Stropharia aeruginosa
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Strophariaceae
Cins: Stropharia
Tür: Stropharia aeruginosa
Stropharia aeruginosa, Avrupada genellikle verdigris agaric olarak bilinir. İlkbahardan sonbahara kadar çimenler, malç ve ormanlık alanlarda bulunan, orta boy yeşilimsi ve turkuaz mavi renkte, yapışkan bir orman mantardır. Bu mantarı ilk Fransız mikolog Lucien Quélet , 1784’te William Curtis tarafından Agaricus aeruginosus olarak tanımlandıktan sonra, 1872’de şu anki iki terimli adını verdi. Hollandalı mikolog Machiel Noordeloos, 1995’te onu Psilocybe cinsine yerleştirdi. Bizler onu Türkiye Mantarları Listesi kitabındaki ismi olan Mavicücüle Mantarı olarak inceleyeceğiz.
Şapka: 2-8 cm çapında olan Mavicücüle Mantarı şapkası, başlangıçta çan şeklinde, daha sonra yarı küresel dışbükey ve olgun örneklerde yassılaşmış, genellikle merkez noktada umbolu, yetişkin örneklerde uzun kıvrımlı ve gergin bir kenar ile, beyaz pul pul sigillerle kaplı, yapışkan sümüksü bir yapıda merkez noktasında kahverengi kenarlara doğru turkuaz mavi renktedir.
Lameller: Geniş ve süslü aralıklı lamelleri, serpiştirilmiş beyazımsı-gri renkli ve yaşla birlikte sporların olgunlaşması nedeniyle pembemsi-mordan, morumsu-kahverengiye, uzun beyazımsı renktedir.
Gövde-Sap: Oldukça uzun ve aynı kalınlığa sahip olan sap, kırılgan kahverengi/siyah bir yüzüğe sahiptir ve yüzüğün alt kısımları ince beyaz nokta nokta şeklinde pullarla kaplıdır.
Koku: Hafif turp kokusu olduğu bildirilmiştir. Ama bu tanımlama için çok belirleyici bir özellik değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi kahverengimsi-mordur ve oval sporlar 7–10 x 5 μm boyutlarındadır.
Habitat: Küçük gruplar halinde, ayrım gözetmeksizin ormanlarda, çayırlarda, fundalıklarda ve meralarda, çürüyen odun artıkları üzerinde yetişirler. Ülkemizde yaygın olarak görülmektedir.
Mevsim: İlkbaharın sonundan sonbahara kadar görülebilmektedirler.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Mavicücül Mantarı – Stropharia aeruginosa kendi cinsindeki diğer mantarlar gibi yenmez. ABD’de bazı otoriteler tarafından önemli miktarda toksik halüsinojen psilobin ve psilosibin içerebilen mantarlardan biri olarak listelenmiştir. Strophariaceae familyasının hiçbir üyesinin tehlikeli derecede zehirli olduğu bilinmese de, Stropharia türlerinin bazıları kesinlikle çok hoş olmayan gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Bu nedenle Stropharia aeruginosa’yı mantarlı yaşam ailesi olarak yemek için değil de, sadece görsel olarak ele alabiliriz.
Ek bilgiler: Mavicücül Mantarı – Stropharia aeruginosa’ya benzer türlerden kendi cinsinden olan Stropharia caerulea daha soluk mavi-yeşildir ve şapka üzerindeki pulları genellikle sadece genç mantar üzerinde görülür.
Bir başka benzer tür Clitocybe odora da mavi-yeşildir ancak pulları olan sümüksü bir şapkası yoktur ve güçlü bir anason kokusuna sahiptir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımalamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın