Connect with us

Mantar Türleri

Beyaz Trüf -Piedmont Truffle (Tuber magnatum)

Published

on

Beyaz Trüf (Tuber magnatum)


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar-Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Pezizomycetes

Takım: Pezizales

Aile: Tuberaceae

Cins: Tuber

Tür: Tuber magnatum

Beyaz Alba Trüfü- Piedmont White Truffle (Tuber magnatum), kilosu 3.000 € ‘dan fazla bir fiyatlara ulaşan dünyanın en pahalı trüf mantarıdır. Buna ilaveten, dünyanın en pahalı 2. mantarı ve de besinidir (1.sırayı Yartsa Gunbu MantarıOphiocordyceps sinensis almıştır) dememiz de abartı olmayacaktır. İtalya’nın Alba kasabasında her yıl Sonbaharda (Ekim -Kasım) Beyaz Trüf pazarı-fuarı (Fiera del Tartufo) organizasyonu yapılmaktadır. 2001 yılında,Tuber magnatum  kg başına 2200 ABD Doları – 4800 ABD Doları arasında satılmıştır. Aralık 2009 da 14.203,50 ABD Doları / kg’dan satıldığı kayıtlara geçmiştir. Kasım 1999’da, dünyanın en büyük Piedmont Beyaz Trüfü Hırvatistan’ın Buje yakınlarında bulunmuştur. 1.31 kilogram gelen bu mantar, Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir. Tek bir Beyaz Trüf için ödenen rekor fiyat, Macau kumarhaneleri sahibi Stanley Ho’nun 1.5 kg ağırlığındaki bir Tuber magnata için (2007 yılında ABD de düzenlenen bir açık artırmada) 330.000 ABD Doları ödemesi olmuştur.

Genel Özellikleri: 1788 yılında İtalyan mikolog Pico, Piedmont Beyaz Trüf mantarını Tuber magnatum olarak tanımladı. Hala bu bilimsel ismi ile anılmaktadır.

Tuber magnata-Piedmont Beyaz Trüfü, Kuzey İtalya’daki Piedmont bölgesinin Langhe ve Montferrat bölgelerinde ve en ünlüsü Alba ve Asti şehirlerinin çevresindeki kırsal alandarda bulunur. Marche’nin kuzey kesiminde Urbino yakınlarındaki Acqualagna, beyaz trüf mantarlarının üretimi ve ticarileştirilmesi için bir başka merkezdir ve her yıl düzenlenen festivali İtalya’daki en önemli festivallerden biridir. Son yıllarda Beyaz Trüf arama Bosna ve Hersek’te çok popüler hale gelmiştir. Özellikle Vlašić, Lisina ve Kozara bölgelerinde ve son zamanlarda, Herzegovina bölgesinin batı kesiminde, Služanj köyü ve arounditluk kasabası civarında varlığının keşfedilmesinden sonra bol miktarda görülmüştür. Beyaz trüf ayrıca Molise, Abruzzo’da ve Toskana’daki San Miniato çevresindeki tepelerde de kaydı yapılmıştır. Ayrıca Istria yarımadasında, Hırvatistan’da Mirna nehri kıyısındaki Motovun ormanında ve Slovenya’da Dragonja ve Rizana nehri boyunca ve Fransa’daki Drome bölgesinde bulunurlar.

Tuber magnatum’un eşanlamlısı yani sinonimi Tuber griseum ‘dur.

Tüber magnatum
genel görünümü
Tüber magnatum
genel görünümü

Bizce bir trüf mantarının şeklini tarif etmeye çalışmanın bir manası yoktur: Trüfler şekilsizlikte son noktadadırlar. Bazen az çok küresel, ancak çoğu zaman düzensiz bir şekilde, çok loblu bölmelidirler. Piedmont Truffle’ın dış yüzeyi (herhangi bir toprak yıkandıktan sonra) kremsi kahverengidir ve daha çok bir patatese benzer. Yer mantarları tipik olarak birkaç cm genişliğindedir ve her biri 50 ila 400 gr ağırlığındadır, ancak bazen her biri 1 kg’ın üzerinde olan istisnai örnekler bulunur.

Beyaz Trüf-Tuber magnata
Beyaz Trüf
Tuber magnata

Makroskobik yani gözle görülür özellikleri, hipojedirler yani toprak altında bulunurlar. Düzensiz formlarda, loblu (çok bölmeli), kambur, bazen düzgün şekilli, 2-6 (max 15) cm boyutlarında, görünüşte pürüzsüz ancak lensin altında çok az papilloz, soluk koyu sarı, bazen yeşilimsi renkte çok değerli bir türüftür..

Gleba yani iç kesit, sert, katı, sabunlu doku, ilk başta beyazımsı, soluk sarı sonraki evrelerde koyu kahverengi, kırmızımsı kahverengi, genellikle et kırmızısıdır. Lekeli, çok sayıda, ince, beyazımsı ve kıvrımlı damarlar içeren mermerimsi görünümlüdür.

Piedmont Truffle- Beyaz Trüf Doğasında görüntülenmiş hali
Piedmont Truffle
Beyaz Trüf

Koku: Çok baskın, karmaşık, sanki bir metan gazı, fermente peynir veya sarımsak kokusu olduğu söylenir. Tadı, hoş ve sarımsak tadındadır. Tuber magnatum, tüm Tuber türlerinin en aromatik olanıdır. Birini ikiye böldüğümüzde inanılmaz kuvvetli ama mantarımsı olmayan bir koku yayarlar. Burunları bizimkinden daha hassas olan domuzlar, köpekler ve diğer canlılar onları yerden koklayabilirler. Bu nedenle, mantarı avcıları bu lezzetleri daha kolay bulabilmek için, evcil domuz veya Trüf köpeği beslerler. Bunları Tuber magnatum avcılığı için eğitip, kullanırlar.

   
 

Spor Baskısı: Sporları, Elipsoidal ila subglobose (Küremsi), 35-50 x 32-42 µm boyutlarında olup, askuslardaki spor sayılarına göre boyutlar değişkenlik gösterebilir. Kaba düzensiz bir retikulum ile bezenmiştir. Spor rengi kremsi beyaz veya açık sarı olgunlukta sarı hardal renklidir. Spor keseleri genellikle 2 sporlu olup en çok 4 sporludur.

Beyaz Trüf
Spor görüntüsü
Beyaz Trüf
Spor görüntüsü

Habitat: Tuber magnatum – Piedmont Beyaz Trüfü, başta Meşe ve Fındık ağaçları olmak üzere, yaprak döken bazı ağaçların (kavak ve kayın gibi ) kök sistemleri ile simbiyotik olarak büyüyen ve sonbaharda meyve veren, 12 cm (5 inç) çapa ve bazen 500 g’a ulaşabilirler, ancak genellikle çok daha küçüktürler. Lakin çok ender de olsa 1kg üzerinde bulunmuş (Rekor 1.5kg) ve rekorlar kitabına girmiş olanları da vardır. Meyve eti beyaz ebruli ile soluk krem ​​veya kahverengidir.

Mevsim: Sonbahar. italyanın kuzey batısındaki Alba şehrinde yıllık Beyaz Trüf Fuarı ve Pazarı, Ekim ayı boyunca, hafta sonları ve Kasım ortasına kadar düzenlenir. Organizasyon Dünya Truffle mantarı müzayedesi ile sona erer.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Tuber magnatum çok değerli yenilebilir mantarlardandır. Bu mantarı almak o kadar pahalıdır ki, genellikle çok ince tıraş edilir ve bir yemeğe az miktarda eklenir. Trüf mantarını daha ileri götürmenin bir yolu, meyve gövdesinden Trüf yağı’ çıkarmak ve onu sprey olarak kullanmaktır. İnternette ve süpermarketlerde bulunan çoğu sözde türüf yağı, nerdeyse hiç trüf mantarı içermezler. Bunlar gerçek trüf mantarlarının eşsiz-benzersiz muhteşem kokusunu kopyalamak için (bir dereceye kadar!) sentetik olarak üretilenlerdendir.

Beyaz türüf-  Dünyanın en değerli 2. Besinidir.
Beyaz Türüf-Dünyanın en değerli 2. Besini

Ek bilgiler: Piedmont White Truffle mantarı, sporlarını Asci denen keselerden (asci, singular ascus) fırlatan askomisetlerdir. Lakin toprak altında- yeraltında oluştuklarından bunu nasıl yapabildikleri konusu hayli ilginçtir. Bu değerli mantarın sürekliliği onları kazıp yiyen hayvanların yardımı ile mümkündür. Yani üremeleri, çoğalmaları domuz, köpek vb bu mantarı yemesini seven hayvanlar ile olmaktadır. Onlara bel bağlamış durumdadırlar. Sporları, bir hayvanın bağırsağından geçtikten ve dışkı yolu ile atıldıktan sonra bile yeni bir ağacın kök sistemiyle bağlantı kurma potansiyeline sahiptirler. Dışkı yoluyla atıldıktan sonra yeni miselyumlar üretebilir ve böylece kendi türlerinin büyümesi ve çoğalması sağlarlar.   

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarıma göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Beyaz Alba Türüfü- İç Kesit görüntüsü Ve damarlı yapıları.
Beyaz Türüf
İç Kesit görüntüsü
Beyaz Türüf-Piedmont Truffle Gurup halinde.
Beyaz Türüf
Piedmont Truffle
Beyaz Türüf
White Truffle iç kesiti
Beyaz Türüf
White Truffle iç kesiti
Piedmont Truffle
Piedmont Truffle
 Taze Beyaz Türüf Örnekleri
Taze Beyaz Türüf Örnekleri
White Alba Truffle
White Alba Truffle

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Barış

    29/09/2024 at 22:27

    Trüf magnagum mantarına benzer elimde mantar bulunmaktadır ama ben fazla bilmediğimden yardimci olurmusunuz değerlendirmeye alabilirmisiniz

  2. İsmail Dönmez

    03/10/2024 at 06:28

    Barış kardeş Tuber magnatum Türkiye kaydı (resmi) henüz yok, elinizdeki örneğin fotolarını bana emaillerseniz yardımcı olmaya çalışırım veya akademisyen hocalarımıza sizi yöneldirebilirim.Teşekkürler. Saygılar…

    Emailim: iso78@hotmail.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Balsamia4 gün ago

Şabankızılı Mantarı (Balsamia guenerii)

Hydnangiaceae6 gün ago

Kırk Düzenbaz Mantarı (Laccaria proxima)

Mantar Türleri1 hafta ago

Kızılkıvırcık Mantarı (Podoscypha multizonata)

Inocybaceae2 hafta ago

Ihlamur Mantarı (Pseudosperma tiliae)

Balsamia2 hafta ago

Tulukmantar (Balsamia vulgaris)

Clitocybaceae2 hafta ago

Kış Hunimantarı (Clitocybe brumalis)

Amanita2 hafta ago

Sararan Ölüm Meleği Mantarı (Amanita ocreata)

Biannulariaceae2 hafta ago

Bozhuni mantarı (Bonomyces sinopicus)

Boletaceae3 hafta ago

Oynaktüplü Mantar (Lanmaoa fragrans)

Mantar Türleri3 hafta ago

Geniş Kirmit Mantarı (Russula adusta)

Entoloma3 hafta ago

Bıdık Kavrıkbaş Mantarı (Entoloma mougeotii)

Leotia4 hafta ago

Sarıtokmak Mantarı (Leotia lubrica)

Mantar Türleri1 ay ago

Ay Karakızmantarı (Tricholoma bonii)

Cortinariaceae2 ay ago

Lop Örümcekmantarı (Cortinarius camphoratus)

Mantar Türleri2 ay ago

Gübretopu Mantarı (Pilobolus crystallinus)

Mantar Türleri3 ay ago

Kop Yılanmantarı (Melanoleuca grammopodia)

Mantar Türleri3 ay ago

Ala Süngermantarı (Suillus variegatus)

Amanita3 ay ago

Kocakese Mantarı (Amanita amplivelata)

Basında Mantar3 ay ago

Yeni bir Amanita mantari daha bulundu

Mantar Türleri3 ay ago

Dikenlitabak Mantarı (Scutellinia scutellata)

Amanita3 ay ago

Keseli Fındıkseven Mantarı (Amanita corylophila)

Basında Mantar3 ay ago

Yeni bir Amanita türü mantar dünyaya ilk kez Türkiye’den tanıtıldı.

Bankeraceae3 ay ago

Zarağlayan Mantarı (Hydnellum auratile)

Mantar Türleri3 ay ago

Kestane Yılanmantarı (Melanoleuca castaneofusca)

Inocybaceae4 ay ago

Mısırpüskülü Pseudosperma (Pseudosperma sororium)

Clitocybaceae4 ay ago

Sünük Hunimantarı (Clitocybe vibecina)

Boletaceae4 ay ago

Süngertop Mantarı (Wakefieldia macrospora)

Aspergillaceae4 ay ago

Mavi Küf Mantarı (Penicillium italicum)

Boletaceae4 ay ago

Sahte Çörek Mantarı (Boletus huronensis)

Mantar Türleri4 ay ago

Tepeli Paraşüt Mantarı (Marasmius collinus)

Gloeophyllaceae4 ay ago

Kokulu Kütüktereği Mantarı (Gloeophyllum odoratum)

Boletaceae4 ay ago

Kuzumantarı (Neoboletus eryhtropus)

Bjerkandera4 ay ago

Kandermantarı (Bjerkandera adusta)

Mantar Türleri4 ay ago

Ak Dikenlitabak Mantarı (Scutellinia armatospora)

Mantar Türleri5 ay ago

Keme Mantarı (Terfezia boudieri)

Asterophora5 ay ago

Top Mantareniği (Asterophora lycoperdoides)

Mantar Türleri5 ay ago

Mekik Sarıpelte Mantarı (Tremella fuciformis)

Boletaceae5 ay ago

Badem Süngerciği Mantarı (Suillellus amygdalinus)

Agaricaceae5 ay ago

Badem Mantarı (Agaricus subrufescens)

Cheimonophyllum6 ay ago

Akyelpaze Mantarı (Cheimonophyllum candidissimum)

Geopyxis6 ay ago

Kömür Kuşağzı Mantarı (Geopyxis carbonaria)

Cortinariaceae6 ay ago

Kestane Örümcek mantarı (Cortinarius roseocastaneus)

Mantar Türleri6 ay ago

Ak Pulbaş Mantarı (Pholiota lenta)

Hymenochaetaceae6 ay ago

Karatoynak Mantarı (Tropicoporus linteus)