Mantar Türleri
İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus)
Published
4 yıl agoon
İstiridye Mantarı – Pleurotus ostreatus
Taksonomi- Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Pleurotaceae
Cins: Pleurotus
Tür: Pleurotus ostreatus
P. ostreatus – İstiridye Mantarları bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi, memleketimizde de en çok aranan, beğenilen, en lezzetli mantarlar arasında kabul edilmektedir. Öyleki, son yıllarda, memleketimizde de, dünyada olduğu gibi, Agaricus bisporus ile birlikte, yetiştiriciliği en çok yapılan mantarlar arasında yerini almıştır.
Şapka: İstiridye Mantarı şapkası, 4-20 cm genişliğinde, genç örneklerde adı üstünde istiridye kabuğu şeklinde, geliştikçe düzleşir ve yarım daire şeklini alır. Renk beyazımsı ile krem, grimsi kahverengi ve bazıları leylak tonlarındadır.
Lameller: Lameller krem renginde, şerit halinde ve sıralıdır. Genç örneklerde sulu ve yumuşak iken yaşlandıkça sertleşir.
Gövde-Sap: İstiridye mantarının nerdeyse hiç yok denecek kadar kısa bir sapı mevcut olup, adı üstünde geniş istiridyeye benzeyen bir baş bölümü vardır. Öbek Çapı, 5 ila 30 cm arasında değişebilir.
Koku: Mantarsı hoş kokusu vardır.
Spor Baskısı: Spor rengi beyazdan soluk leylak grisine çalan tondadır. istiridye mantarı sporları, Subsilindirik ile dar böbrek şekilli, pürüzsüzdür. Sporları, 8-12,5 x 3-4,5 µm boyutlarındadır. Mantarın altına koyu renkli kağıt benzeri bir malzeme sererseniz sporları görme ve toplama imkanınız vardır.
Habitat: Kavak, söğüt ve huş gibi ağaçları kendine habitat olarak seçmiş memleketimizde doğal ortamındada (sonbahardan kış sonuna kadar) toplanabilen aynı zamanda yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan ve aranan bir mantar türüdür. İlk yetiştiricilik denemeleri 1. dünya savaşı sıralarında Almanya’da yapılmıştır.
Mevsim: Tabi doğal ortamlarında yazın ve sonbahar aylarında ılıman bölgelerde kış aylarında da yetişir. Aynı zamanda özel oluşturulmuş alanlarda kültürü yapılmakta olup yılın 12 ayı üretimi yapılabilmektedir.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Pleurotus ostreatus , Yani İstiridye Mantarları bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi memleketimizde de aranan, en lezzetli mantarlar arasında kabul edilmektedir. Öyleki, son yıllarda, memleketimizde yetiştiriciliği en çok yapılan mantar arasında yerini almıştır.
İçerdiği “Statin“ türü bileşenlerden lovastatinin kolesterolü düşürücü etkisi göz önüne alındığında, insan sağlığı ve ilaç sanayinde neden “İlaç mantar “ dendiğini anlamak zor olmamaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar, Kavak mantarının kuru ağırlığının %2.8’ine kadar “Lovastatin” içerdiğini göstermiştir.
Ek bilgiler: Özellikle Hindistan, Japonya, Kore ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ve üretimi yapılan bu mantarın Sotesi, çorbası , yemeği, ızgarası güzel olur. Yemeklere lezzet ve tad verici olarakta kullanıldığı bilinmektedir. İlk yetiştiricilik denemeleri 1. dünya savaşı sıralarında Almanya’da yapılmıştır.
Dip Not: Sitemizde yazılanlar sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyrulur.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Fotograf için Sayın Berivan Avcı kardeşimzie ve Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.