Rhodotus palmatus – Buruşuk Şeftali Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Physalacriaceae
Cins: Rhodotus
Tür: Rhodotus palmatus
Rhodotus palmatus, Physalacriaceae familyasına mensup Monotipik bir mantardır. Yani cinsi temsil eden tek türdür. En çok bilinen isimleri arasında netted rhodotus, the rosy veincap, ve the wrinkled peach (Buruşuk Şeftali) bulunur. Tür, dünyanın en nadir ve en çok tehlike altındaki (nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya) mantar türlerindendir.
Buruşuk Şeftali Mantarı – R. palmatus, ilk olarak 1785 yılında Fransız doğa bilimci Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard tarafından Agaricus palmatus olarak tanımlanmıştır. Bu nadide türü, 1926 yılında oluşturduğu yeni bir Rhodotus cinsine aktaran, başka bir Fransız, mikolog René Charles Joseph Ernest Maire’dir (1878 – 1949).
Bu büyüleyici güzel mantar için Sinonim isimleri (eşanlamlıları) listesi oldukça büyüktür ve Agaricus palmatus, Pleurotus palmatus, Agaricus subpalmatus, Crepidotus palmatus, Pleurotus subpalmatus, Entoloma cookei ve Agaricus phlebophorus var. retikulatus bunlardan bazılarıdır.
Şapka: Buruşuk Şefatli Mantarı, ilk başlarda neredeyse küresel, sonra içe doğru bir kenar boşluğu ile dışbükey ve sonunda neredeyse düz veya düze çok yakın görünür. Mantar çok gençken pembe veya şeftali rengi olur. Şapka üzerindeki tamamen soyulabilen zarı, sert, kalın ve jelatinimsidir. Şapka genellikle birbirine bağlı sırtlardan oluşan bir ağ şeklinde buruşuktur. Tam gelişmiş mantarlarda şapka çapı 5 ila 10 cm arasında değişir. Şapka eti beyazdır.
Lameller: Serbest lamelleri saptan bağımsız, pembemsi ve orta aralıklıdır yani çok sık değildir.
Gövde-Sap: Sap kısmı pembemsi fakat şapkasına nazaran daha soluktur. Bu enteresan güzel mantarın sapı 3 ila 7 cm uzunluğunda ve 1 ila 1.5 cm çapındadır, sap üzerinde bir yüzüğü yani halkası yoktur ve beyazımsı liflerle kaplıdır. Sap üzerinde sıklıkla kanayan kırmızı veya turuncu renkli damlacıklar görmek mümkündür. Sap eti beyazımsı pembe ila turuncu renktedir. Büyüme alışkanlığı nedeniyle, bu mantarın sapları her zaman kavislidir.
Koku: Ayırt edici olmamakla birlikte, hafif bir kokusunun acı bir tadının olduğu bildirilmiştir.
Spor Baskısı: Spor rengi çok soluk bir pembedir. Sporları yuvarlak, küresel, ince siğillerle kaplı ve 5-7µm çapında olup, inamiloid.
Habitat: Kuzey Amerika’nın doğu eyaletlerinde, Kuzey Afrika’da, Avrupa ve Asya’da rastlanılan bir mantardır. Ciddi anlamda çürümüş sert ağaç gövdelerinde ve dallarında büyürler. Genellikle düşmüş karaağaçlarda, ancak bazen diğer geniş yapraklı ağaçlarda görülen saprofit yani çürükçül bir mantardır.
Mevsim: Yaz ve Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilmeyen mantar türleri kategorisindedir.
Ek bilgiler: “Palmatus”, elimizin avuç içindeki çizgilere benzeyen anlamında, mantarın şapka yüzeyindeki kırışıklıklara, buruşukluklara bir göndermedir. Avrupa’da birçok ülkede korunmaya alınmıştır ve kırmızı mantarlar listesindedir.
Bu çok güzel mantar Rhodotus cinsinin tek türüdür. Başka bir mantarla veya mantarlarla karıştırmak zordur. Avrupa’nın belki de dünyanın, görseli en güzel ve büyüleyici şapkalı mantarından biri olmaya aday bir mantardır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın