Mantar Türleri

Karagöbek mantarı (Morchella costata)

Published

on

Morchella costata – Karagöbek


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Ascomycota

Sınıf: Ascomycota

Takım: Pezizomycetes

Aile: Pazizales

Cins: Morchella

Tür: Morchella costata

Morchella costata, Türkiye Mantarları Listesindeki ismi ile “Karagöbek”, Pezizales takımından Morchellaceae familyasının Morchella cinsine ait yaygın bulunan mükemmel yenilebilir bir mantarıdır.

Sinonim (Eş anlamlı) isimleri arasında Morchella elata var.  costata (Vent.) Kreisel 1984 ve Fallus costatus Rüzgar.  1797 bulunur.

Makroskobik Özellikler: Karagöbek mantarı şapkası, 6 ila 15 cm yüksekliğinde ve 4 ila 6 cm çapındadır. Şapka bir bal peteğine benzer, oval ila genel olarak koni şeklindedir. Zayıf armut görünümlü olduğu da söylenir. Kenarları, yani marjı yuvarlaktır ve genellikle doğrudan sapa bağlanır. Koyu kahverengi ila grimsi kahverengi renkli alveollerle sarılmış şapkası gayet sağlam yapıda ve içi boştur.

Morchella costata
Morchella costata

Etli kısmı ince, elastiki ve beyazdır.

Morchella costata

Gövde-Sap: M. costata sapı silindirik, oyuklu. (İçi boş), uzun, pembe ve biraz tüylüdür.

Morchella costata

Koku: Hoş mantarımsı bir kokusu ve hafif bir tadı vardır.

Mikroskobik Özellikler: Krem renkli sporları vardır. Sporlar küçük ve düzenli olup, 16 – 20 x 10 – 14 μm boyutlarındadır.

Habitat: Karagöbek mantarı genelde boş alanlarda, çöplüklerin çevresinde, moloz ve çöplerde bulunurlar. İğne yapraklı ormanların açıklıklarında ve nehir kenarındaki ağaçların altında yetişen nadir türlerdendir. Ancak bazen meyve bahçelerinde veya bahçelerde de bulunurlar. Türkiye’de yaygın olarak dağılımı olan bu morel türüne Güney Marmara Bölümü, Batı Karadeniz Bölümü, Asıl Ege Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü, Erzurum- Kars Bölümü ve Antalya Bölümünde rastlanmıştır.

Mevsim: ilkbahar mantarıdır. Mart ayından Mayıs a kadar habitatlarında bulmak mümkündür.

Yenilebilirlik ve Toksisite: M.costata içinde büyüdüğü kötü habitata (çöplüklerde ve organik çöpler üzerinde) rağmen iyi yenilebilir bir moreldir. Isı ile yok edilen hemolizinler içerir, bu nedenle iyi pişirilmesi ve pişirme suyunun atılması tavsiye edilir.

Ek bilgiler: Çok güzel tadı nedeniyle çok aranan yenilebilir bir mantardır, ancak Morchellaceae ailesinin diğer tüm türleri gibi, çiğ iken toksik yani zehirli olduğu için yemeden önce iyi pişirmek veya pişirmeden önce iyice haşlamak önemlidir.

Nispeten nadir görülen Karagöbek-M.costata, genellikle birkaç bireyden oluşan küçük sürülerde büyür.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version