
Sebacina epigaea – Sebasin Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Sebacinales
Aile: Sebacinaceae
Cins: Sebacina
Tür: Sebacina epigaea
Sebacina epigaea, yaygın olarak Tremella epigaea sinonim ismi ile de bilinen, yenilmeyen kabuklu bir jöle mantarı türüdür.
Bilinen diğer sinonim isimleri arasında; Tremella epigaea(1848), Sebacina laciniata subsp. epigaea (1928), S. epigaea var. epigaea (1928), Sebacina livescens (1898), Exidia livescens (1981), S. epigaea var. livescens (1999), Sebacina ambigua (1903), Sebacina laciniata subsp. ambigua (1928), S. epigaea var. goniophora (1928), S. epigaea var. bicolor (1944) ve S. epigaea var. bicolor (1958) bulunur.
Morfolojik (Makroskobik) Özellikleri: S. epigaea, bir jöle mantarı türüdür. İnce, beyaz ila grimsi beyaz, mumsu-jelatinli olan ve üzerinde büyüdükleri substratın şekline uygun mantar gövdeleri ile ayırt edilebilirler.

S. epigaea’nın dokusu, nemli havalarda oldukça yoğun mumsu, jölemsi ve kıkırdaklı bir kıvamdadır. Mantar kuruduğunda ise sertleşir ve alt tabakaya sıkıca kurur.

Mantarın bir sapı yoktur. Bulunduğu habitatı (toprak, kaya veya konuşlandığı dalı) yoğun bir şekilde sarar. Bu mantar, genellikle bitkilerin kökleriyle simbiyotik bir ilişki kurar ve bitki köklerine yardımcı olur, mineral alımını arttırır ve bitki sağlığını teşvik eder.

Koku: S. epigaea- Sebasin mantarının genellikle belirgin bir kokusu yoktur. Koku için “Ayırt edici değildir” diyebiliriz.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyaz veya soluk krem rengidir. Sporlar, 10-16 X 8-10 μm boyutlarında olup, elipsoidal veya gözyaşı damlası şeklinde, pürüzsüz, granül içerikli ve hiyalindir. Olgun ve yaşlı örneklerde, yıldız şeklinde bir formda sporlar bulunur. Basidium (Spor kesesi) 15 – 18 × 12 – 13 μm boyutlarında oval, uzunlamasına septa ile oval ve 4 sporludur.
Habitat: Karışık ormanlarda toprakta, kayalar üzerinde, odun artıkları ve diğer bitki kalıntıları üzerinde büyürler. Bir zamanlar saprotrofik bir mantar türü olduğu düşünülse de, bu cinse mensup türlerin çok çeşitli bitkilerle mikorizal olduğu bilinmektedir.
Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölümünde resmi kaydı vardır!
Mevsim: Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Tüketilmez!
Ek bilgiler: Aynı cinse mensup türlerden bazıları ile benzer yönleri vardır. Buna en güzel örnek Sebacina incrustans türüdür.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ











Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.