Amaurochaetaceae
Kara Nazlıbaş Mantarı (Comatrichia nigra)
Published
2 yıl agoon
Comatrichia nigra – Kara Nazlıbaş Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Protozoa
Alt Bölüm: Amoebozoa
Sınıf: Myxogastria
Takım: Stemonitidales
Aile: Amaurochaetaceae
Cins: Comatrichia
Tür: Comatrichia nigra
Comatrichia nigra, Amaurochaetaceae familyasından Comatricha cinsine mensup bir balçık küfü türü mantardır. Index Fungorum kayıtlarına göre türün bağlı olduğu Comatricha cinsi 39 balçık küfü içermektedir (2015).
Bilimsel sinonimleri (eş anlamlı isimleri) arasında en yaygın bilineni Stemonitis nigra (1792)’dır. Diğer sinonimleri arasında Stemonitis atrofusca var. nigra (1797), Comatrichoides nigra (1959), Stemonitis obtusata (1829), Comatricha obtusata (1851) bulunur.
Genel Özellikleri: Comatricha nigra, Amaurochaetaceae familyasında yaygın bir balçık küfü türüdür. Şapkası yarım küre görünümlüdür. Mantar mercan veya jöle benzeridir. Sporangium toplam 2-8 mm yüksekliğe ulaşırken, siyah, tüy benzeri sap genellikle sporangiumun uzunluğunun 2 ila 6 katıdır. Sporangiumun rengi, yarı saydamdan yarı şeffafa kadar gelişme aşamasının bir fonksiyonu olarak beyazdan pembeye, parlak kırmızıya ve sonunda siyaha değişir. C. nigra’nın şapkası sıklıkla siyah, kahverengi, turuncu, kırmızı, beyaz ve sarı renktedir. Etinin rengi ise genellikle siyah, kahverengi, turuncu, kırmızı, beyaz ve sarıdır. Gövde yani sap genellikle siyah, kahverengi ve beyaz renklidir.
Plazmodyum yarı saydam ve beyazdır. Sporokarplar dağınık veya küçük gruplar halinde, 9 mm uzunluğa kadar olabilmektedir. Ancak, daha küçük ve nemli odalarda her zaman küreseldir.
Sap, genellikle toplam yüksekliğin en az %66’sı Kadir oluop, siyah, en azından tabanda ağ halindeki liflerden oluşur. Columella sporotekanın en azından yarısına kadar ulaşır, ancak genellikle kapillitium ile birleştiği apekse neredeyse ulaşır. Capillitium, tüm uzunluğu boyunca kolumellaya bağlı ana dallarla yoğun bir iç esnek ağ oluşturur, genellikle taban kısmında, tepenin etrafında genellikle ilmekler ve serbest uçlarla bir yüzey ağı oluşturur.
Koku: Ayırt edici değildir.
Mikroskobik Özellikleri: Spor baskısı rengi koyu kahverengi veya siyah olup, sporlar küçük, soluk, yuvarlak çimlenme gözenekli, siğilli ve 7.5-9.0 µm çapındadır.
Habitat: Genellikle orman tabanında, çürümüş ağaç kabukları ve orman odunları üzerinde büyüyen, ender rastlanılan bir mantardır. Türkiye’de Istranca, Catalca-Kocaeli ve G. Marmara Bölümleri, B. ve D. Karadeniz Bölümleri, Ege Bölgesi, Konya Bölümü ve Akdeniz Bölgesinde resmî kaydı vardır (2020 Aralık).
Mevsim: Sezonu Şubat ayında başlar ve Kasım ayında sona erer.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli olmamakla birlikte, mutfak değeri yoktur.
Ek bilgiler: Nadiren izole edilmiş, genellikle aynı plazmodyumun az ya da çok sayıda grubunu filizlendiren çeşitli ağaçların çürüyen odunlarında büyürler. Büyüklüğü nedeniyle bulunması çok zor bir türdür, ayrıca çok sık görülmezler.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Başta öne çıkan görsel fotoğrafı için İtalya’dan Lucio Scala arkadaşımıza ve web sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.