Amanita

Sararan Ölüm Meleği Mantarı (Amanita ocreata)

Published

on

Amanita ocreata – Sararan Ölüm Meleği Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Amanitaceae

Cins: Amanita

Tür: Amanita ocreata 

Amanita ocreata, ölümcül zehirli Amanta türlerinden biridir. Western North American Destroying Angel olarak da bilinen bu zehirli Amanita türünü, “Sararan Ölüm Meleği Mantarı” ismiyle sizlere anlatacağız:

Amanita ocreata ilk olarak 1909 yılında Amerikalı mikolog Charles Horton Peck tarafından tanımlanmıştır. Amanita bivolvata ile sinonimdir.

Şapka: A. ocreata yakın akrabası diğer Ölümcül Amanita türlerine nazaran daha diri ve sağlam yapıda bir mantardır. İlk zamanlar evrensel bir örtü yani peçe ile kaplı küçük, beyaz yumurta şeklinde bir nesne gibi görünür. Mantar büyüdükçe peçe serbest kalır, ancak şapka kenarlarında nadiren de olsa düzensiz peçe kalıntılarına işaret lekeler kalabilir. A.ocreata şapkası başlangıçta yarım küredir, daha dışbükey ve düzleşmeden önce, bazen düzensizdir. Şapka çapı 5–15 cm ve şapka rengi, beyazdan sarımsı beyaza ve koyu sarının tonlarına, bazen kahverengimsi bir merkeze kadar değişir. Bazen mantarın şapkasının bazı kısımları pembemsi tonlara sahip olabilir. Şapka eti yani dokusu beyazdır. Tür potasyum hidroksit (KOH çözeltisi) ile muamele edildiğinde sarıya boyar.

Amanita ocreata

Lameller: A.ocreata lamelleri beyazdır. Orta derece veya oldukça sık olan bu lameller,  dar bir şekilde sapa birleşik (adnate) veya serbesttir. Kütle olarak beyaz görünen lameller, yan görünümde çok soluk krem rengini andırır.

Gövde-Sap: Mantarın sap boyu 6-20 cm arasında değişir ve yaşlılığa kadar ince beyaz membranlı bir halka bulundurur. Sap yaklaşık 1–3 cm kalınlığındadır. Volva ince, pürüzsüz ve kese benzeridir, ancak bazen oldukça geniş olabilir ve sapın neredeyse hemen hemen yarısını içerir. 

Koku: Her ne kadar bazı kaynaklarda çamaşır suyu veya klor, ölü balık veya iyot olarak tanımlanan hafif bir kokusunun olduğu bildirilmiş olsa da, genel olarak ‘koku ayırt edici değildir’ demek daha doğru olur.

Spor Baskısı: Spor baskısı beyazdır. Sporlar, 9-12.5 x 7-9 µm boyutlarında, globozdan ovale, pürüzsüz, ince duvarlı ve amiloiddir.

Habitat: Geniş yapraklı ağaçlar ile, özellikle Quercus sp yani meşe (Quercus agrifolia) türleri ile ve Corylus sp yani fındık türleri ile mikorizal bir mantardır.

Mevsim: Kış sonu ve İlkbahar. Kuzeni Köygöçüren – A.phalloides bir Sonbahar mantarı iken, A.ocreata özellikle ilkbahar’da görülür.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Kuzeni Amanita phalloides-Köygöçüren Mantarı gibi bu da ölümcül zehirli bir Amanita türüdür. Bilinen bir panzehiri henüz yoktur. Yanlışlıkla tüketildiği takdirde ölüm kaçınılmazdır. Çok zehirli Amatoksinler içerir.

Ek bilgiler:

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Exit mobile version