Mantar Türleri
Açık Sevelen Mantarı (Parasola plicatilis)
Published
3 yıl agoon
By
Ali AydoğduParasola plicatilis–Pleated inkcap
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Psathayerellaceae
Cins: Parasola
Tür: Parasola plicatilis
Parasola plicatilis, küçük bir saprotrofik mantardır. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak bulunur. Bu mürekkep şapkası türü, çimenli alanlarda, tek başına, dağınık veya küçük gruplar halinde bulunabilen bir ayrıştırıcıdır.
The Pleated Inkcap (Pileli mürekkep şapkası) ve Little Japanese Umbrella (Küçük Japon şemsiyesi) isimleri ile anılır. Bu aşırı hassas türü, Mantarlı Yaşam ailesi olarak “Açık Sevelen Mantarı” adı altında inceleyeceğiz.
Parasola plicatilis çok küçüktür (olgunlaştığında en fazla 35 mm ) ve şapkası küçük bir şemsiyeyi andırır. Bu tür 24 saat içinde gelişir, genişler, sporlarını döker ve çürür, çoğunlukla ertesi sabah var olduğuna dair hiçbir kanıt kalmaz.
İlk olarak 1777’de İngiliz mikolog William Curtis tarafından Agaricus plicatilis olarak tanımlandı. 1838’de İsveçli mikolog Elias Magnus Fries bu türü Coprinus cinsine aktardı ve iki yüzyıl süresince bu isimle anıldı. 2001 yılında, DNA dizilimine bağlı olarak Redhead, Vilgalys & Hopple, daha önce Coprinus cinsinde toplanan türlerin çoğunu yeniden dağıttı ve bu türün bilimsel ismi Parasola plicatilis oldu.
Eş anlamlıları Agaricus plicatilis ve Coprinus plicatilis’tir.
Şapka: 1 ila 2 cm çapında olan şapka yoğun taraklıdır ve başlangıçta yumurta şeklindedir, sonra dışbükey ve son olarak düzdür.
Belirgin bir sarımsı kahverengi merkezi ‘göz’, soluk gri şapkanın geri kalanıyla uyuşmaz.
Lameller: Beyaz lameller önce griye, sonra siyaha dönerler. Diğer mürekkep mantarlarının aksine, bu kısa ömürlü narin tür mürekkep benzeri sıvıya dönüşmez, büzüşür.
Gövde-Sap: Açık Sevelen Mantarı, 3 ila 6 cm uzunluğa ve sadece 2 ila 3 mm kalınlığa kadardır. Hafif şişmiş bir tabanın üzerinde eşit, kırılgan, oyuk, kel veya çok ince ipeksidir.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor basıkısı siyah olan bu türün sporları en belirgin özelliğidir. Şişman, köşeli, büyüktür ve küçük eksen kesitinde düzensiz elipsoidal ve ana eksen kesitinde elipsoidal, eksantrik bir germ gözenekli 10-13 x 7-10,5 x 6,5-8μm boyutlarındadır.
Habitat: Saprobik ( çürükçül) bir mantardır. Genellikle kısa çimlerin olduğu alanlarda, parklarda, çayırlarda küçük gruplar şeklinde bulunurlar. Bazen eski yaprak ve talaşlı toprakta görünebilir.
Mevsim: Nisan-Kasım arası.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenmez olarak kabul edilir. Küçük ve narin yapısı onu yemek olarak düşünmekten uzak tutar.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.