Mantar Türleri

Karaçam Kaypak Mantarı (Suillus grevillei)

Published

on

Suillus grevillei – Karaçam Kaypak Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Boletales

Aile: Suillaceae

Cins: Suillus

Tür: Suillus grevillei

Suillus grevillei -Karaçam Kaypak Mantarı yaygın olarak Greville’s bolete ve larch bolete olarak bilinir. S. grevillei parlak renkli bir şapkaya sahiptir, mukus balçık tabakası ile parlak ve ıslak görünümlü, mikorizal bir türdür. Hymenium, oldukça ince bir merkezi sap ile şapkasının etinden kolayca ayrılır. Türün bir halkası veya sıkı oturan bir dairesel bölgesi vardır.


Birçok sinonim ismi bulunan bir mantardır. Bunlar; Boletinus grevillei (Klotzsch) Pomerl., 1980, Boletopsis elegans (Schumach.) Henn., 1898, Boletus annularius Bolton, 1792, Boletus clintonianus Peck, 1872, Boletus cortinatus Pers., 1801, Boletus elegans Schumach., 1803,Boletus elegans var. aureus Fr., 1838, Boletus elegans var. cyanescens Velen., 1939, Boletus grevillei Klotzsch, 1832, Cricunopus elegans (Schumach.) P. Karst., 1882, Ixocomus elegans (Schumach.) Singer, 1938, Ixocomus elegans f. badiusSinger, 1938, Ixocomus elegans f. elegans(Schumach.) Singer, 1938 – Ixocomus elegans f. griseoloporus Singer, 1938 – Ixocomus flavus var. elegans (Schumach.) Quél., 1888 – Ixocomus grevillei (Klotzsch) Vassilkov, 1955 – Suillus clintonianus (Peck) Kuntze, 1898 – Suillus elegans (Schumach.) Snell, 1944 -Suillus grevillei f. badius (Singer) Singer, 1965 – Suillus grevillei var. badius (Singer) – Suillus grevillei var. clintonianus (Peck) Singer, 1951 – Suillus grevillei var. grevillei (Klotzsch) Singer, 1945 – Suillus grevillei f. grevillei(Klotzsch) Singer, 1945 – Suillus grevillei var. proximus(A.H. Sm. & Thiers) W. Klofac, 2013 – Suillus proximus A.H. Sm. & Thiers, 1964 – Viscipellis elegans (Schumach.) Quél., 1886 – Viscipellis flava var. elegans(Schumach.) Quél., 1886 olarak sıralanabilir.

Mantarın tür ismi, İskoç mikolog ve botanikçi Robert Kaye Greville‘e atfedilmiştir.

Şapka: S. grevillei, 5-10 cm dışbükey bir şapkaya sahip, turunçgil sarısından yanık turuncuya renkli bir türdür. Başlangıçta yarım küre şeklinde, daha sonra çan şeklinde ve sonunda yassılaşmış görünümlü olan bir mantardır. Yapışkanımsı mukoz bir zarı, derisi vardır. Genellikle kenarlarında peçe kalıntıları vardır.

Suillus grevillei
S. grevillei

Lameller: Silindirik 6-10 X 1-2 cm boyutlarındaki sapının dibine kadar inen kısa sarı gözenekleri (tüpler) vardır.Bu tüpler muhtemelen kahverengimsi boyanır.

S. grevillei

Gövde-Sap: Halka (Yüzük) alanının üzerinde sarımsı olan sap altta kırmızımsı kahverengi çizgili görünümlüdür. Halka düştüğünde sap üzerinde soluk bir alan kalır. 

Eti sarı, lekeli kahverengidir.

S. grevillei

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi koyu sarıdır beya kahverengi tonlarındadır. Karaçam Kaypak Mantarı sporları subfusiform, pürüzsüz ve 8-11 x 3-4μm boyutlarındadır.

Habitat: Karışık ormanlarda ve sadece Karaçam ağaçlarının altında yetişen mikorizal bir mantardır. Kuzey Amerika ve Avrupa’da yaygındır. Ayrıca, Asya’da Tayvan’dan bildirilmiştir.

Mevsim: Yaz – Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: S. grevillei- Karaçam Kaypak Mantarı, yapışkanımsı, mukoz kütikül şapkadan çıkarılırsa yenilebilir bir mantardır. Lakin bir tadı ve aroması yoktur. Bu mukuslu zarın (deri tabakasının), yenildiği takdirde, Slippery Jack (Suillus luteus) veya Jill (Suillus salmonicolor) gibi diğer bazı Suillus türlerinde olduğu gibi, bağırsak sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Doğu Avrupa ülkelerinde toplanıp, yendiği kayıtlara geçmiştir. Ama 1. ve 2. sınıf yenilebilir mantarlardan çok uzaktır.

Ek bilgiler: Benzer tür olarak, Suillus granulatus gösterilebilir, ancak S. granulatus türünün sapında yüzüğü-halkası yoktur. Diğer bir benzer tür Öküz Mantarı – Bovine Bolete – Suillus bovinus, daha çok soluk sarı, şeftali ve turuncu renktedir ve genellikle çam ağaçları ile birlikte büyür.

Mantar, bu mantarın özelliği olan grevillin isimli bir kimyasal üretir. 

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version