Inocybaceae

Mısırpüskülü Pseudosperma (Pseudosperma sororium)

Published

on

Pseudosperma sororium -Mısırpüskülü Pseudosperma


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Inocybaceae

Cins: Pseudosperma

Tür: Pseudosperma sororium

Pseudosperma sororium, “Corn-Silk Fiberhead” İngilizce ismi ile yaygın olarak bilinen mantar ilk Kuzey Amerika’dan bildirilmiştir. Eski ismi ve sinonimi Inocybe sororium olan tür, ilk olarak Kauffman tarafından tanımlanmıştır.

Şapka: Ortalama 2.5-6.5 cm çapında olan P. sororium şapkası, ilk zamanlar konik, çan şeklinde olup, daha sonra olgunlaştıkça belirgin bir umbo ile neredeyse düz hale gelir. Mantar şapkasının kenar boşluğu bazen yukarı doğru kıvrılır. Şapka yüzeyi kurudur ve radyal olarak fibrillozdur, sıklıkla çatlaklar görülür. Şapka rengi soluk sarımsı veya sarımsı kahverengidir.

Pseudosperma sororium

Lameller: Sık ve yoğun lameller, adnexed yani sapa bitişik veya saptan bağımsız ama hemen hemen bitişiktir. Lamellerin rengi beyazımsı olup, olgunlaşma ile önce soluk sarımsı ve daha sonra da kahverengi olur. Lamel kenarları genellikle daha soluktur.

Gövde-Sap: 4-10 (max 14) cm boyunda, 0.3-0.8 cm kalınlığında, Sapı beyaz veya soluk şapka renginde, fibrilloz ve genellikle kepeklidir. Silindirik olup, tabana doğru hafifçe kalınlaşabilir. Sap yüzeyi kuru, fibriloz yani liflidir. Sap üzerinde yüzük ve volva bulunmaz.

Koku: Taze yeşil mısır kokusu olduğu bildirilmiştir..

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi sarımsı kahverengi veya kahverengidir. Sporlar 10-13 (17) x 5-8 µm boyutlarında, eliptik, oval veya fasulye (subreniform yani bir bakıma böbrek şeklinde) şeklinde ve pürüzsüzdür. Lamellerdeki kistidyumlar ince duvarlıdır.

Habitat: Pseudosperma sororium, genellikle ormanlık alanlarda, özellikle yaprak döken ağaçların altında, nadir de olsa zaman zaman iğne yapraklı ağaçlar altında bulunur. Humuslu ve zengin toprakları sever. Mantarın yaygınlığı, bölgesel iklim ve ormanlık alanların varlığına bağlı olarak değişebilir.

Şu ana kadar, resmi kaydı yapılmış ülkeler arasında sadece ABD ve Kanada bulunmaktadır.

Mevsim: Yaz sonu ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli bir mantardır ve yüksel konsantrasyonlarda muskarin (muscarine) içerdiği bilinmektedir.

Ek bilgiler: Pseudosperma cinsi içinde, Pseudosperma sororium, nispeten büyük boyutu, iyi gelişmiş umbosu ve konik şapkası nedeniyle öne çıkar. Diğer önemli ayırt edici karakterleri arasında, şapka üzerinde çatlakların oluşması, şapka yüzeyinde radyal fibrilloz yani lifli bir yapısının varlığı ve şapka dokusu ezildiğinde, oldukça belirgin, güçlü yeşil mısır kokusunun olması sayılabilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Exit mobile version