Clavaria
Sarımercan mantarı (Clavulinopsis laeticolor)
Published
3 yıl agoon
By
Ali AydoğduSarımercan mantarı – Clavulinopsis laeticolor
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Clavariaceae
Cins: Clavulinopsis
Tür: Clavulinopsis laeticolor
Clavulinopsis laeticolor, Clavariaceae ailesinden bir mercan mantarıdır. Bu sarı peri çomaklarının (fairy clubs) makroskobik özelliklerine bakarak tanımlanması pek mümkün değildir. Yüzeysel olarak bir çok tür birbirine çok benzemekte olup, tam tür tayini için mikroskobik inceleme gerektirir. Mikroskop altında, C. laeticolor kendine özgü, tuhaf şekilli sporlara sahiptir.
Sarımercan mantarı ilk olarak 1799’da İngiliz botanikçi Miles Joseph Berkeley ve yeni Zellanda’lı Moses Curtis tarafından Clavaria laeticolor olarak tanımlanmıştır. Mantar daha sonra 1965 yılında Amerika’lı mantar bilimci Ronald H. Petersen tarafından Clavulinopsis cinsine aktarılmıştır.
Eş anlamlıları arasında Clavaria laeticolor, Clavaria pulchra, Clavaria persimilis, Clavulinopsis pulchra (Peck) ve C. laeticolor f. ampulispora bulunur.
Clavulinopsis cinsi Clavulina ve Clavaria ile yakından ilişkilidir, ancak Clavulinopsis grubundaki mantarların içi boş değildir, daha sert, daha az kırılgan gövdeye sahiptirler. En önemli mikroskobik fark ise, Clavulinopsis türlerinin tramal dokularda klemp bağlantılara sahip olmasıdır.
Clava Latince olup çomak, sopa, çubuk (club) anlamındadır. Sıfat olan laeticolor da Latince olup neşeli, güzel renkli anlamlarına gelmektedir.
Mantar gövdeleri: Genellikle kümeler halinde olup, tabanda birbirleri ile kaynaşmaz. 17–50 mm yüksekliğinde, 1-4 mm genişliğinde, silindirik ve dalsız, bazen biraz düzleştirilmiş veya bir oluk ya da bükülme ile, kuru, tüysüz, parlak turuncu veya sarıdır. Yaş ile birlikte solgunlaşır ve uçları sivrilir, biraz kırmızımsı veya turumcumsu renge sahip olurlar.
Clavulinopsis laeticolor-Sarımercan mantarının et rengi beyazımsı, soluk sarı veya turuncudur.
Koku: Ayırt edici değil.
Spor Baskısı: C.laeticolor-Sarımercan mantarı sporları geniş ölçüde elipsoidal veya alt küresel, pürüzsüz olup, 5,5-8 x 3,5-5,5µm boyutlarında ve 1,5 ila 2 µm uzunluğundadır. spor baskısı beyazdır. Basidia üst kısmında dört sporludur.
Habitat: Sabrobiktir (çürükçül), tek başına, dağınık, sürü halinde veya sert ağaçların veya kozalaklı ağaçların altında gevşek gruplar halinde büyürler. Genellikle karasaldır, ancak bazen iyi çürümüş, yosun kaplı kütüklerde de görülebilirler. Çok nadiren de otlak habitatlarında gözlemlenmiştir. Kuzey Amerika’da yaygın olarak bulunur, ayrıca Orta Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Okyanusya’dan da belgelenmiştir. Türkiye kaydı henüz yoktur.
Mevsim: Temmuz-Kasım arası (Avrupa’da).
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği hakkında bir bilgi yoktur. Zaten mutfağa giremeyecek kadar küçük boyutludurlar.
Ek bilgiler: Bu küçücük, parlak renkli mercan genellikle Clavulinopsis fusiformis ile karıştırılır , ancak ikincisi tipik olarak sarı iken C. laeticolor genellikle turuncunun bir tonudur. Spor şekli de farklılık gösterir. Clavulinopsis fusiformis sporları küreseldir, C. laeticolor’un sporları ise pyriforme’a göre subglobozdur.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.