Agaricaceae

Saklı Etlice Mantarı (Leucoagaricus nympharum)

Published

on

Leucoagaricus nympharumSaklı Etlice Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Agaricaceae

Cins: Leucoagaricus

Tür: Leucoagaricus nympharum

Leucoagaricus nympharum, Agaricaceae familyasına mensup lamelli, görseli hoş bir mantardır. Türkiye Mantarları Listesindeki Türkçe ismi Saklı Etlice Mantarıdır. Nadir bulunan bir türdür.

Mantar ilk olarak 1873 yalında Macar mikolog Károly Kalchbrenner tarafından Agaricus nympharum olarak sınıflandırılmış olup, 1977’de Fransız mikolog Marcel Bon tarafından Leucoagaricus nympharum olarak yeniden isimlendirilmiştir.

Sinonimleri Agaricus nympharum (1873), Lepiota nympharum (1879), Mastocephalus nympharum (1891), Macrolepiota nympharum (1985), Agaricus rhacodes var. puellaris(1863), Lepiota puellaris (1879), Lepiota rhacodes var. puellaris (1887),Lepiota procera var. puellaris (1893), Lepiota rhacodes subsp. puellaris (1897), Lepiotophyllum rhacodes var. puellaris (1942), Leucocoprinus puellaris (1945) ve Macrolepiota puellaris (1967) olarak sıralanabilir.

Tür ismi “nympharum” su perisine (Nymphas) veya Nilüfer çiçeğine (Nymphaea) benzer anlamları taşır.

Şapka: L. nympharum şapkası genellikle 3 – 13 cm boyutlarındadır. Şapka yarım küre şeklinde olup, şemsiyeyi andıran bir görüntüsü bardır. Şapka rengi kar gibi beyazdır, lakin gri, kahverengi, sarı turuncu renkler de görülebilir. Chlorophyllum rhacodes – Kızaran Şemsiye Mantarında olduğu gibi, kendine özgü pullu bir şapkası olan büyük beyaz görkemli bir mantardır. Kendine özgü görünümüne rağmen nadir bulunan az tanınan bir mantardır.

Leucoagaricus nympharum

Lameller: Lameller oldukça sık ve saptan bağımsızdır. Beyaz ve sarımsı renklerdedir.

Gövde-Sap: Gövde yani sapı halkalı, köklü, lifli ve içi boştur. Gövde yüzeyi kolubrid desenli ve pul puldur.

Kesildiğinde L. nympharum – Saklı Etlice Mantarının rengi gri ve yeşile döner.

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyaz veya beyaza yakın krem renklerde olabilir. Sporlar ortalama 9-11 X 4.2-4.9 μm boyutlarındadır.    

Habitat: Saprofit yani çürükçül bir mantardır. Ormanlarda ve çayırlık alanlarda toprakta büyürler.Türkiye’de resmi kaydı yapılmış bölgeler arasında Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri ile Erzurum – Kars Bölümü bulunur.

Mevsim: Yaz – Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği bazı kaynaklarda bilinmiyor olarak geçer, bazı kaynaklarda ise toksik yani zehirlidir yazar. Bu mantardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Ek bilgiler: Leucoagaricus mantarları, yüzeysel olarak Lepiota (Şemsiye) ve Agaricus (Çayır) mantarları arasındaki bir melez tür gibi düşünebilir. Agaricaceae ailesinin üyeleri olarak üç cins de aslında çok yakından ilişkilidir. Cins adı Leucoagaricus, beyaz sporlara atıfta bulunarak “beyaz Agaricus” anlamına gelir (Agaricus mantarlarının genelde çikolata kahverengi sporları vardır).

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Exit mobile version