Mantar Türleri
Mozaiktrüf mantarı (Tuber puberulum)
Tuber puberulum – Mozaiktrüf mantarının eşanlamlısı (sinonimi) Tuber moretii’dir (Maire – 1924).
Published
3 yıl agoon
Tuber puberulum – Mozaiktrüf mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Tuberaceae
Cins: Tuber
Tür: Tuber puberulum
Tuber puberulum – Mozaiktrüf mantarının eşanlamlısı (sinonimi) Tuber moretii’dir (Maire – 1924).
Makroskobik Özellikleri:
Ascomata: Hipoje (toprak altında), küremsi, düzensiz formda ve kambur görünğmlü bir trüf türüdür. Askomata (Ascomata) 0,5-2 (3) cm boyutunda, pürüzsüz, ilk başta tamamen tüylü, olgunlukta kısmen tüylü, başlangıçta beyazımsı, kahverengi lekelerle sarımsı kahverengi veya kırmızımsı kahverengiye dönüşmektedir.
Gleba: Sert, katı, ilk başta beyazımsı, sonra açık kahverengi, kahverengi pembe, çok sayıda beyaz, dallanan damarlı mermerimsi yapıdadır.
Türkiye’de Ege bölgesi (Denizli Aydın ve Muğla) ve Adana bölgesinde (Osmaniye ili) örneklerine rastlanılmıştır. Türkiye kayıtları, 2016 yılında Elliot ve arkadaşlarınca yapılmıştır.
Koku: Ayırt edici bir kokusu ve tadı yoktur.
Mikroskobik Özellikleri:
Asci: Küremsi ila oval şekilli, sapsız veya kısa saplıdır. Boyutları 80-100 x 65-80 µm, 1-4 sporludur (genellikle 3 sporlu).
Ascospores: Süsleme hariç 28-50 x 28-42 µm, ascus’taki spor sayısına bağlı olarak boyut değişken, küresel ila çok geniş elipsoid, açık sarı renklerde, olgunlukta kırmızımsı kahverengi, yarı saydam, spor genişliği boyunca 5-7 µm yüksekliğinde ve 3-7 µm uzunluğundadır. 5-8 ağ örgülü düzenli retikuluma sahiptir.
Peridyum: 100-200 µm kalınlığında psödoparenkimatöz, küçük, subglobozdan subkölge hücrelerden oluşur, 10-20 µm çapında, genç örneklerde yoğun olarak tüylerle kaplanmıştır. Bu tüyler, 50-110 µm uzunluğunda, tabanda 4-6 µm boyunda, soluk sarı veya hiyalin, bölmeli, sivriltilmiş konumdadır.
Habitat: Mozaiktrüf mantarı, iğne yapraklı veya geniş yapraklı ağaç kökleriyle mikorizal ilişkilidir (Özellikle Çam-Pinus sp. ve Fındık- Quercus sp). Avrupa’da çok yaygın bir türdür. İlkbahardan sonbahara kadar olgunlaşırlar.
Mevsim: İlkbahardan Sonbahara kadar bulmak ve hasat etmek mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Diğer ekonomik ve süper kalite trüfler gibi popüler bir trüf türü olmasa da, Mozaiktrüf-T.puberulum yenilebilir trüf türleri arasında yer alır.
Ek bilgiler: Mozaiktrüf – T.puberulum çeşitleri, formları ve yakından ilişkili türleri olan kolektif bir türdür. Tuber borchii, Tuber dryophilum, Tuber maculatum ve Tuber puberulum, retikülat-alveolat sporları olan, ayırt edilmeleri gerçekten zor beyaz bir trüf mantarı gurubuna dahildirler. Benzer makroskobik ve mikroskobik özelliklere sahiptirler ve bazen bu türlerin birçoğu arasında bir dizi ara form gösterirler. Bu nedenle, bir türü diğerinden kolayca ayırt edebilmek her zaman mümkün değildir.
Tuber murinum R. Hesse (1894), Tuber puberulum- Mozaiktrüf’e çok benzer ve çoğu yazar ve araştırmacı tarafından geçerli tür olarak kabul edilir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarıma göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.