Connect with us

Mantar Nedir?

Çayırlarda, ormanlarda, kırsal topraklarda, yaylalarda, dağlarda ve hatta evimizin bahçesinde dahi doğal olarak büyüyen bu esrarengiz canlıları bazılarımız bitki sanır; Cidddi bir anket çalışması yapılsa ve “Mantarlar bitki mi, hayvan mı ?” diye bir soru sorulsa, birçoğumuzun “mantarlar bitkidir” cevabı vereceğinden adım gibi eminim. Lakin mantarlar ne bitkidir, ne de hayvandırlar; Onlar, bitkiler ve hayvanlar alemi arasında yer alan eşsiz Mantarlar Aleminin, muhteşem organizmalarıdır, candırlar, canlıdırlar. Hareket edemedikleri için hayvanlardan, fotosentez yapmadıkları için bitkilerden ayrıldığı, bilim insanlarınca kanıtlanmış ve herkesçe kabul edilmiş bir gerçektir. Yani Mantarlar, ne kimilerinin dediği gibi bir sebze ve bitki, ne de hayvandırlar. Peki, şimdi öğrendik mi, Mantar nedir? Biraz daha derine gidelim o zaman.

Mantar nedir
Kanlıca-Melki- Çıntar

Mantar nedir? Ne değildir? Türkiye’de “MANTAR” deyince birçoğumuzun aklına ilk olarak, KANLICA& ÇINTAR & MELKİ (Lactarius deliciosus vb) yöresel isimleri ile bilinen Milli mantarımız veya market ve süpermarketlerden aldığımız küçük beyaz kültür mantarları (Agaricus bisporus) gelir! Bazılarımız ise Şarap şişelerinde kapak olarak kullanılan mantarı düşünür ilk olarak. İnsan sağlığının başbelası, özellikle ayak parmakları ve vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilen deri rahatsızlığını da “mantar” olarak bilen çoktur! Ancak “MANTAR” terimi sadece bunlarla sınırlı değildir. Cinsiyet artırımı gözetmeksizin, kız-erkek demeden güzelim saçlarımıza musallat olan kepekler, nemli yerlerde unuttuğumuz bayat ekmekler üzerindeki küfler, sıcak yaz aylarında buz gibi içilen bira ve ekmeğin mayası, Penisilin (Penicilin) gibi bir buluşun etken maddesi, kanser tedavilerinde kullanılan ilaçlardaki bileşenler, sofralarımızı süsleyen bazı peynirler (Roquefort cheese) üzerindeki mavi küfler ve daha neler neler! Ama en basit anlatımla mantarlar, kimimize göre zehirli şeyler, kimimize göre de leziz yiyeceklerdir. Mantarlı Yaşam sitemizde bizim odaklanıp inceleyeceğimiz kısım ise Makro mantarlar olarak bildiğimiz, insanoğlunun her zaman ilgisini çekmiş ve mutfaklarından eksik etmemiş olan, son yıllarda ismini dünyanın süper yiyeceği olarak duyuran, doğanın bize sunduğu bu muhteşem alemin fertleri mantarlardır.

Mantar nedir
Kazayağı -Sarıkız-Yumurta mantarı

Biraz daha derine inelim o zaman; Canlıların en küçük yapısal ve işlevsel birimi hücredir. Hücreler, yapılarına göre prokaryot ve ökaryot hücre olmak üzere 2 ana gurupta incelenir. Bunlardan mantarların da dahil olduğu hücre gurubu “Ökaryot Hücre” dir. Yani mantarlar ökaryot canlılardandır. Zarla çevrili çekirdeğe ve zarlı organellere sahip olan hücrelere ökaryot hücre denir. Mantarlar ile birlikte Algler, Amip, Paramesyum, Öglena gibi bazı bitkiler ve hayvanlar da ökaryot hücre yapısına sahiptirler. “Mantarlarda çoğalma”, eşeyli ve eşeysiz çoğalma şeklinde olabilmektedir. Sporlanarak çoğalma ve Miselyum adı verilen kök benzeri, toprak altındaki kılcal uzantılar “mantarlar nasıl çoğalır?” sorusuna cevap arayan her mantar avcısının açıp bakması, araştırması gereken konudur! Uzun lafın kısası, mantarların büyülü dünyasında Mantarlı Yaşamla kaybolmaya hoşgeldiniz.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur!

Mantar nedir
PHOTO: Mümin Aksu -Craterellus lutescens ( Civciv mantarı- Civciv bacağı Mantarı)

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Civciv mantarları ile bu dolu harika sepet görseli için, “USTA” lakaplı Mümin Aksu ağabeyimize; öne çıkarımış görsel fotosu için Alper Çiftçi kardeşimize ve Web sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir