Mantar Türleri
Ağulu Çıtkırdı Mantarı (Pluteus cervinus)
Published
3 yıl agoon
Pluteus cervinus
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Pluteaceae
Cins: Pluteus
Tür: Pluteus cervinus
Ağulu Çıtkırdı Mantarı (Pluteus cervinus) Geyik Kalkanı olarakta bilinen Pluteus cervinus, yıllardır yaygın olarak Fawn Pluteus olarak biliniyordu. Avrupa’nın birçok ülkesinde, çok seyrek veya nadir bulunan geyik kalkanı mantarlarının en yaygın olanıdır. Ülkemizde de bu mantara sıkça rastlanmaktadır.
Bazı kaynaklarda yenilebilir olduğu söylense de, tüketen kişiler tarafından zehirlenme vakaları yaşanmıştır. Bu az miktarda bulunan mantarın toplanmaını ve yemek için kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
İlk olarak 1762’de ona Agaricus cervinus adını veren Jacob Christian Schaeffer tarafından tanımlanan (çoğu lamelli mantar , taksonominin ilk günlerinde kalabalık olan Agaricus cinsine aktarmıştır. Geyik Kalkanı-Deer Shield Mantarının bbugünkü bilimsel adı ünlü Alman mikolog Paul Kummer tarafından verildi.
Şapka: Ağulu Çıtkırdı mantarının şapkası merkezinde daha koyu kahverengidir , aşağıya doğru lifli bir yüzeye sahiptir . İlk evrelerde önce dışbükeydir ve sonra düzleşir. Pürüzsüz, lifli bir yüzeye sahip şapka eti beyaz ve serttir.
Lameller: İlk evrelerde beyaz, soluk pembeye dönüşen Pluteus cervinus’un lamelleri geniş, sık ve birbirinden bağımsızlardır.
Gövde-Sap: Bu ormanlık mantarın ucu veya gövdesi beyazdır, bazen tabana doğru en yoğun koyu uzunlamasına lifler ve tabanda eşit çapta veya çok hafif soğanlı kökü vardır. Gövde eti beyaz ve serttir ve yaşlandıkça içi boş kalmaz.
Koku: Ayırt edici bir kokusu yoktur .
Spor Baskısı: Açık pembe.
Habitat: Saprobik, yalnız veya küçük gruplar halinde kütükler, çürüyen düşmüş dallar ve geniş yapraklı ağaçların diğer odunsu döküntüleri, bu odun çürüyen mantar da çok nadiren kozalaklı ağaç kütüklerinde bulunur. Pluteus cervinus , yenmeyen kahverengi mantarlarla birlikte nemli talaş yığınların da oldukça yaygın olarak görülür.
Mevsim: Yılın çoğu zamanında görülen bu mantar, havanın ılıman olması koşuluyla, en çok yaz ve sonbaharda bol miktarda bulunur.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Ağulu Çıtkırdı Mantarı zehirsiz olduğu söylense de bazı mantar otoriteleri tüketilmesini kesinlikle tavsiye etmiyor. Bu mantarın nama kayıtlarında zehirlenme kaydı vardır. Tüketen kişilerin hastalandığı bilinmektedir. Mutfak değeri bakımından da lezzetsiz olduğu için, biz mantarlı yaşam ailesi olarak sizin sağlığınız bizim için de değerli olduğundan kesinlikle tüketilmesini tavsiye etmiyoruz.
Ek bilgiler: Pluteus cervinus’a benzer türler kendi ailesinde olan Pluteus umbrosus’a ve özelllikle çayır alanda bulunan ve yenilebilir olan Dana Burnu Mantarı – Anız Gülü mantarı (Volvopluteus gloiocephalus)
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri için Türkiye’nin Mantar Avcıları Facebook sitemizi de ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.