Connect with us

Basında Mantar

Psilosibin-Psilosin

Published

on

Psilosibin-Psilosin

Depresyon tedavisinde “sihirli – magic” mantarlara izin verilmeye başlandı!

Kanada’da 67 yaşındaki bir kadın hastaya, anksiyete (ANKSIYETE =KAYGI BOZUKLUĞU Psikolojide anksiyete olarak bilinen kaygı, tehlikeli durumlarda, “vücuda meydan okumaya hazır olması gerektiğini haber veren” bir sinyaldir diye tanımlanmaktadır ) ve depresyonla başa çıkması için Psilosibin-psilosin etken madde içeren, psikedelik yani sihirli mantarlar kullanmasına izin verildi. Bu gibi haberlerin medyada sıkça çıkmaya başlaması ve dünya bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalarından her geçen gün ümit verici veriler gelmesi, insanlık adına umut verici olmaktadır.

Söz konusu sihirli mantarların aktif bileşeni olan “psilosibin”maddesinin Kanada’da bulundurulması, üretilmesi ve satılması şu günümüz şartlarında yasa dışıdır. Ancak Kanada’da bazı muafiyetler ve özel izinler verilmeye başlanmasını duymak hastalıklarına çare arayanlar için güzel haberdir.

Haberin devamı şöyle; Kanadalı Mona Strelaeff, çocukluk travmasının tedavisi gerekçesiyle ülkedeki ilgili yasalardan muafiyet aldı. Konuyla ilgili bilgi veren Mona Strelaeff “Psilosibin terapisi süresince derinlere inerek, küçük bir kızken başına gelen olaylara geri döndüğünü anlatmıştır. Çözülmemiş tüm travmalarının geri geldiğini bildirilmiştir. Kendi anlatımıyla aktaralım “ Dehşete kapılmıştım, kontrolsüzce titreyip ağlıyordum. Ancak terapi sayesinde o zor hatıraların üstesinden geldim” demiştir.

Bu yılın başlarında Kanada’da ölümcül hastalıkları olan kişilerin söz konusu ilacı bulundurmasına ve tüketmesine izin veren muafiyetler tanındı. Şimdi, tıpkı Strelaeff’in durumunda olduğu gibi depresyon tedavisinde bu maddeler kullanılabilecek.

ABD’nin Oregon eyaletinde psikedelik mantarların kullanılmasının legalize edilmesinin, Washington’da da uyuşturucu kullanımının suç olmaktan çıkarılmasının ardından Kanada’dan da benzer bir haber geldi.

“TheraPsil”adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş, 2020 yılı Ağustos ayından bu yana ölümcül hastalığı olan kişilerin psilosibine erişimini savunmuş, bu yönde çok sayıda destek ve talep aldıklarını söylemişlerdir.

Bazı Tıp doktorları ve terapistler de, eğitim amacıyla psilosibin almak isteyenler arasındadır. TheraPsil  17 Kasım 2020 yılında yaptığı bir açıklamada, “Depresyon ve Anksiyete hastası Mona’nın durumu, Kanada’da tarihi bir anı temsil ediyor” demiştir.

Mona Strelaeff 12 yıl önce teşhis ve tedavi edilen meme kanseri nedeniyle aşırı umutsuzluk ve depresyon duygusundan muzdarip olduğunu söylemiştir.

Mona’nın travmalarından bazıları hastalığı ile ilişkiliyken, bazıları çocukluğuna dayanıyor. Psilosibin tedavisine olan ilgi ise her geçen gün hızla büyümektedir. 2020 yılı Ekim ayında İngiltere merkezli psikedelik ilaç şirketi “Compass Pathways” şirketin şu an 1.3 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olduğunu söyledi. Şirket, depresyon dahil olmak üzere bir dizi hastalığın tedavisi için patentli bir psilosibin formülü kullanmaktadır.

Psilosibin-psilosin 
Psilosibin-Psilosin içeren mantarlar – Psilocybe allenii

Etkileriyle İnsanları Hayrete Düşüren Sihirli Mantarların Depresyonu Nasıl Tedavi Ettiği artık çözülüyor mu?

Hayal gördüren psilosibin-psilosin bileşenine sahip çeşitli sihirli mantarlardan sadece bir avuç kadarı halüsinojenik özellikleri nedeniyle tüketilir. Arkeolojik kayıtlara göre insanlar tarafından en azından 3.500 yıldır kullanılan bu mantarların nasıl işe yaradığı acaba artık merak konusu olmaktan çıkıyor mu?

Tüm Psilocybe türleri arasında, Psilocybe cubensis günümüzde eğlence amacıyla en çok tüketilen ilaç konumunda. Altın şapkalı mantar olarak da bilinen bu küçük, bronzla altın sarısı arasında bir renge sahip mantar, çoğunlukla ABD, Güneydoğu Asya ve Avustralasya’nın besin açısından zengin mera ve topraklarında yetişir. Hayal gördüren mantar kullanıcıları, çay ve yiyeceklerde rehidre edilmiş bir ya da iki gram kurumuş mantar tüketir. Daha az yaygın olan bir kullanım türü ise, psikoaktif bileşenleri sıvı özütü hâlinde tüketmektir.

Birkaç gram mantarın, 15 dakika ila 1 saat arasında etkisini gösterdiği bildirilmiştir.

Mantarların etkisi genellikle 4 ila 6 saat sürdüğü,  P. cubensis’in bünyesinde bulundurduğu psilosibin gibi  birkaç hayal gördüren bileşen, ne kadar tüketildiğine, aktif maddelerin konsantrasyonuna ve tüketen kişinin vücuduna bağlı olarak beyinde çeşitli duyulsa ve duygusal tepkilere yol açtığı bildirilmiştir.

Tüketen kişilerde LSD’dekilere benzer durumlar görülmektedir.

Psilosibin/Psilosin içeren mantarlar (Hayal gördüren mantarları), tüketenleri genellikle ışık kaynaklarının ayla etkisiyle görüldüğü ve renklerin daha canlı hâle geldiği görsel bozukluklar yaşatırlar. Şekiller, optik bir illüzyon etkisi varmışçasına kayıp değişebilirken yüksek dozlarda kişinin algısı, görüntüleri yanlış yorumlayarak halüsinasyonlara neden olabilmektedir. Zaman algısı da değişip aslında kısa olan bir süre, çok ama çok uzunmuş gibi hissedilmektedir.

Duygusal anlamda ise, mantar coşkuyu ve hazzı artırarak kişiyi rahatlatır.

Çoğu durumda, kimileyin uyuşukluk ve kafa karışıklığının da eşlik ettiği bir gerçeklikte rüya benzeri bir kopuş söz konusudur. Psikolojik olaraksa, bileşenler, gözbebeklerinin büyümesine ve sindirim sisteminde bazen kusma seviyesine ulaşabilecek bir bulantı hissinin oluşmasına neden olur.

Psilosibin-psilosin 
Psilosibin-Psilosin içeren mantarlar  – Psilocybe semilanceata

Sihirli mantarlar paranoyaya da neden olabiliyor.

Özellikle de anksiyete, ya da bipolar bozukluğu olan kişiler yüksek düzey paranoya yaşayabilmekte veya halüsinasyon nöbeti geçirebilmektedirler. P. cubensis düşük toksisiteye sahip olduğundan, pek çok uyuşturucu maddenin potansiyel etkileriyle karşılaştırıldığında nispeten zararsızdır.

Yine de vücudun işleyişini etkileyebilecek her türlü yasa dışı madde gibi bunun da belirli riskleri söz konusudur. 

Bazı insanlarda mantar, nahoş bir deneyime yol açabilmektedir. Bunlar Psikolojik sıkıntı, baş dönmesi, halsizlik ve mide rahatsızlığı vb olarak sıralanabilir. Mevcut zihinsel sağlık sorunlarına bağlı olarak, travma veya geçmişe dönüş gibi mevcut sıkıntıların nüksetmesine sebep olabilir.

Kullananlar Hayal gördürücü mantarın etkisindeyken, bazı etkinliklerin gerçekleştirilmesi oldukça risklidir.

Araba sürmek ya da yüzmek gibi eylemler esnasında bireylerin kaza geçirme ve boğulma olasılığı yani ölüm riski daha fazladır. Bir de en başta kafayı bulmak için alınan riskler söz konusu. Sihirli olsun ya da olmasın mantar aramak, ölümcül bir mantar türünün tüketilmesiyle sonuçlanabilir. Elbette vücuda şırınga ile enjekte gibi başka yollarla psilosibin tüketmenin de potansiyel sağlık riskleri mevcuttur.

ÇOK ÖNEMLİ HATIRLATMA: Yasal açıdan bakacak olursak, psilosibin ve psilosin pek çok ülkede (Türkiye dahil) yasaklı uyuşturucu niteliği olan maddelerdir. Bu sebeple bu etken maddeleri ihtiva eden mantarların toplanması, tüketilmesi, yetiştirilimesi ve satılması da kesinlikle yasaktır!

Sihirli mantar bulundurmak veya kaçakçılığını yapmak da para cezasından hapis cezasına kadar çeşitli hükümleri söz konusu. Öte yandan bu durum yavaş yavaş değişiyor. Zira son yıllarda bazı ülkelerde az miktarda hayal gördürücü madde bulundurulması suç olmaktan çıkarıldı.

Vücudumuz bu maddeleri, Psilocybe cubensis’te bulunan bir başka bileşen olan psilosine dönüştürür.

Sinir sistemimizi etkileyip 5-HT reseptörü olarak bilinen birkaç farklı serotonin reseptörünü etkin hâle getiren diğer kimyasallarla rekabet eden de psilosindir. Psilosibin gibi hayal gördürücüler, sinir ağlarını yeniden yapılandırıyor ve beyni temelden etkileyerek sıfırlıyormuş gibi duruyor.

Araştırmacılar, dikkatli bir şekilde psilosibin enjekte ederek bileşenlerin diğer etkilerini gözlemlemektedirler.

İzlenen bir ortamda, psikoterapi yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu deneyler, maddelerin depresyon karşısında daha az yan etkiye neden olup antidepresanlar kadar etkili olup olmayacağını keşfetmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Beyin hücrelerinin bağlantı kurma şeklini etkileyerek duygudurum bozukluklarını tedavi etmede uzun vadede etkili bir ilaç olarak kullanılabilirler.

Ancak bunun büyük hasta grupları üzerinde ne kadar etkili olduğunu ve uzun vadede ne kadar güvenli olduğunu görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Psilosibin-psilosin 
Psilosibin-psilosin (Psilocybe cyanescens)

Dip not: Sihirli mantarların Türkiye’de de yetiştirilmesi, satışı ve tüketilmesinin yasak olduğunu unutmayalım.. Lütfen uyuşturucu kategorisindeki Psilosibin içeren sihirli mantarlardan uzak duralım.

Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leucopaxillus8 saat ago

Ak Hunişapka Mantarı (Leucopaxillus albissimus)

Mantar Türleri17 saat ago

Çizgili Cüceyanak Mantarı (Resupinatus striatulus)

Dumontinia4 gün ago

Çobançanağı Mantarı (Dumontinia tuberosa)

Bolbitiaceae1 hafta ago

Çizgili Gübremantarı (Bolbitius reticulatus)

Cortinariaceae2 hafta ago

Sarımsı Örümcekmantarı (Cortinarius leucoluteolus)

Cantharellaceae2 hafta ago

Tavukbacağı Mantarı (Cantharellus ferruginascens)

Hygrophorus2 hafta ago

Mürekkepgaypaşuk Mantarı (Hygrophorus atramentosus)

Cantharellula3 hafta ago

Grikambur Mantarı (Cantharellula umbonata)

Mantar Türleri3 hafta ago

Dağınık Trişa Mantarı (Trichia decipiens)

Infundibulicybe3 hafta ago

Baz Etçe Mantarı (Infundibulicybe alkaliviolascens)

Mantar Türleri3 hafta ago

Sebasin Mantarı (Sebacina epigaea)

Mantar Türleri4 hafta ago

Dilburanmantarı (Russula turci)

Cortinariaceae4 hafta ago

Keçeli Örümcekmantarı (Cortinarius obtusus)

Discina1 ay ago

Kara Dibiburuşuk Mantarı (Discina melaleuca)

Atractosporocybe1 ay ago

Akkaygan Mantarı (Atractosporocybe inornata)

Lepista1 ay ago

Boz Cincile Mantarı (Lepista multiformis)

Mantar Türleri1 ay ago

Hoş Kozalakebesi Mantarı (Strobilurus esculentus)

Mantar Türleri1 ay ago

Hoş İçikınalı Mantar (Melastiza cornubiensis)

Hygrocybe1 ay ago

Sırlı Mummantarı (Hygrocybe singeri)

Mantar Türleri1 ay ago

Yalancı Göbek Mantarı (Morchella pseudoviridis)

Hymenochaetaceae1 ay ago

Küme Kırçıllı Mantarı (Inonotus glomeratus)

Agaricaceae2 ay ago

Gözenekmantarı (Tulostoma brumale)

Hymenochaetaceae2 ay ago

Çamkavı Mantarı (Porodaedalea pini)

Microstoma2 ay ago

Aloyalı Mantarı (Microstoma protractum)

Fuscoporia2 ay ago

Tüylü Dalkürkü Mantarı (Fuscoporia torulosa)

Mantar Türleri2 ay ago

Kuşaklı Beyaz Boynuz Mantarı (Staheliomyces cinctus)

Lepista2 ay ago

Çakır Cincile Mantarı (Lepista panaeolus)

Mantar Türleri2 ay ago

Kirpikli Kırmızı Fincan Mantarı (Scutellinia kerguelensis)

Galerina2 ay ago

Benli Galerina (Galerina graminea)

Inocybaceae2 ay ago

Yıldızkümbet Mantarı (Inocybe asterospora)

Mantar Türleri2 ay ago

Huş Kirmiti (Russula betularum)

Clitopilus2 ay ago

Çukur Unmantarı (Clitopilus cystidiatus)

Infundibulicybe2 ay ago

Akdeniz Ebişkesi (Infundibulicybe mediterranea)

Lentinus2 ay ago

Saçaklı Kaplanmantarı (Lentinus crinitus)

Cortinariaceae2 ay ago

Tüy Örümcekmantarı (Cortinarius glaucopus)

Auriculariaceae2 ay ago

Kıvrık Karabeyin Mantarı (Exidia glandulosa)

Agaricaceae2 ay ago

Sarı Kirpik Mantarı (Floccularia luteovirens)

Fomitiporia2 ay ago

Robust Braket Mantarı (Fomitiporia robusta) 

Mantar Türleri2 ay ago

Yoz Cüceyelpaze Mantarı (Sarcomyxa serotina)

Boletaceae3 ay ago

Biberlibolet (Chalciporus piperatus)

Amanitaceae3 ay ago

Ak Sümüklükafa Mantarı (Zhuliangomyces illinitus)

Camillea3 ay ago

Sigara İzmariti Mantarı (Camillea leprieurii)

Mantar Türleri3 ay ago

İçikınalı Mantar (Melastiza chateri)

Crepidotaceae3 ay ago

Acur Ayaksız Mantarı (Crepidotus mollis)