Mantar Türleri

Zeytin Mantarı (Pluteus mediterraneus) 

Published

on

Pluteus mediterraneus – Zeytin Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Pluteaceae

Cins: Pluteus

Tür: Pluteus mediterraneus

Pluteus mediterraneus (Zeytin Mantarı -Şubat 2022).

ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz hocamız, Denizli ilinin Pamukkale ilçesinde, 2009 yılından şimdiye kadar yaptığı saha çalışmaları esnasında topladığı bazı mantar örnekleri üzerinde yaptığı araştırmaların sonucunda söz konusu mantarın eşsiz ve yeni bir tür olduğunu tespit ederek dünya mikotasına yeni bir tür katmış oldu. Öğretim Görevlisi Kaygusuz; “ Bu yeni mantar türünün ilk olarak Zeytin (Olea europaea) ağacının altından keşfedilmesi ve zeytinin Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü bir ağaç türü olmasından dolayı, mantarın bilimsel ismini zeytin ağacının yetiştiği Akdeniz bölgesine atfen, “Pluteus mediterraneus” olarak isimlendirdik” diye açıkladı.

Şapka: P. mediterraneus (Kaygusuz, Knudsen & Menolli) – Zeytin Mantarı şapkası 10–12 mm çapında, önceleri yarım küre şeklinde, daha sonra yatay olarak düzleşen görünüm arz eder. Şapka merkezinde umbo çıkıntısı bulunmaz, merkezde hafifçe basıktır, şapka rengi değişmez ve kenarlarda derin olukludur. Yüzey pürüzsüzdür. Kalıcı olarak kahverengi olup, kenar kısma doğru belirgin şekilde oluklu olan bölgeler daha soluk renklidir. 

Pluteus mediterraneus
Pluteus mediterraneus

Lameller: P. mediterraneus lamelleri serbest, orta derece sıklıkta, şişkin, 2 mm’ye kadar genişlikte, ince, ilk başlarda beyaz, daha sonraları pembemsi ve iç içe geçmiş kenarlıdır.

Zeytin Mantarı

Gövde-Sap: Zeytin Mantarı sapı 11-14 × 0,7-1,2 mm boyutlarında, silindirik, ince, kırılgan, tabana doğru biraz genişleyen, yüzey şapkaya yakın yerlerde beyaz, tabanda soluk kahverengi tonlardadır. 

P. mediterraneus

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı:  Spor baskısı rengi pembemsidir. Sporları  (5.8-)6.2-8.2(-8.8) × (4.9-)5.2-6.5(-7.1) μm boyutlarında olup, subgloboz ila geniş elipsoid, nadiren elipsoiddir. KOH içinde hiyalin, pürüzsüz ve kalın duvarlıdır.

.       

Habitat: Ilıman iklim koşullarında , yaklaşık 400- 450 metre rakımda ilk kayıt örneklerine rastlanmıştır. Türkiye’de Ege Bölgesi’nin (Batı Anadolu) kıyı bölgeleri boyunca yaygın olarak yayılış gösteren Olea europaea yani Yabani zeytininin saf meşcerelerinde, tek tek ve toprak üzerinde yetişmektedir. Zeytin Mantarı genellikle kumlu kireçli toprakları tercih etmektedir. P. mediterraneus şimdiye kadar dünyada sadece Türkiye’nin Denizli ilinden bildirilmiştir.

Mevsim: Sonbahar (Ekim – Kasım ayları).

Yenilebilirlik ve Toksisite: Henüz bilinmemektedir. Güncellemeler oldukça, yenilebilirliği hakkında sizleri daha detaylı bilgilendireceğiz. “Yeni keşfedilmiş bir tür olduğu için, konuyla ilgili çalaşmalar henüz net bir sonuca ulaşmamıştır” diyebiliriz.

Ek bilgiler: P. mediterraneus – Zeytin Mantarı dış görünüm (morfolojik) olarak yakın akrabası ve Avrupa türü olan Pluteus hispidulus var. cephalocystis ile benzerlik göstermektedir. Lakin, hiçbir zaman skuamüloz olmayan şapkayüzeyi, tipik olarak derin oluklu şapka kenarları, beyaz sapı, daha büyük spor boyutları, karakteristik şapka yüzey elemanlarının düzenlenmesi ve son olarak karasal habitat tercihi ile P. mediterraneus bu türden ayrılmaktadır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Makalenin hazırlanmasında çok büyük desteği olan, yardımlarını bizlerden esirgemeyen, Zeytin Mantarı kaşifi sayın Dr. Oğuzhan Kaygusuz hocamıza çok teşekkür ederiz. Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese minnettarız.

2 Comments

  1. Doruk KARTAL

    16/09/2022 at 16:22

    Daha Once hicbir yerde bulamadigim bu harika bilgiler icin cok tesekkur ederim. Sitenis gercekten muhtesem olmus.

  2. İsmail Dönmez

    16/09/2022 at 19:24

    Çok teşekkür ederiz Doruk bey. Saygılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version