Press ESC to close

Yeni bir mantar daha keşfedildi (Melanogaster anatolicus – Anadolu Karasüngeri)

Yeni bir mantar daha keşfedildi. Endemik bir tür olan mantar, ilk kez Türkiye’den dünyaya duyuruldu. Doç Dr Oğuzhan Kaygusuz hocamızın en yeni keşfi olan Melanogaster anatolicus, böylece 29 Haziran 2023’de resmen kayıtlara geçmiş oldu. Mantarın kaşifi Doç Dr Oğuzhan Kaygusuz hocamız, Prof Dr İbrahim Türkekul ve İspanya’dan Prof Dr Gabriel Moreno ile birlikte çalışarak mantarın dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynadılar. Hocalarımıza ve emeği geçen herkese, Mantarlı Yaşam olarak çok teşekkür ediyoruz.

Yeni bir mantar daha keşfedildi
Yeni bir mantar daha keşfedildi

Tür, dünyada sadece Türkiye’de Isparta’da yetişmektedir (Isparta ili Şakirkaraağaç ilçesi sınırları içinde yer alan Kızıldağ Milli Parkında). Türün dünyada ilk Türkiye de bulunmuş olması sebebiyle bilimsel isminin Melanogaster anatolicus”olarak belirlendiği bildirilmiştir. Bizler Mantarlı Yaşam ekibi olarak, bu endemik mantara Türkçe “Anadolu Karasüngeri” ismini koymayı uygun gördük. Verdiğimiz bu ismin, mantarın kaşifi değerli hocamız tarafından da kabul görmesi ve çok beğenilmesi bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Henüz resmi bir Türkçe ismi bulunmayan bu endemik türü sizlere bu isimle anlatacağız.

Yeni bir mantar daha keşfedildi

Sahte trüflere benzeyen mantarın zehirli bir tür olmadığı ve yüksek rakımları sevdiği ve 2018-2023 yılları arasında toplanan örneklerin, Cedrus libani yani Toros Sediri (Katran Ağacı) altında bulunduğu bildirilmiştir.

Doç Dr Oğuzhan Kaygusuz hocamızın keşfettiği ve dünyaya ilk kez Türkiye’den duyurduğu diğer mantarlar, Inocybe kusadasiensis (Adalıkümbet Mantarı), Inocybe viscida (Kaygankümbet Mantarı), Volvariella turcica (Anadolu Yumurta Mantarı),  Pluteus anatolicus (Anadolu Çıtkırdısı), Lepiota cremea (Anadolu Pullu Mantarı), Pluteus mediterraneus (Zeytin Mantarı), Pluteus lauracearum (Defne Mantarı), Pluteus vellingae (Vellinga Çıtkırdısı) ve Pseudosperma pamukkalense (Pamukkale Mantarı) olarak sıralanabilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur!

Melanogaster anatolicus yani Anadolu Karasüngeri endemik mantarının detaylı olarak anlatımını çok koşa zamanda sitemizde bulabileceğinizi bilmenizi isteriz.

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.