Mantar Türleri
Huş Kirmiti (Russula betularum)
Published
8 ay agoon
Russula betularum – Huş Kirmiti
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Russula
Tür: Russula betularum
Russula betularum, Russula cinsinin küçük ve çok soluk renkli bir üyesidir. Yaygın olarak bilinen İngilizce adı “The Birch Brittlegill” olup, Türkiye Mantarları Listesindeki Türkçe karşılığı Huş Kirmitidir. Bizde Mantarlı Yaşam olarak, bu farklı Russula türünü sizlere “Huş Kirmiti” olarak anlatacağız.
Tür ismi olan özel sıfat “betularum”, huş ağacıyla (Betula türü ağaçlarla) olan ilişkisini ifade eder.
Şapka: R.betularum şapkası pürüzsüzdür. Şekli dışbükeyden düzleştirilmişe kadar olabilir ve sıklıkla merkezi bir çöküntüye sahiptir. Genişlediğinde kenarlar kırılır ve hafif siğiller oluşur. Şapka çapı ortalam 2–5 cm kadardır. Şapka rengi beyazdan soluk pembeye, koyu pembeye kadar değişir ve hatta soluk devetüyü rengi bile olabilir. Katikül yani şapka zarı kolayca soyulabilir ve tamamen çıkarılabilir.
Lameller: Beyaz ila hafif krem renginde olan lamellerin kenarları biraz tırtıklıdır. Lamel araları sık değil oldukça açıktır.
Gövde-Sap: Huş Kirmiti sapı beyaz ve kırılgandır. Sap tipik olarak şapka çapından daha uzundur. Silindirik veya hafif çomak şeklindedir. Eti de sap ve lameller gibi beyazdır ve de çok kırılgandır.
Koku: Hafif meyvemsi veya bal benzeri bir kokuya sahiptir. Tadı ise çok acıdır.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar ovaldir ve 0,5–0,7μ yüksekliğinde siğilleri vardır. Ortalama 8–10 x 7,5–8μm boyutlarındadır.
Habitat: Huş ağaçları ile mikorizal bir mantardır. Huş ağacının kökleriyle simbiyotik bir ilişki içinde bulunur ve Huş ağacı mantara şeker ve amino asit sağlarken, mantarda ağaca su ve besin maddeleri temin eder. Sert ağaçlarla, özellikle huş ağacıyla ilişkilidir. Genellikle, ormanlık alanlardaki nemli yerlerde büyürler.
Türkiye’de de resmi kaydı bulunan bir Russula türüdür. Huş Kirmidine ülkemizde, Batı ve Doğu Karadeniz Bölümlerinde, Yukarı Fırat ve Erzurum-Kars Bölümlerinde rastlanmıştır.
Mevsim: Yaz-Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Huş Kirmiti Mantarı – Russula betalarum tüketilmeyen bir Russula türüdür. Mantar çok acı ‘biberimsi’ bir tada sahiptir. Acı tadı olan birçok kırmızı şapkalı Russula türü, çiğ yenildiğinde ciddi sorunlara neden olabilir; semptomlar çoğunlukla gastrointestinal olup, ishal, kusma ve kolik karın krampları ile kendini gösterir.
Ek bilgiler: Aynı habitatlarda büyüyebilen Russula fragilis ile karıştırılabilir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.