Mantar Türleri
Parlak trüf (Tuber fulgens)
Published
3 yıl agoon
Tuber fulgens – Parlak Trüf
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Tuberaceae
Cins: Tuber
Tür: Tuber fulgens
Tuber fulgens, henüz Türkçe resmi bir isim verilmemiş olan (Türkiye için yeni bir kayıt) bu trüf mantarını, değerli hocalarımız yeni bir isim verene kadar “Parlak Trüf” olarak sizlere anlatacağız.
10 Ağustos 2020 tarihinde Kırklareli ilinden alınan trüf örnekleri Doç Dr Ilgaz Akata hocamız ve arkadaşlarınca Taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmiş ve Türkiye için yeni kayıt olarak bildirilmiştir.
Makroskobik Özellikleri: Çoğu hipoje olan mantar, küçük bir patates veya yumru görünümüne sahiptir. Karpofor (carpophore), orta boy ve 2 ila 4 cm çapındadır ve bazen daha büyük boyutlara da ulaşabilir. Şekli küresel veya alt küreseldir. Aynı zamanda oldukça düzensiz görünümlü, çıkıntılara veya uzunlamasına oluklara sahip olabilir, hatta loblu hale de gelebilir. Taze örneklerin kırmızımsı kahverengi bir rengi vardır ve zamanla kurursa, daha belirgin kahverengi veya koyu sarı tonlarına dönüşür. Tabanda, içindeki miselyumdan gelen portakal veya safran tonları ile derin ve glebaya girebilen karakteristik bir boşluğa sahiptir.
Dış peridium kırmızımsı kahverengi ve bir tür papilla ile kaplıdır. İç peridyum, aglütine hifalardan oluşur ve dış peridiuma göre daha kalındır.
Son derece sert yapıda olan gleba, genç örneklerde turuncu-koyu sarı, yaşlandıklarında daha açık bir şekilde hardal sarısı veya hatta kahverengidir. Olgunlaşma ile renk değişmeden kalan beyazımsı damarlara sahiptir.
Koku: Koku ve tat hafif olmakla birlikte ayırt edici değildir.
Mikroskobik Özellikleri: Sporlar 33-44 x 30-42 µm boyutlarında olup, küresel veya geniş elipsoidal, ağsı-alveolat, poligonal örgülüdür. Ascı 1-6 spor içeren küçük saplı bir keseye benzer.
Habitat: Meşe, gürgen, kayın ve fındık gibi yaprak döken ağaçların olduğu karışık ormanları ve kalkerli toprakları sever.
Mevsim: Yaz sonu ve Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Etinin aşırı sert olması sebebiyle tüketilmez olarak bildirilmiştir.
Ek bilgiler: Gençken kötü bir kokusu olmamasına rağmen, bu türün etinin aşırı sertliği onu yenmez yapar. Sertliğine ek olarak kırmızımsı kahverengi papilloz peridium ve turuncu renkli misel hiflerinin görülebildiği derin bazal boşluğu ile karakterizedir. Oyuklu trüf – Tuber excavatum türüyle pek çok benzerliği vardır, aslında uzun bir süre yanlış bir şekilde aynı türün bir çeşidi olarak düşünülmüştür, ancak filogenetik çalışmalar bunların iki farklı tür olduğunu göstermiştir. Tuber excavatum çok açık sarımsı bir miselyuma sahiptir, bazal boşluğunun yanında Tuber fulgens örneklerinde görülen turuncu tonu yoktur. Mikroskobik düzeyde de farklılıklar vardır, çünkü Tuber fulgens sporlarında küresel veya alt küresel şekillerin çoğunluğu görülebilir. Kısaca alımlı kırmızımsı rengi ve küresel sporları ile Tuber excavatum’dan ayrılır diyebiliriz.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.