Pholiota lenta – Ak Pulbaş Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Strophariaceae
Cins: Pholiota
Tür: Pholiota lenta
Pholiota lenta, Strophariaceae familyasının Pholiota cinsine mensup bir mantar türüdür. Slimy Scalycap Mushroom İngilizce adı ile de bilinir.
Sinonimleri arasında Agaricus glutinosus, Agaricus lentus, Dryophila lenta, Flammula lenta, Gymnopilus lentus, Hebeloma glutinosum, Hebeloma punctatum ve Pholiotina lenta bulunur.
Şapka: Çapı 3-10 cm (ortalama 6-8) olan şapkası beyazımsı ila krem veya bej renktedir. Şapka kenar boşluğu beyaz peçe kalıntıları ile kaplı olabilmektedir. Şapka yüzeyi kısa ömürlü pullarla kaplı olup, viskoz, sümüksü veya yapışkandır.
Lameller: İlk başlarda soluk sarı, daha sonra kahverengimsi olan lamelleri adnat ve sıktır.
Gövde-Sap: Genellikle beyazdır, ancak tabanda daha koyu ve kahverengimsi olabilmektedir. Sap üzeri beyaz pullar ile kaplı olup, şapka yüzeyi gibi viskoz yani sümüksü değildir, halka yani yüzük düşmüş olsa da, sap üzerinde bir izi kalabilmektedir. Sap boyu yaklaşık 7 cm (3 ila 12 cm arasında), kalınlığı ise (en büyük bölümde) yaklaşık 9 mm (4 ila 15 mm arasında) kadardır.
Koku: Ayırt edici olmamakla birlikte hafif turp koktuğu bildirilmiştir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi koyu sarıdır. Sporlar oval veya elipsoid olup, 6-8 x 4-4.5 µm boyutlarındadır.
Habitat: Meşe, kayın ve gürgen gibi çok çeşitli sert, yaprak döken ve iğne yapraklı ağaçlar üzerinde büyüyen bit mantardır. Çoğunlukla sonbaharın sonlarına doğru yetişen bol miktarda bulunan bu tür veya parklarda ve bahçelerde toprakta gizlenmiş ahşap kalıntıları, aşırı derecede ayrışmış gövdeler, talaşlar vb. üzerinde bulunur.
Pholiota lenta – Ak Pulbaş mantarının Türkiye’de resmi kaydı bulunmaktadır; Bu enteresan ve sümüksü, kaygan türe Batı Karadeniz Bölümünde rastlanmıştır.
Mevsim: Yaz sonundan sonbahar sonlarına kadar habitatlarında görmek mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Her ne kadar zehirli bir tür olmadığı ve yenilebilir olarak kabul edilen bir mantar olduğu kaynaklarda yazılsa da, bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebebiyet verebileceği bildirilmiş olduğundan, biz mantarlı yaşam olarak tüketilmemesinin gerektiğini düşünüyoruz.
Ek bilgiler: ilk bakışta Hebeloma cinsinin bazı üyelerine benzeyebilir. Ayrıca bağlı bulunduğu cinsin bazı üyeleri ile karıştırılması mümkündür (Örnek; Pholiota mixta ve Pholiota gummosa).
Güzel görsellerini bizilerle paylaştığı için, Balıkesir’den Burakhan Kösem kardeşimize çok teşekkür ederiz. Mikoloji konusunda yaptığı çalışmalarında kendisine başarılar diliyoruz.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.