Mantar Türleri

Kop Yılanmantarı (Melanoleuca grammopodia)

Published

on

Melanoleuca grammopodia – Kop Yılanmantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Tricholomataceae

Cins: Melanoleuca

Tür: Melanoleuca grammopodia

Melanoleuca grammopodia, “Grooved cavalier” İngilizce ismi ile yaygın olarak tanınan, tepeden bakıldığında diğer birçok Melanoleuca türleri ile kolayca karıştırılabilen bir mantardır. Türkiye Mantarları Listesinde bu mantara Türkçe “Kop Yılanmantarı” ismi verilmiştir! Bizde bu mantarı size Kop Yılanmantarı olarak anlatacağız.

Tür ilk olarak, 1792 yılında Fransız mikolog Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard tarafından tanımlandı ve ona Agaricus grammopodius bilimsel ismini verdi. 1914 yılında bu türü bugünkü cinsine aktaran ve böylece şu anda kabul edilen bilimsel adını belirleyen Amerikalı mikolog William Alphonso Murrill (1869 – 1957) olmuştur.

Melanoleuca grammopodia’nın eş anlamlıları arasında; Agaricus grammopodius, Gyrophila grammopodia , Tricholoma grammopodium ve Melanoleuca subbrevipes bulunur.

Şapka: Ortalama 7-15 cm çapında olan şapkası, çok değişkenlik gösterir; ilk zamanlar kavivisli bir kenar boşluğu ile dışbükeydir, sonra olgunlaşma ile düzleşir veya bir umbo ile sığ bir şekilde bastırılır; Şapka, pürüzsüz, ara sıra çatlama eğiliminde olabilen, sarımsı kahverengiden grimsi kahverengiye ve yakın çeşitli tonlarda olur. Şapka merkezinde yani umbonate bölgesinde daha koyudur. Hafif higrofanöz olup, kuruduğunda renkler daha soluktur.

Melanoleuca grammopodia

Lameller: Lameller başlangıçta beyaz veya soluk krem rengi olup, olgunlaştıkça, yaşla birlikte kremsi-gri hale gelir.

Gövde-Sap: Melanoleuca sapı 50–120 x 10–15mm boyutlarında, tabanda biraz şişkin, gri kahverengi ve uzunlamasına fibriloz yani liflidir.

Koku: Mantarın belirgin ve tuhaf kokusu vardır; Küf veya fare kokusu olduğu bildirilmiştir. Bazı kaynaklarda pişmiş, haşlanmış lahana gibi koktuğu da yazmaktadır.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyaz, krem rengi veya kremsi beyazdır. Sporları elipsoidal, yoğun siğillerle kaplı, 8.5-9.5 x 5-6μm boyutlarında ve amiloiddir. Basidia 4 sporludur.

Habitat: Avrupa’da birçok ülkeden ve Kuzey Amerika’dan bildirilmiş olan, yaygın bir dağılımı olan Melanoleuca türüdür.

Türkiye’de Batı ve Doğu Karadeniz Bölümleri, Orta Kızılırmak ve Konya Bölümleri ile Orta Fırat Bölümünde resmi kaydı olan bir Melanoleuca türüdür.

Mevsim: Yaz – Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir tür olduğu bildirilmiştir.

Ek bilgiler: Melanoleuca cinsindeki türlerin çoğunda kahverengimsi şapka ve beyaz lameller vardır; bunları ayırmak oldukça zorolabilmektedir. Bu türler içinde en çok Melanoleuca polioleuca (Common cavallier)ile benzerdir ancak sporların, sistidilerin vb. mikroskobik incelemesi ile ayrılabilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Exit mobile version