskobik Özellikleri: 3 ila 9 cm boyunda ve 1,5 ila 4 cm çapındadır. Kısa kenarından ikiye bölünmüş ve kenarları hafifçe kıvrık olacak şekilde sadece bitişik olmak yerine, üst üste binmiş uzun bir çanak (kupa) görünümlüdür. 1 cm uzunluğuna kadar olabilen beyazımsı kasa bir sapı vardır.

Otidea onotica

Çanak iç yüzeyi pürüzsüz, açık sarımsı kahverengi renklerdedir.

O. onotica

Çanak şeklindeki gövdenin dış yüzeyi ise hafif aşınmış ve devetüyü görünümlüdür.

O. onotica

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı:  Spor izi rengi beyazdır. Sporları elipsoidal, pürüzsüz, 12-14 x 6-7µm boyutlarında olup, her biri genellikle iki yağ damlası içerir. Asci, askus başına sekiz sporludur. Asci tipik olarak 170 x 11µm boyutundadır ve aralarına genellikle kavisli uçlu uzun ve dar parafizler serpiştirilmiştir.

Habitat: Saprofit yani çürükçül bir tür olan Engin yerkulak mantarı, yosunlu, geniş yapraklı ve karışık ormanlık alanlarda büyürler.

Türkiye’de resmi kaydı yapılmış bölgeler arasında Doğu Karadeniz Bölümü, İç Batı Anadolu Bölümü ve Yukarı Sakarya Bölümü bulunur.

Mevsim: İlkbahardan Sonbahara kadar görülürler.

Yenilebilirlik ve Toksisite:  O.onotica genellikle yenmez olarak kabul edilir.  Zehirli bir tür olmayan Hare’s ear bazı kaynaklarda ise “yenilebilir veya tıbbi değeri olan” bir tür olarak listelenmiştir.

Ek bilgiler: Aynı cinse mensup Otidea bufonia ile benzerler, lakin O. bufonia çok daha koyu renklidir (koyu kahverengi) ve genellikle daha büyük çanaklara sahiptir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version